Pomozite bebi da progovori

Jedva čekate da čujete prve reči iz tih slatkih ustašaca koja vas čine presrećnim samim tim što se smeškaju? Koliku li tek radost donosi kada to malo biće izgovori vaše ime!

Foto> Pixabay

Iako nas je roditeljstvo naučilo da ne možemo da ubrzamo razvoj bebe i malog deteta ni korak pre nego što je ono spremno za neku narednu fazu razvoja, ipak postoje sitnice kojima možete da navedete vašeg mališana da proizvede neke smisaone zvukove.

Bebe uzrasta od 4 do 6 meseci počinju da koriste gugutanje i izgovaraju prve „reči“ od po dva sloga. Odraslima to može da izgleda kao reči “baba” ili “mama”. Bebe vokalizaciju koriste kao način da izraze svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. Ovo su u stvari prvi koraci ka stvaranju veštine govora i izgovaranju prvih pravih reči. Od rođenja do trećeg meseca one izgovaraju vokale, od četvrtog do šestog meseca već mogu da ponavljaju isti konsonant pa to zvuči kao „bababa“ ili „dadada“, od šestog do devetog meseca se već javlja intenzivnije brbljanje sa većim brojem glasova, od desetog do dvanaestog meseca već možete da čujete priču na „bebećem“ jeziku, dok dete u uzrastu od desetog do osamnaestog meseca izgovara prave reči. Najčešće svoju prvu pravu reč beba izgovori oko prvog rođendana (možete li da zamislite lepši poklon za roditelje?).

Nestrpljivi roditelji bi da ubrzaju malo stvari, što je sasvim razumljivo. Podelićemo zato sa vama 9 jednostavnih saveta koji mogu da daju bebi baš onaj podstrek koji joj je potreban da bi izgovorila prve reči.

1. Upustite se u brbljanje sa bebom

Čak od prvog gugutanja možete slobodno da se upustite u brbljanje sa tim malim zavežljajem. Odgovorite na zvukove koje beba proizvodi, ali dajte i njoj priliku da uzvrati gugutanjem. Čak i u ovako malom uzrastu, beba će uskoro rzumeti da komunikacija podrazumeva davanje i uzimanje.

2. Pričajte svom malom čoveku

Pričanjem svom mališanu svakog dana, i to o bilo čemu što vam padne na pamet, će pomoći bebi da razvije svoj rečnik i prevaziđe bebeće brbljanje. Pažnja koju ponudite bebi sigurno neće biti zanemarena! Pričajte, dakle, do mile volje i uživajte u tome.

3. Odgovorite kad vas beba doziva plačem

Pre nego što razvije rečnik pravih reči ili bebećih zvukova vaša beba će koristiti plač da komunicira sa vama.  Činjenica da vi odgovarate na njeno dozivanje plačom joj govori da je vi slušate dok ona komunicira sa vama. Kada naučite da razlikujete plač koji znači „Gladna sam!” od plača „Umorna sam, treba mi mama!”, svi će biti zadovoljniji i srećniji! Od skora na našem tržištu postoji i uređaj WhyCry koji vam može pomoći jer „tumači“ bebin plač prevodeći roditeljima šta im mališan plakanjem poručuje.

4. Ćaskajte sa bebom

Ponekad sitnice prave veliku razliku, posebno u komunikaciji, pa nema razloga da isto ne važi za komunikaciju sa bebom. Bilo da joj pričate kako ste upravo promenili pelenu, ili joj objašnjavate od čega joj spremate kašicu, te sitnice koje čuje od vas će joj pomoći da razume vezu između onoga o čemu se priča i šta se radi. Dodatni bonus je činjenica što će beba umeti da reaguje i pre nego što bude umela da verbalizuje svoja osećanja, odnosno izgovori reči.

5. Pevajte bebi pesmice

Čak i ako niste preterano muzikalni, zvuk stihova koji se ponavljaju će biti prava muzika za bebine uši. Uostalom, dečije pesmice ne zahtevaju veliki talenat, rima i ritam su veoma jednostavni, a ponavljanje reči u pesmi će biti prvi koraci ka tome da beba zapamti omiljenje reči.

6. Čitajte bebi kad god možete

Deca umeju da pokažu interesovanje za knjige mnogo ranije nego što biste pomislili. Pokušajte da čitate bebi neku knjigu kad god bude sedela mirno. Kao i kod pevanja pesmice, ponavljanje teksta priče će pomoći da beba izgradi svoju bazu reči.

7. Opišite bebi šta radi i šta ume da uradi

Bilo da beba pomera ručice ka vašem licu i pokušava da vas dohvati ili plače jer je umorna, pričajte joj šta radi jer joj upravo to može pomoći da sama lakše izrazi rečima šta oseća i želi kada bude spremna da priča. Takođe, beba će osećati da primećujete i brinete o tome šta ona radi.

8. Ponavljajte reči

Kako biste se na vreme pripremili za predškolski uzrast, bolje vam je da se na vreme naviknete na ponavljanje. Činjenica da ponavljate reči kojima se obraćate bebi će joj dati podstrek da ih i sama izgovori! Uostalom, stara latinska poslovica kaže da ponavljanje čini majstora. Učenje prvih reči je samo jedna od životnih lekcija i za nju važi isto pravilo.

9. Ohrabrite svaki bebin pokušaj

Kada beba počne da brblja, čak i dok prve reči koje izgovori umeju da prepoznaju i prevedu samo mama i tata, odajte joj priznanje za trud i pomozite joj da razvije samopouzdanje i nastavi dalje putem usvajanja jezika.

Roditelji slobodno mogu da koriste sve ove aktivnosti kako bi podstakli bebu da „propriča“, ali imajte na umu ipak veoma važnu činjenicu – da se sve bebe razvijaju različito. Grafikoni normalnog razvoja i statistike su osmišljeni da ukažu samo na granice u okviru kojih možete očekivati napredovanje deteta. Iako ste verovatno najveći i najiskreniji navijač za sve uspehe svoje bebe, ne preterujte sa očekivanjima i insistiranjem; frustracija može samo da dovede do sporijeg razvoja. Zato, uživajte u bebećem gugutanju i brbljanju dok čekate prve reči jer vas kasnije čeka čitava oluja rečenica koju ne možete ni da zamislite!

U kom uzrastu je vaša beba izgovorila prvu reč? Šta ste vi čitali i pevušili svojoj bebici?

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA