Pravilna briga o kosi kod dece

Pravilna briga o kosi kod dece može biti škakljiva. Deca baš i ne vole mnogo da se dosađuju svakodnevnim ritualima nege i upotrebom raznih preparata kao odrasli. Baš kao i navike o umivanju, pranju zuba i redovnom održavanju lične higijene i briga o kosi mora biti deo dečije svakodnevnice.

Foto: Pixabay

Vrlo je važno da svom detetu u ranom periodu odrastanja stvorite određene higijenske navike. U ovom slučaju kako da pravilno brinu o kosi. Ovo je važno kod dece oba pola, ali obzirom da u većini slučajeva devojčice imaju dužu kosu, kod njih je briga o kosi nešto zahtevnija.

Kako ćete voditi brigu o kosi vašeg deteta zavisi od tipa kose, ali i od navika i aktivnosti koje dete ima tokom perioda odrastanja.

Stvar je individualna, i morate je prilagoditi svom detetu prema njegovim potrebama.

Osnovna stvar kod pravilne nege kose kod deteta jeste izbor šampona za kosu i učestalost pranja kose. Ovde ćemo vam ukazati na nekoliko važnih stvari koje vam mogu pomoći da brigu o kosi prilagodite svom detetu.

Osnovna pravila brige o kosi kod dece

Kao i osnovne navike koje deca stiču tokom najranijih dana detinjstva poput odlaska u krevet, tuširanja i pranja ruku, pravila brige o kosi kod dece trebalo bi što ranije uvrstiti u svakodnevnu rutinu.

U većini slučajeva, deca koja rano prihvate osnovna pravila brige o kosi, vremenom razvijaju zdrave navike nege kose, ali i o ostatku svog tela. Učenje kroz igru je jedan od najboljih načina na koji deci može predstaviti stvari koje su im dosaadne na zanimljiv način.

U nastavku teksta pružićemo vam nekoliko saveta u vezi ove teme, ali i dati vam zanimljive trikove, kako da od dosadnih obaveza napravite zanimljivu zajedničku aktivnost.

Koji šampon je najbolji za decu?

Pranje kose je osnova pravilne brige o kosi kod dece. Koliko često će vaše dete prati kosu zavisi od njegovih potreba i svakodnevnih aktivnosti.

Svakodnevno pranje kose, dobra je opcija samo kod dece koja imaju problem sa masnom kosom ili ukoliko vaše dete svakodnevno ima više aktivnosti, odnosno više se znoji i prlja.

Deca sa ravnom kosom, koja se manje masti trebalo bi da kosu peru dva do tri puta nedeljno.

Deca sa kovrdžavom kosom, najbolje bi bilo da kosu peru jednom u 7 dana, ukoliko potrebe i aktivnosti deteta ne diktiraju drugačije. Takođe, kovrdžava kosa je zahtevnija pa vam predlažemo da je ispirate mlakom vodom i obavezno koristite balzam nakon pranja kose šamponom.

Izbor šampona za osetljivu kosu kod dece je takođe jako važan deo pravilne brige o kosi kod dece.

Šampon za pranje dečije kose treba da bude blag i ne sme da sadrži jake hemijske sastojke poput sulfata, parabena ili silikona.

Blagi šampon sa prirodnim sastojcima poput koprive, kamilice, mente i prirodnih ulja temeljno će očistiti vlasište i kosu kod deteta, ali i doprineti boljem zdravlju same kose.

Birajte šampone koji neće nadražiti oči deteta ukoliko slučajno šampon upadne u oko. Takozvane formule bez suza, su zaista dobra opcija.

Takođe, vrsta šampona trebalo bi da odgovara tipu kose vašeg deteta. Ukoliko dete ima suvu i lomljivu kosu, odaberite hidratantni šampon za kosu.

Ukoliko vaše dete ima problem sa masnom kosom odaberite šampon namenjen masnoj kosi.

Pravilno pranje kose

Kada izaberete adekvatan šampon za svoje dete, red je da ga naučite kako se pravilno pere kosa. Ukoliko je dete mlađe, kosu mu uglavnom peru roditelji, ali ako dete može samostačno da opere kosu, treba mu dozvoliti uz nekoliko saveta.

Što ranije pustite decu da samostalno odrađuju svoje aktivnost, lakiše će ih prihvatiti i one će brzo postati rutinska navika deteta. Naravno kod mlađe dece uvek je potreban nadzor roditelja.

Količinu šampona treba regulisati prema dužini i gustini kose kod deteta. Ukoliko je kosa tanka ili kratka, trebaće vam sasvim malo šampona, nasuprot gustoj i dugoj kosi gde vam svakako treba dosta više.

 Kosu i vlasište masirajte nežno, vrhovima prstiju u kružnim pokretima kako biste podstakli cirkulaciju vlasišta. Ukoliko vaše dete ima kovrdžavu kosu nipošto je ne skupljajte na vrhu glave. Tako možete dovesti do umršenen izlomljene kose. Kosu nakon pranja šamponom isperite mlakom vodom.

Svrab, suvo i perutanje kože glave može biti znak da ne ispirate dobro kosu nakon pranja šamponom.

Da li ćete koristiti balzam za kosu kod dece zavisi od njihovih potreba. Ukoliko vaše dete ima kovrdžavu ili kosu koja je duga i lako se mrsi, trebalo bi da koristite i balzam za kosu. Najbolje je da nabavite balzam u spreju koji ima i zaštitno dejstvo protiv UV zraka i toplote. Naročito, ako detetu kosu sušite fenom ili je često izlaže sunčevim zracima.

Ukoliko je vaše dete dečak ili ima glatku i kraću kosu, balzam vam verovatno neće biti potreban. Kod izbora balzama za dečiju kosu vodite računa kao kod šampona da ne sadrži loše sastojke i da bude prilagođen deci.

Mali trik: Ukoliko dete ne voli da pere kosu ili ne želi da mu vi trljate kosu, možete situaciju promeniti u svoju korist. Perite kosu zajedno sa detetom. Pritom izmislite takmičenje ko će napraviti više pene na glavi ili ko će pre oprati kosu.

Takođe, možete sa detetom praviti razne oblike od pene na glavi nakon pravilnog šamponiranja. Objasnite mu da što više kružnim pokretima, vrhovima prstiju masira vlasište, to će više pene imati. Ovako uradite barem 5 puta za redom. Nakon toga, dete će usvojiti ovo pravilo i samo će svaki put pravilno prati kosu, bez plača i muke. Deca vole takmičenja, naročito sa roditeljima i sestrama ili braćom.

Stilizovanje kose kod dece

Stizivanje dečije kose je važno jer deca stiču naviku da im kosa bude uredna. Deca se ugledaju na svoje roditelje, vaše navike stilizovanja kose, utiču i na stvaranje navika kod dece. Igrajte se sa kosom, ali utvrdite nekoliko pravila za pravilnu brigu o kosi.

  • Raščešljajte kosu nakon pranja i sušenja kose. Nikako ne češljajte detetu kosu kada je mokra. Podelite kosu na nekoliko pramenova i vodite računa da svaki pramen lepo raščešljate. Ukoliko nije lako da raščešljate kosu kod deteta koristite balzam namenjen deci u spreju ili običan u zavisnosti od potreba.
  • Nemojte previše stezati kosu detetu. Konjski rep, pletenice i ostale frizure atraktivne za devojčice mogu u nekim slučajevima dovesti do lomljenja i oštećenja kose. Ukoliko i vezujete kosu deci, neka bude labavije pričvršćena kosa.
  • Nemojte deci do 12 godina koristiti preparate za stilizovanje kose poput pene za kosu, gela ili laka, a ukoliko bš morate koristite one prilagođene dečijem uzrastu.
  • Trajne i polutrajne boje za kosu ne preporučuju se deci do 16 godina.

Šišanje kose kod dece

Redovno šišanje i skraćivanje kose igra važnu ulogu u pravilnoj brizi kose kod dece. Oštećene i rascvetale krajeve kose treba redovno uklanjati šišanjem, dva do tri centimetara skraćenja kose svakih par meseci može pomoći u održavanju zdrave kose kod dece.

Naravno kod dečaka šišanje može biti i u kraćem vremenskom periodu u zavisnosti od želja i potreba deteta. Šišanje dece prepustite veštim rukama frizera, ukoliko baš nemate mogućnost, možete sami detetu skratiti krajeve sa dobrim i oštrim makazama koje neće iskrzati kosu deteta.

Problemi sa kosom i vlasištem kod dece

Kao i kod odraslih i kod dece se mogu javiti određeni problemi sa kosom i vlasištem. Perutanje kože glave i opadanje kose javlja se ponekad i kod dece. Uzroci ovakvih pojava mogu biti razni.

Infekcije vlasišta, ekcemi i problemi sa upaljenim vlasištem takođe se javljaju i kod dece. Ukoliko primetite bilo koju promenu na kosi ili koži glave kod deteta, obavezno se obratite lekaru. On će nakon pregleda i određenih testova zaključiti dijagnozu i dati vam smernice za dalje lečenje ili brigu o kosi kod dece.

Ovakva i slična stanja,  mogu se javiti kod dece i kada im u organizmu fale određeni elementi poput vitamina i minerala koji su ključni u zdravlju kose, ali i ostalih funkcija organizma.

Pojava ćelavosti kod dece nije česta, ali se može dogoditi i to bez prethodnih simptoma. Ona može biti uslovljena nedostatkom određenih minerala u organizmu deteta. Recimo, nedostatak cinka može dovesti do opadanja kose i na kraju čak potpunog gubitka kose kod dece. Cink je važan za decu jer im omogućava pravilan rast i razovoj.

Vaške su još jedan problem koji se najčešće javlja kod dece vrtićkog i školskog uzrasta. Iako je 21. vek, vaške još uvek nalaze svoje mesto u kosi naše dece. One su dosadne i uporne i sa njima se treba upustiti u dugu i upornu borbu.

Kako se prepoznaje i leči vašljivost kod dece? Vaške ćete najlakše prepoznati po konstantnom češanju glave vašeg deteta.

Svakako, nakon prvih nagoveštaja vaški trebalo bi temeljno pregledati kosu deteta i početi sa rešavanjem problema sa vaškama. Danas na tržištu možete pronaći razna sredstva i tretmana za borbu protiv vašaka. Šamponi i losioni protiv vašaka pokazali su se kao delotvorni, ali svakako se najpre obratite svom pedijatru koji će vam preporučiti kako da problem rešite.

Gumice i šnale za vaške, koje su se nedavno pojavile na tržištu, pokazale su se kao delotvorne u zaštiti protiv vašaka kod školske i dece u vrtiću.

Svakako, najbolje bi bilo da dete na vreme naučite da ne pozajmljuje i ne menja lični pribor i dodatke za kosu sa drugarima. Higijena kuće, stvari i posteljine biće vam od koristi i u ovom slučaju.

Žvaka u kosi je još jedan neprijatan problem koji se dešava često kod dece. Bez panike i nepotrebnog šišanja, detetu možete lako otkloniti žvaku iz kose.

Na kosu možete naneti puter od kikirikija ili bilo koju vrstu biljnog ulja da biste uklonili žvaku iz kose. Potpuno prekrijte žvaku uljem ili puterom od kikirikija pomoću prstiju ili četkicom za zube i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim uklonite žvaku sa kose i operite kosu detetu.

Pravilna briga o kosi kod dece nije teška i deca će je brzo i lako prihvatiti ukoliko im je predstavite na prihvatljiv i zanimljiv način. Unesite dobro raspoloženje i ljubav u negu kose kod vašeg deteta i ono će uskoro prihvatiti sve vaše preporuke kao nešto korisno i zanimljivo za njega. Uživajte i radujte se svakom danu koji provedete zajedno sa svojim detetom.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA