Popara – staro jelo u novom ruhu

Evo jednog predloga za doručak koji je poprilično pao u zaborav. Generacije dece su odrasle na popari, i neki će reći da je „sirotinjska hrana“, a drugi „ukus detinjstva“.

Piše: Lepi Brka – Nenad Gladić

Moram da priznam da moja iskustva sa poparom i nisu baš neka. Znate ono, kada nešto prvi put probate, pa vam se ne svidi, a pritom bude servirano uz rečenicu: „Moraš to da jedeš“. Svoju prvu poparu probao sam u obdaništu (jako davno) i beše baš loša. A još lošije za mene i poparu beše prateća rečenica. Bilo kako bilo, popara i ja smo se ignorisali skoro 40 godina, a onda je moja žena našem sinu napravila poparu i, gle čuda – dete jede, i to sa uživanjem! Naravno, oteh detetu od usta i probah. Šta reći…ovo nije imalo nikakve veze sa onim od pre mnogo godina. Onda su naravno počele da nadolaze razne ideje: popara sa sirom i povrćem, voćem, sa jajetom na oko… Dakle, potpuno nova dimenzija doručka. I u tom kontekstu, evo recepta za poparu – klasik, sa spanaćem i slaninom; i slatka, sa karamelizovanim jabukama i bananama.

Popara „klasik“

Recept za poparu nije egzaktna nauka. Koristi se koji god stari hleb, ali kada se pravi za decu, sir i kajmak bi trebalo da budu mladi i neslani. Deca uglavnom ne vole jake ukuse, a i stariji sirevi nisu baš lako svarljivi.

Isecite hleb na kockice svaki put kad vam preostane i prosušite ga u rerni na 1000 C. Čuvajte ga u platnenoj vreći okačenoj na suvom i hladnom mestu, tako će vam uvek biti pri ruci: za poparu ili prepržen za neku čorbicu, ili možete, pak, napraviti prezle ako ga sameljete.

U dublju šerpu uspite malo vode, posolite i dodajte kašiku maslaca. Kad voda proključa, smanjite vatru, dodajte malo mleka i uspite hleb, promešajte pažljivo drvenom varjačom, pa ostavite da „baci ključ“. Vodite računa da se ne raskuva i ne pretvori u kašu. Dodajte sir i kajmak, i mešajte pažljivo dok se ne rastope. Služiti toplo.

Popara sa spanaćem

Ispratiti klasik recept sa jednom izmenom – na malo crnog i belog luka propržiti spanać, smrznuti ili sveži, sa slaninom koju ste prethodno sitno iseckali. Ako koristite svež spanać, valja ga dobro oprati i očistiti, zatim popariti 1-2 minuta u kipućoj vodi. Dobro ga ocediti i iseckati. Spanać dodati u poparu u isto vreme kada stavljate sir i kajmak.

Znam da mnoga deca imaju problem sa povrćem, tako da ova finta sa poparom može da bude zgodan način da se u ishranu dece ubaci i povrće koje obično ne žele da jedu.

Popara sa karamelizovanim jabukama i bananama

Ispratiti klasik recept sa jednom izmenom – očistiti i iseći na kockice jednu jabuku, preliti sokom od ½ limuna. Bananu oljuštiti i iseći na malo deblje kolutove. U manju šerpu sipati 3 kašike šećera i kašiku vode i na umereno jakoj vatri pustiti da se karamelizuje, pa dodati kašiku maslaca. Kada se maslac otopi, dodati jabuke i sav sok. Uz povremeno blago mešanje pustiti da jabuke omekšaju i da se karamelizuju. Pred kraj dodati i banane, kako bi i one dobile svoj deo karamela. Za ovu varijantu najbolje je koristiti mladi neslani sremski sir. Kajmak komotno može da se preskoči.

Preuzeto: Detinjarije

 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA