Predmet koji pruža utehu

Naše dete stalno vuče sa sobom pohabano staro ćebence. Kada će prestati s tim?

uteha

Uteha nije samo za bebe. U stvari, zavisnost od predmeta koji pruža utehu obično dostiže vrhunac tek s dve godine i za to postoji nekoliko dobrih razloga.

Prvo, dete ne može uvek da povede mamu ili tatu dok istražuje svoj svet, a nije potpuno spremno da to radi samo. Bilo da je u pitanju pohabano ćebence, bilo meda, bilo jastuče, ti predmeti predstavljaju savršen, prenosiv izvor sigurnosti, pouzdanu zamenu za vas. Oni detetu takođe pomažu da prebrodi promenu mesta ili stanja – da premosti jaz između tačke A i B (bilo da je A igralište, a B kuća, bilo da je A budno stanje, a B san).

Taj predmet pruža detetu osećaj sigurnosti i kada se suoči sa svojim strahovima. A pošto strahovi (od mraka, nepoznatih osoba, pasa, usisivača itd.) počinju da se umnožavaju u drugoj godini, detetu je potrebnije nego ikad da ima nešto što će mu uliti hrabrost. Deca se obično ne odvajaju od takvog predmeta kada su umorna, nervozna, frustrirana ili se iz nekog drugog razloga ne osećaju dobro. Zato podržite pravo deteta da ima predmet koji mu pruža sigurnost. Dozvolite mu da nosi ćebence ili medu kad god su mu potrebni – nemojte da ga zadirkujete ili vršite pritisak na njega da ga ostavi.

Ali istovremeno preduzmite sledeće mere kako takav predmet ne bi postao stalni pratilac deteta i da bi ono, kada bude spremno, moglo od njega lakše da se odvoji:

Pokušajte da postavite ograničenja koja dete može da prihvati.

Ako vaše dete nije već steklo naviku da predmet koji mu pruža sigurnost stalno vuče sa sobom, pokušajte da postavite prihvatljive granice u kojima sme da ga predmet utehezadrži. Recite detetu da može da ga ponese u auto, ali ne i u supermarket ili da može da ga nosi po kući, ali ne i na igralištu. Ponudite valjane razloge za ograničenja (u supermarketu može da se izgubi, a na igralištu da se isprlja). Prijavite se kao dobrovoljac da pričuvate ćebence dok se dete penje na sprave za igranje ili slaže slagalicu s drugom decom. Uz pomoć deteta pronađite posebno mesto na koje može da ostavi ćebence kad ga ne nosi sa sobom.

Ali nemojte da insistirate na ograničenjima ako dete nije spremno da ih prihvati.

Kada dođe vreme, ono će se samo odvići. Redovno perite predmet koji pruža sigurnost. U protivnom, dete može da se veže i za miris ćebenceta isto koliko i za samo ćebence, pa će se buniti kada ga operete i zamiriše na proleće. Pošto ćete verovatno teško moći da odvojite svog mališana od voljenog predmeta, moraćete da ga perete dok on spava.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA