Pravila gledanja televizije i korišćenje Interneta za svaki uzrast

Televizija, video igre i Internet mogu biti veoma korisni izvori edukacije i zabave za decu. Međutim, previše vremena pred ekranom može imati negativne posledice po njih.

Foto: Flickr

Vreme na Internetu

– Naučite kako da blokirate neprikladan materijal.

– Držite računar u zajedničkoj prostoriji, na mestu gde možete da ga vidite i pratite šta dete radi. Ne preporučuje se da kompjuter stoji u dečjoj sobi.

– Neka vaše dete napravi svoj profil na društvenim mrežama koristeću vaš e-mail. Tako ćete imati uvid u poruke koje stižu detetu.

– Razgovarajte o bezbednosti i postavite pravila. Objasnite detetu da na profilima na društvenim mrežama ne sme da otkriva lične podatke, uključujući i adresu stanovanja, broj telefona kao ni ime škole u koju ide.

– Sačuvajte omiljene sajtove vašeg deteta i podesite da se otvaraju čim ono uključi Internet (bukmarkujte). Tako ćete umanjiti šanse da dete “ode” na pogrešnu adresu.

– Idite zajedno na Internet i pokažite deci primerom kako izgleda adekvatno ponašanje.

– Posebno obratite pažnju na “čet”, odnosno privatno dopisivanje! Ukoliko se dete dopisuje sa nekim preko “četa”, recite mu da nikako ne odaje lične podatke, kao ni e-mail adresu. Važno je da naučite dete da kaže “ne” i da, ukoliko mu dopisivanje postane neprijatno i neugodno, slobodno može i mora da ga prekine.

– Važno je da znate sa kojih sve mesta vaše dete ima pristup Internetu. Bilo da je to škola, kuća prijatelja, telefon… Važno je da znate kada vaše dete koristi Internet kako biste mogli da ga zaštitite.

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA