Poljubac za laku noć

Psiholog Nevena Lovrinčević kaže da dete upravo tada, pre nego što zaspi, ima potrebu da bude u ušuškanoj atmosferi s mamom ili tatom i da se polako pripremi za san.

Vreme pred spavanje mališana posebno je značajno za odnos roditelja s detetom. Psiholog Nevena Lovrinčević kaže da dete upravo tada, pre nego što zaspi, ima potrebu da bude u ušuškanoj atmosferi s mamom ili tatom i da se polako pripremi za san. Čitanje knjige pred spavanje pomaže detetu da se umiri i poveže s roditeljem; uz to, dete postepeno stiče i naviku čitanja – prvo uz roditelje tokom večernjih rituala pred spavanje, a kasnije i samostalno. Na taj način odnos prema knjizi postaje jedan od važnih oslonaca za dobar emocionalni i intelektualni detetov razvoj.

Pored toga što na zanimljiv način uči mališane važnostima rituala pred spavanje (zdrava večera, pranje ruku i zuba, češljanje, čitanje knjige i maženje sa omiljenom plišanom igračkom), knjiga Poljubac za laku noć pravi je izbor i zbog svoje interaktivnosti, koja će kod deteta podstaći radoznalost i kreativnost. Kako se približava vreme za odlazak u krevet, dete treba da pomogne prasetu Juci, maci Cici, zeki Peci i medi Duci da se spreme za spavanje. U slikovnici se nalaze lutkice od kartona, kao i kartonska četkica i pasta za zube, sapun, češalj, čaša i igračka meda, koje dete treba da stavi na odgovarajuće mesto u knjizi.

Knjiga koja će mališanima olakšati odlazak na spavanje

Napisala Patrisija Hejs
Izdavač Kreativni centar

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA