Pravila gledanja televizije i korišćenje Interneta za svaki uzrast

Pravila gledanja televizije i korišćenje Interneta za svaki uzrast

Televizija, video igre i Internet mogu biti veoma korisni izvori edukacije i zabave za decu. Međutim, previše vremena pred ekranom može imati negativne posledice po njih.

 

Foto: Flickr

Američka pedijatrijska akademija oformila je vodič u kome detaljno kažu koliko vremena deca u određenom uzrastu smeju da provode ispred ekrana:

Bebe i deca do 18 meseci starosti

Mališanima u ovom uzrastu se ne preporučuje se da uopšte provode vreme ispred ekrana osim ukoliko je u pitanju video poziv i razgovor sa porodicom i prijateljima.

Deca od 18 meseci do 2 godine

Deca u ovom uzrastu mogu da provedu neko vreme ispred ekrana. Ali samo uz prisustvo i sugestije roditelja koji mora da prati ponašanje deteta i na osnovu toga odredi kada je dosta gledanja omiljenog crtanog filma.

Deca od 2 do 5 godina

U ovom uzrastu preporučljiv je samo edukativni program uz prisustvo roditelja ili odrasle osobe koja može da im pomogne da razumeju sadržaj prikazanog i to ne više od jednog sata dnevno.

Deca od 5 do 18 godina

Deci u ovom uzrastu roditelji bi iz godine u godinu trebali da određuju vreme koje smeju da provode ispred ekrana, ali važno je da u tome budu dosledni. Internet, igrice i društvene mreže ne bi smeli da deci da oduzimaju dragoceno vreme za san i fizičku aktivnost.

Pravila za gledanje televizije

Pročitajte neke praktične savete kako da učinite da vaša deca što manje vremena provode ispred ekrana:

– Potrudite se da prostorije u kojima se nalaze televizor ili kompijuter imaju i mnoštvo druge edukativne i interesantne stvari kao što su slagalice, časopisi, knjige, stripovi…

– Kompjuter i televizor nemojte držati u dečjoj sobi.

– Za vreme obroka isključite kompjuter, televizor i telefon.

– Nemojte da dozvolite detetu da gleda televizor dok radi domaći.

– Neka gledanje televizora ili kompjutera bude nagrada koju moraju da zasluže. Na primer, televizor je dozvoljen tek kada dete uradi domaći zadatak.

– Vikendom ne uključujte televizor i kompjuter. Pokušajte da vreme provedete u druženju, šetnji, zajedničkim oborcima i igrama koje aktiviraju mozak i podstiču razmišljanje.

– Budite dobar primer!

– Televizor može da bude i povod za porodično druženje i razgovor o omiljenoj emisiji ili seriji koju možete da gledate zajedno.

– Obrišite programe koji nisu prikladni deci.

– Poštujte starosne oznake. Ukoliko se u nekom od uglova ekrana pojavi oznka da nije preporučljivo deci određene starosti, potrudite se da to ispoštujete.

– Napraviti spisak omiljenih serija i emisja, svakog ukućana, kao i vreme kada one počinju i završavaju se. Tako ćete sačuvati vreme koje nepotrebno trošite prebacivajući s kanala na kanal traćeći šta biste mogli da gledate. Čim se emisija, serija ili crtani sa rasporeda završi, ugasite televizor.

Razgovor je važan

Nemojte samo ugasiti televizor bez reči, objasnite im zbog čega ste to uradili. Razgovarajte sa decom o onome što gledaju i dajte im svoje mišljenje o tome, posebno kada se na ekranu pojavi nešto za šta smatrate da nije prikladno.

Pitanja koja možete da postavite detetu:

– „Da li misliš da je uredu to što se ti momci toliko tuku? Šta su drugo mogli da urade umesto toga? Šta bi ti uradio u toj situaciji, kako bi je rešio?”

– „Šta misliš o ponašanju tih ljudi? Da li se ponašaju prikladno na toj žurci? Da li misliš da je to dobro ili loše?”

– Ukoliko je neko od glumaca ili aktera u igrici ili na društvenim mrežama diskriminisam i ismevan iz bilo kog razloga, objasnite detetu zbog čega to nije uredu.

– Igrice, serije i filmove takođe možete iskoristiti da sa decom razgovarate o „teškim“ temama kao što su seks, ljubav, droga, alkohol, pušenje, posao, odnosi i porodični život.

Naučite decu da postavljaju pitanja i da uče iz onoga što vide.

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram