Poražavajući podaci: Prvu cigaretu mladi zapale u uzrastu između 13 i 15 godina

Prvu cigaretu srednjoškolci u Srbiji zapale u uzrastu između 13 i 15 godina, puše u proseku pola paklice dnevno i mesečno na cigarete troše između dve i 10 hiljada dinara.

Prvu cigaretu srednjoškolci u Srbiji zapale u uzrastu između 13 i 15 godina, puše u proseku pola paklice dnevno i mesečno na cigarete troše između dve i 10 hiljada dinara, pokazalo je istraživanje srednjoškolaca od 15 do 19 godina o pušenju, povodiom Svetskog dana borbe protiv duvanskog dima, 31. maja.

To istraživanje, rađeno za potrebe fondacije Hemofarm i sajta www.bezduvana.rskoji okuplja zajednicu onih koji žele da se odviknu od duvana, pokazalo je i da srednjoškolci u Srbiji novac za cigarete uglavnom dobijaju od roditelja, kao i da ih pušenje asocira na relaksaciju i opuštanje.

Istraživanje je pokazalo i da najveći podsticaj za posezanje za prvom cigaretom dolazi od vršnjaka, ali posredno i od porodice u kojoj ima pušača.

Većina ispitanika je navela i da su njihovi najbliži prijatelji pušači i da vršnjaci imaju presudan uticaj na njih, kao i da su mesta na kojima najčešće puše su škola i tokom izlaska sa društvom.

Prema rezultatima istraživanja, mladi samo pušenje ne vide kao bolest zavisnosti i nemaju ni želju ni potrebu da ostave pušenje, a većina ispitanika smatra i da je mesec dana realan period za odvikavanje od duvana.

Kao glavnu poteškoću prilikom ostavljanja cigareta mladi navode okruženje, odnosno vršnjake i članove porodice, koje uglavnom čine pušači, a asocijacija na ostavljanje cigareta su im tablete, flasteri, elektronske cigarete, savetovališta i knjige.

Istraživanje je pokazalo da su srednjoškolci uzrasta od 15 do 19 godina vrlo dobro informisani o štetnim posledicama pušenja i kao takve su prepoznati, kašalj, glavobolja, smanjenje kondicije, žuti zubi, nokti i koža, ubrzavanje starenja, rak pluća, jezika i grla.

Direktor Gradskog zavoda za plućne bolesti Ljiljana Timotijević, kako se navodi u saopštenju, smatra da s obzirom na utvrđen uticaj roditelja i vršnjaka na rasprostranjenost pušenja među mladima, treba podsticati roditelje da se aktiviraju u odvikavanju, navodeći da su metode za ostavljanje duvana brojne, ali da praksa pokazuje da sve bolje rezultate daje odvikavanje daje upotreba lekova na biljnoj bazi.

U saopštenju se ističe i da broj pušača u Srbiji, pa tako ni pušača među mladima do 19 godina, nije precizno utvrđen, jer nema registra za evidentiranje aktivnih pušača i podseća da je globalno istraživanje koje je pre tri godine sproveo Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ utvrdilo je da je od 10 učenika starijih razreda osnovne škole jedan pušač.

Istraživanje „Stavovi srednjoškolaca o pušenju i cigaretama“ rađeno je u Beogradu, Novom Sadu i u Nišu, metodom fokus grupa u kojima su učestvovali srednjoškolci koji su pušači. Celokupno istraživanje, kao i korisne savete lekara i iskustva višegodišnjih apstinenata od pušenja, mogu se naći na sajtu www.bezduvana.rs

Novosti
0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram