Pre kazne, setite se kako je biti tinejdžer

Najlakše je ljutiti se na tinejdžere, govoriti da su nemogući, hvatati se za glavu zbog njihovog buntovništva, ali je mnogo pametnije pokušati da ih razumete

tinejdzer

Činjenica je da su u tim godinama tvrdoglavi i menjaju raspoloženje, zatvaraju se u sebe, eksperimentišu sa fizičkim izgledom. Problem je što većina roditelja ne razmišlja zbog čega su njihovi adolescenti nervozni i drski, nego ih krivi, a psiholozi kažu da je to ključ uspostavljanja normalne komunikacije. Zato, mame i tate, vratite film unazad i setite se kroz kakve ste sve muke sami prolazili u tim godinama. Tada ćete imati više razumevanja za njih, a oni će početi da se otvaraju prema vama. Jer u tom dobu deca nemaju razvijene veštine suočavanja sa problemima, pa jedino znaju da drame i da se dure, a nesigurna su i osetljiva zbog niza stvari:

* Promena na telu

* Imperativu da izgrade lični identitet

* Odnosima sa vršnjacima

* Sve zahtevnijim školskim obavezama

* Pritiscima okoline i optužbama za nešto za šta smatraju da nisu krivi

* Nepravdom u ocenama

* Nedostatku mogućnosti da izraze svoje mišljenje

* Visokim očekivanjima roditelja

* Prvim ljubavima

Studija rađena u okviru 967 američkih porodica je pokazala da stroga verbalna disciplina kod tinejdžera izaziva još gore ponašanje u narednoj godini. Zato, umesto da ih napadate, pitajte ih sa kakvim se dilemama i problemima suočavaju, slušajte ih pažljivo dok vam pričaju, usmerite ih na rešenje, bez da ih namećete i obavezno im pokažite da vam je stalo do njih.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA