Poražavajući rezultati studije: Mala deca jedu više šećera nego što je bezbedno za odrasle

Američka mala deca konzumiraju nešto više od 7 kašičica dodatog šećera dnevno, pokazuje studija. To je više od količine u Snickers baru.

Foto: Pixabay

Šećer postaje osnovna namirnica u ishrani prosečnog Amerikanca pre prve godine, otkrili su istraživači.

Do trenutka kada bebe postanu mala deca od 19 do 23 meseca, u proseku dnevno unose više od 7 kašičica dodatog šećera – što premašuje i količinu koja se nalazi u Snickers pločici i dnevni preporučeni maksimum za odrasle.

Istraživači su pogledali podatke od više od 800 novorođenčadi i male dece starosti između 6 i 23 meseca iz Nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani 2011-2014, u kojem su roditelji beležili sve što je njihovo dete jelo tokom perioda od 24 sata.

Rezultati su pokazali

  • 85 procenata odojčadi i male dece svakodnevno konzumira dodatni šećer.
  • Oko 60 procenata beba od 6 do 11 meseci u proseku ima nešto manje od jedne kašičice šećera dnevno.
  • 98 procenata beba od 12 do 18 meseci u proseku unose 5,5 kašičica šećera dnevno.
  • 99 procenata beba od 19 do 23 meseca u proseku unose više od 7 kašičica šećera u datom danu.

Američko udruženje za srce ne preporučuje više od 6 kašičica (25 grama) za odrasle žene i decu uzrasta od 2 do 19 godina, i 9 kašičica (36 grama) za odrasle muškarce, iako prošla istraživanja sugerišu da većina Amerikanaca konzumira više.

„Ovo je prvi put da smo pogledali dodatnu potrošnju šećera kod dece mlađe od dve godine“, rekla je vodeći autor studije Kirsten Herik, nutricionista epidemiolog u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Istraživači su prebrojali hranu koja sadrži šećer od trske, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, med ili druge oblike šećera, ali ne i prirodne šećere koji se nalaze u proizvodima poput voća, povrća i mleka.

Ishrana sa visokim sadržajem šećera povezana je sa astmom, karijesom i gojaznošću, kao i sa faktorima rizika od srčanih oboljenja poput visokog holesterola i visokog krvnog pritiska, prema autorima studije. Iako ne postoji značajna razlika između šećera koji se javlja prirodno i onih koji se dodaju prerađenoj hrani, istraživači kažu da se dodani šećeri smatraju štetnim jer „često nisu praćeni drugim nutritivnim prednostima koje se dobijaju od jedenja hrane koja prirodno sadrži šećer, kao što su vlakna i vitamini sadržani u jabuci.”

„Najlakši način da smanjite dodane šećere u svojoj ishrani i ishrani vaše dece je da odaberete hranu za koju znate da ih nema, poput svežeg voća i povrća“, rekao je Herik.

Herrick je predstavio istraživanje na sastanku Američkog društva za ishranu u Bostonu. Ona je rekla da bi rezultati mogli uticati na predstojeće Smernice o ishrani Amerikanaca 2020-2025.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA