Pravilna nega prilagođena različitim tipovima bebine kože (+Mustela Vam poklanja)

Svaki roditelj bi trebalo da zna da je veoma važna pravilna nega kože beba od samog rođenja, jer su u periodu do druge godine života česte pojave iritacija, infekcija i ekcema.

Foto: Pixabay

Bebina koža, koja izgleda tako lepo i savršeno, je u stvari izuzetno osetljiva. Kožna barijera nije u potpunosti razvijena, a njena uloga nije samo zaštitna. Preko nje, čulom dodira i mirisa, prenosimo emocije i komuniciramo sa svetom oko nas.

Zato je važno da kozmetika za bebe bude prirodna, hipoalergena, dokazno bezbedna i efikasna, ali ujedno prijatne teksture i blagog mirisa koji bi pretvarao svaki pokret u trenutak uživanja i nežnog buđenja svih čula.

Svaki tip kože ima svoje specifične potrebe: normalna koža zahteva dnevnu hidrataciju, suva pored hidratacije i dodatnu ishranu, dok veoma suva atopična koža, koja stvara osećaj neprijatnosti, zahteva svakodnevnu hidrataciju, umirenje i regeneraciju. Zbog toga je neophodno birati medicinsku kozmetiku specijalno formulisanu da zadovolji te posebne potrebe.

NEGA NORMALNE KOŽE

Iako koža bebe ne izgleda suvo i osetljivo, i dalje su joj potrebni posebno prilagođeni proizvodi za negu koji pružaju dnevnu hidrataciju i dugotrajnu zaštitu od rođenja pa nadalje.

NEGA SUVE KOŽE

Neke bebe ispoljavaju znake suve kože od prvih dana: grubi ili suvi pečati na koži ili sklonost kože ka ljuspanju. Ovi znaci nagoveštavaju da beba ima prirodno suvu kožu i da treba dodatno da se štiti, hidrira i hrani, znatno više od normalne kože.

NEGA VEOMA SUVE ATOPIČNE KOŽE

Od samog rođenja atopijski dermatitis ili ekcem pogađa jedno od petoro dece. Manifestuje se kao izražena suvoća tela i lica i javlja se u vidu naizmeničnih perioda upala sa lokalizovanim crvenim pečatima praćenim svrabom i perioda kada je koža mirna, bez upale i iritacije.

Ekcem je nasledni problem kože. Naučno je dokazano da ukoliko je jedan roditelj patio od ekcema, dete ima 50% šansi da dobije ekcem. Ukoliko su oba roditelja imala, verovatnoća raste i do 80%. Preventivna svakodnevna primena emolijentne kreme od samog rođenja, kod dece sa naslednim faktorom, može da smanji rizik nastanka simptoma atopijskog dermatitisa čak i do 50%.

 

POSEBNA NEGA KOŽE PELENSKE REGIJE

Svakog dana koža pelenske regije je izložena agresivnom dejstvu urina, stolice i trenja koje nastaje usled kontakta pelene sa kožom, pa se preporučuje nežno čišćenje i posebna nega pelenske regije specijalno formulisanim proizvodima.

Njihova redovna dnevna upotreba pri menjanju pelena je neophodna za održavanje zdrave i negovane bebine kože.

Važno je da krema ublažava osećaj neprijatnosti u svim situacijama, čak i tokom perioda dijareje i nicanja zuba, da redovnom svakodnevnom primenom sprečava pojavu ojeda, ali i da istovremeno efikasno umiruje i obnavlja kožu.

IRITACIJE NA KOŽI

Uobičajeno je da se kod dece jave iritacije na koži usled ujeda insekata, ogrebotina, manjih posekotina ili boginja. Tada na koži mogu nastati crvene blago otečene promene, suve i ispucale sa ragadama, kada postoji veliki rizik od nastanka sekundarne infekcije. Često je prisutan i osećaj pečenja i zatezanja. Korišćenjem adekvatnog proizvoda za negu koji sadrži kompleks bakra, cinka i mangana  smanjuje se rizik od sekundarne infekcije, smiruje iritacije, čisti kožu i ubrzava zarastanje. Na ovaj način se obezbeđuje prirodna ravnoteža i mekoća kože i smanjuje se verovatnoća pojave ožiljaka.

Svaki tip kože zaslužuje posebnu Mustela negu

Više o  proizvodima za negu različitih tipova kože Vaše bebe  pročitajte na www.mustela.rs

Portal Moj pedijatar u saradnji sa brendom Mustela poklanja pet paketa od po tri proizvoda za negu kože Vaše bebe

Sve što treba da uradite kako biste osvojili Mustela proizvode za negu kože Vaše bebe jeste da u komentaru ispod teksta (na portalu),  ostavite odgovor na   pitanje:

Koji tip kože ima Vaša beba? 

Prvih pet čitaoca koji ostave odgovor u komentaru dobiće  Mustela poklon za negu kože Vaše bebe

Napomena: Nagrade šaljemo samo na teritoriji Srbije

Podeli:

Komentari

 1. MojPedijatar says:

  Zahvaljujemo se svima 🙂

  Prvih pet čitateljki – Mariju, Emu, Enu, Jelenu i Goranu kontaktiraćemo putem maila koje su ostavile u komentaru zbog prikupljanja podataka potrebnih za slanje nagrade.

 2. Darija says:

  Moja beba ima suvu atopicnu kozu

 3. Anja Markovic Ivandic says:

  Moja beba ima suhu kozu.

 4. Sofija Jovin-Polić says:

  Moja ćerka ima blago suvu kožu

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA