Povezujuće aktivnosti za decu i roditelje

Dok se šetate, možete da pratite svoje dete i posmatrate svet njegovim očima. Bez žurbe, gledanja u telefon i drugih ometanja. Osmotrite šta vas okružujte, opišite detetu šta vidite. Imenujte objekte, životinje, insekte, vrste drveća i cveća. Osetite mirise, vetar, sunce. Gledajte u nebo, posmatrajte oblake i njihove oblike. Uživajte u trenutku.

Foto: Privatna arihva

1.  Šetnja  

Uvek je dobra ideja da izaći sa detetom napolje i to bi trebalo da bude deo dnevne rutine. Bez obzira na temperaturu i vremenske uslove, deci je neophodno da izađu napolje, pa makar na 15 minuta. Dok se šetate, možete da pratite svoje dete i posmatrate svet njegovim očima. Bez žurbe, gledanja u telefon i drugih ometanja. Osmotrite šta vas okružujte, opišite detetu šta vidite. Imenujte objekte, životinje, insekte, vrste drveća i cveća. Osetite mirise, vetar, sunce. Gledajte u nebo, posmatrajte oblake i njihove oblike. Uživajte u trenutku.

2. Pravljenje kolača 

Odlična zanimacija kojoj se raduju svi ukućani. Vežite kecelje, uzmite modle, oklagije i dozvolite detetu da mesi, muti mikserom, pravi oblike i šara kolače. Takođe možete zajedno spremati i razna druga jela i obroke.

3.  Kupanje

Napunite detetu kadu, dodajte sapunicu i igračke. Sedite pokraj njega i prskajte se, polivajte, pljuskajte, mažite sapunicu po telu, praveći kosu, bradu i slično. Kupajte igračke, možete i da nabavite boje za crtanje po kupatilskim pločicama. Deca će biti oduševljena.

4.  Čajanka

Može biti prava ili zamišljena. Skuvajte čaj, sipajte ga u čajnik, postavite sto sa šoljicama i tacnicama i uživajte u ispijanju čaja. Iskoristite priliku da razgovarate sa detetom. A sve ovo možete i pomoću dečijeg seta za čajanku. Pozovite i neke drugare (igračke).

5.  Društvene igre

Prilikom igranja društvenih igara sa decom ispod 5 godina je vrlo važno voditi računa da kada pobedimo dete u igri, ono to može da doživi kao lični neuspeh i odrasli ne bi trebalo da se preterano raduju zbog pobede.  Društvene igre su odlična aktivnost za celu porodicu i uče decu raznim veštinama kao što su strpljenje, timski duh, razvijanje strategije, planiranje, razvoj pažnje i koncentracije.

6.  Briga o kućnim ljubimcima

Uključite decu u aktivnosti koje su vezane za brigu o kućnim ljubimcima, ukoliko ih imate. Na taj način se deca najviše povezuju sa životinjama. Uče se empatiji, odgovornosti i usađuju im se radne navike. Kao i osećaj poštovanja tuđih potreba.

7. Čitanje knjiga

Moram priznati da je ovo moja omiljena aktivnost. Naravno, najviše volim da čitam ono što me zanima i što mi prija, a takođe obožavam kada moje dete donese knjigu i sedne pored mene i kaže: “Čitaj, ćitaj!” U početku smo mi inicirali čitanje knjiga, a već duže vreme ona to radi  sama, više puta dnevno. I jako sam ponosna na to. Obožavam kada sedne pored i nasloni se na mene i taj mir koji tada nastupi i pažnju koju ima dok čitamo.

8.  Jurnjava po kući 

Moram priznati da je ova vrsta zabave uglavnom rezervisana za tatu. A ja sam ta koja “smiruje”, jer to obavezno počne u vreme priprema za spavanje. Mada, ponekad se i meni desi da, umesto da se umirujemo pred spavanje, krenemo da se glupiramo i kikoćemo i skačemo po krevetu i udaramo jastucima. Verujem da nema deteta kome sve ovo ne pričinjava ogromno zadovoljstvo i odličan način da se kroz igru i dodire zabave sa roditeljima.

9.  Igranje

Slobodna igra je deci najdragocenija. Na taj način najviše uče. Ponekad upitajte svoje dete da li možete da mu se pridružite u igri.  Imajte na umu da vas ono tada pušta u svoj svet. Zbog toga pratite njegova “pravila”, dozvolite mu da vam objasni kako i čega ćete se igrati. Slobodno predložite neku svoju ideju, ali nemojte da preterujete, dete treba vas da vodi kroz igru.

10.  Vežbanje zahvalnosti

Odlazak na spavanje je idealno vreme da upitate decu šta je to što se dogodilo u toku dana i na čemu su zahvalni. Podelite sa njima na čemu ste vi zahvalni. Na taj način učite dete da ceni sve lepe stvari koje su mu se dogodile. Takođe ga možete pitati i šta ga je rastužilo. Tako mu pomažete da proradi svoje emocije. Takođe, gradite odnos pun poverenja.

11.  Sport

Fizička aktivnost je preduslov za pravilan fizički i psihički razvoj, kao i razvoj inteligencije. Zato, bez obzira na vremenske uslove, svakoga dana odvojite makar malo vremena za odlazak napolje. Mogućnosti su beskrajne. Šetnja, trčanje, odlazak na igralište, igranje školice, lastiša, preskakanje vijače, itd. Ono što deca svakako obožavaju su vožnje bicikla, rolera, trotineta, skejta . Ukoliko je padala kiša, navucite kabanice i gumene čizme i šljapkajte po baricama. Ako je pao sneg, sankanje i grudvanje su zagarantovano najbolja zabava. Bicikl se uvek može voziti, i kaad je hladnije i ako je nedavno pala kiša. Pogledajte kako to rade u skandinavskim zemljama, a moram priznati i ovde u Novom Sadu 🙂

12. Boravak u prirodi

Svi znamo koliko je boravak u prirodi od velikog značaja. Mir i tišina. Osluškivanje zvukova. Obale reka i jezera. Mirisi cveca i drveća. Dovoljno je samo otići u parkić, poneti ćebence, sesti na travu i uživati.  Za mene je ovo trenutno omiljeni period godine jer mirišu lipe. Presrećna sam što naša terasa gleda na manji park sa lipama, tako da ovih dana većinu svog vremena, kada nisam napolju, provodim na terasi i uživam u mirisu.

Napisala:  Jovana Budima , nastavnik engleskog u školi  Brighties  , i autor bloga Jovana Budima

Jovana Budima

Autor: Jovana Budima

fb Instagram tw www email

Zovem se Jovana Budima. Po zanimanju sam nastavnik engleskog jezika. Završila sam studije opšte lingvistike na Filološkom fakultetu u Beogradu. Beograđanka koju je ljubav odvela u Novi Sad, gde živim poslednjih nekoliko godina i vodim školu engleskog jezika Brighties. Mama sam dve malene devojčice. Najviše volim da radim sa decom, počev od najmlađeg uzrasta.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA