Pravilan rast i razvoj mozga – DHA omega-3 su važne od prvih dana

Od trenutka kada dođu na svet pred našim mališanima je veliki put. U roku od narednih nekoliko godina roditelji će već sa njima moći da pričaju, a sigurno će dosta vremena provoditi i trčeći za njima. Dete će za tih nekoliko godina početi da priča, da hoda, da crta, da vam poklanja zagrljaje…

Sve ove promene roditelji lako mogu da vide. Ono što roditelji ne vide jesu strukturalne i funkcionalne promene koje se dešavaju unutar tela deteta.

Zato je važno je da bebe u periodu ranog rasta i razvoja unose sve hranljive materije jer one utiču na različite ćelijske i psihološke procese. Veoma značajne hranljive materije koje utiču na razvoj mozga, kognitivnih i mentalnih funkcija, ali i sveukupan razvoj deteta,  jesu DHA omega-3 masne kiseline.

DHA – važna gradivna materija mozga

Osim što su neophodne kada je u pitanju rast i sazrevanje mladog mozga DHA su važne i za razvoj očiju i vida, a naročito mrežnjače oka. Pošto su DHA Omega-3 masne kiseline jedne od najvažnijih gradivnih materija sive mase mozga, one igraju značajnu ulogu u razvoju mentalnih i kognitivnih funkcija deteta.

Pre nego što se beba rodi ona DHA dobija od svoje majke putem placente. Zato se majkama tokom trudnoće savetuje unos većih količina ove masne kiseline. Prema preporukama FDA (Food and Drug Administration- Agencija za kontrolu hrane i lekova) trudnice i dojilje bi trebalo da konzumiraju najmanje 250 do 340 grama nedeljno ribe i različitih morskih plodova (s niskim udelom žive) što čini oko 2 do 3 serviranja nedeljno.

Ako trudnica iz bilo kog razloga ne može ishranom da unese dovoljnu količinu omega – 3 DHA u organizam, savetuje se dodatni unos putem suplemenata.

Neophodne od prvih dana

Nakon rođenja, beba bi odgovarujuću dozu DHA trebalo da dobija putem majčinog mleka, mlečne formule koja je obogaćena DHA, ili putem suplemenata.

Ako se unose u adekvatnoj količini, tokom najranijeg perioda, ove omega-3 masne kiseline ostvaruju značajan uticaj na uspostavljanje struktura i funkcija mozga u razvoju i na taj način deluju pozitivno na dugoročni i sveobuhvatni razvoj deteteta.

Kako su studije pokazale, adekvatno snabdevanje DHA omega-3 masnim kiselinama utiče na kognitivni i psihički razvoj, ali i socijalne veštine.

DHA utiču na razvoj:

 • oka i i funkcija vida
 • jezičkih i kognitivnih sposobnosti
 • mentalnih sposobnosti
 • motoričkih veština
 • imuniteta i otpornosti na alergije
 • pažnje

S druge strane, studije su pokazale da nedovoljan unos omega-3 masnih kiselina tokom ranog perioda razvoja može kod deteta uticati na:

 • postizanje lošijih rezultatata na testu mentalnih veština
 • postizanje lošijih rezultatata na testu motoričkih veština
 • pojavu poremećaja pažnje
 • nezdrav imuni odgovor na uticaje iz spoljašnje sredine
 • neadekvatan fiziološki razvoj

Morske mikroalge – najbogatiji i najkvalitetniji izvor DHA

Tokom najranijeg perioda odrastanja preporučuje se najzdraviji i najbezbedniji izvor DHA, a to je ulje mikroalgi.

Babytol DHA Omega i Babytol D3+DHA Omega sadže ulje visoke koncentracije i kvaliteta, bez ukusa i mirisa koje je dobijeno od mikroalgi iz kontrolisanog uzgoja.

Preporučena doza DHA

Novorođenčadi i odojčadi kod kojih nije ostvariva odgovarajuća nadoknada DHA putem majčinog mleka, a isključivo su na prirodnoj ishrani, ili su pretežno na prirodnoj ishrani preporučuje se dnevni dodatak od 100 mg DHA.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA