Polenska kijavica – alergijski rinitis

Kako je nos „prvi filter“ disajnih organa, ne treba da čudi što je baš alergijski rinitis (stručni naziv za polensku kijavicu) ubedljivo najčešća alergijska bolest.

alergijski rinitis fl

Koji decu „napada“ polen?

Nema pravila, ali se retko sreće u prvim godinama života. Ima dece koja u petoj godini dobiju prvi alergijski rinitis, ali se dešava u odraslom dobu.

I dalje ne znamo zašto kod neke dece bolest započne rano, a neka deca porastu pre prvih simptoma alergijske kijavice.

Ima li leka?

Kako je polen na ovim prostorima nemoguće izbeći, stub odbrane od polenske kijavice su antialergijski lekovi:

–   Antihistaminici

To su lekovikoji blokiraju dejstvo histamina – jednog od najvažnijih (ali ne i jedinog) medijatora alergijske reakcije. Antihistaminici koji se upotrebljavaju poslednjih dve decenije ne prodiru u mozak pa nemaju uspavljujući efekat, a imaju odlične terapijske efekte.

Najviše se koristi preparat loratadin, desloratadin i cetirizin se najviše korite kod dece jer imaju odličnu efikasnost uz minimalne neželjene efekte. Velika je prednost što se daju u samo jednoj jutarnjoj dozi, pa je opasnost od zaboravljanja uzimanja leka mala.

–   Nazalni kortikosteroidi

Kortikosteroidi za lokalnu (nazalnu) primenu nisu “bauci”, ali prekomerna i produžena primena može dovesti do nepotrebnih komplikacija. Ovo su veoma efikasni lekovi, ali ih ne treba uzimati “na svoju ruku” – neka ih pedijatar prepiše i kontroliše efekte terapije!

Jedan broj dece uz antihistaminike zahteva i dodatnu terapiju “ozbiljnijim lekovima” kao što su kortikosteroidi za lokalnu primenu u nos. Nazalni steroidi traže nekoliko dana za početak dejstva, pa ako je noz “prepun” mogu se kratkotrajno koristiti “standardne” kapi za nos koje sužavaju proširene krvne sudove i tako (pored olakšavanja simptoma) pomažu da nazalni kortikosteroidi budu efikasniji.

Kada početi terapiju

Ne treba čekati da se alergija “razbukta” pa početi terapiju. Idealno je par nedelja pre cvetanja trava započeti lečenje iako nema simptoma bolesti. To nije lako precizno utvrditi, ali sa prvim danima proleća treba početi preventivnu antihistaminsku terapiju.

Savremna terapija alergijskog rinitisa je dovela do skoro potpune kontrole ove bolesti. Kritična je prva sezona bolesti kada dete i roditelji još i ne znaju o čemu se radi. Zato ako vidite da vam dete kija ili kašlje sa prvim lepim danima obratite se pedijatru jer se neprijatni simptomi i znaci polenske kijavice mogu uspešno lečiti.

A imunoterapija

Imunoterapija obećava i kod dece sa alergijskim bolestima. Radi se o davanju malih količina alergena (za koje je odgovarajućim testovima definitivno pokazano da izaziva problem kod deteta) koji se sada vreme aplikuju oralno. Počinje se sa malim koncetracijama alergena koje se postepeno povećavaju i daju deci u definisanim vremenskim razmacima. Imunoterapija alergijskog rinitisa (polenske kijavice) daje dobre rezultate kod starije dece i odraslih, a jedan od glavnih ograničavajućih faktora je cena preparata koji se upotrebljavaju veoma dugo!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Milena says:

  Postovani doktore, koliko dugo dete od 3,5 godine sme da koristi sirup Aerius? Dobila je 15 dana po 3 ml zbog polenske kijavice pretpostavlja se na ambroziju, iako test iz krvi na 64 alergena nije pokazao nikakvu alergiju. Od pocetka septembra kija i iskljucivo nocu joj se zapusi nos sa slivanjem. Hvala najlepse.

 2. Mama Ana says:

  Postovani, devojcica ima 2,5 godine i od pre dve nedelje ima iskljucivo nocne napade kaslja koji traju u par navrata po pola sata recimo, iz nosa ne curi znacajan sekret nocu ali meni deluje kao nadrazajni kasalj. Ujutru bude sekreta u nosu nakupljenog tokom noci koji kada ocistimo preko dana se ne stvara ili ga bar mi ne primecujemo. Preko dana se kasalj ne javlja samo rano ujutru nakon budjenja kratko. Dete se normalno ponasa, jede igra se ide u vrtic nema temperaturu ali smo je mi svakako vodili kod pedijatra da je poslusa. Prema savetu pedijatra i opisanim simptomima poceli smo sa Aerius sirupom 2,5 ml jednom dnevno 5 dana. Njoj se kasalj smanjio posle prve veceri i doze a zatim potpuno prestao, kao i stvaranje sekreta u nosu ujutru. Medjutim, nakon prestanka terapije posle neka 2,3 dana pocinje ponovo kasalj koji je za sad izrazen ujutru (kao da kaslje od nakupljenog sekreta iz nosa). Znam da je ona jos mala i bilo bi mi cudno da joj ovako rano pocne alergija ali molim Vas za misljenje da li je ovo neka vrsta alergije i savet sta da cinimo dalje, da li se u ovako malom uzrastu uopste rade alergo probe. Da napomenem, a to nas je i pedijatar pitao, ne spava ni sa kakvim plisanim igrackama samo pokrivac i posteljina, doduse promenili smo prasak za ves u proteklih mesec dana da li moze da se javlja alergija i na prasak za ves? Hvala puno i izvinjavam se na duzem postu.

  • MojPedijatar says:

   Mislim da sada nema potrebe za alergo-probama pošto je jasno da ovo JESTE alergija.

   Neka Aerius ide dve nedelje, pa da se vidi kako će se ovo razvijati.

 3. Luminica says:

  Postovani moj mali je sa godinu dana bio alergican i Pesing sirup mu je pomogao a sada za dva meseca ce napuniti dve godine i dajem mu isti Presing od prosle godine koji cuvam u fruzideru i neznam da li mu dejstvo nestalo posto vec dva dana kako mu dajem on nadrazajno kaslje i slini i kija a inhaliranje sa 0,9 procentnim fizioloskim rastborom nepomaze.Sa koliko ml fizioloskog da ga inhaliram i da li da kupim drugi Presing ili neki drugi lek jer kaslje nenormalno i puno sekreta ima sliva mu se niz grlo cuje se kako krkoce.

  • MojPedijatar says:

   Prvi da kupite novi Pressing sirup i da dajete detetu 7 do 10 dana.

   Ako za 3 do 5 dana NE bude bolje – da se obavi pregled, pa da se vidi šta dalje da se radi.

 4. Verica says:

  Poštovani dete od 2god i 10 meseci unazad godinu dana posle laringitisa stalno je ili na xyalu ili aerusu ili galitifenu a sada na rupafinu po preporuci alergologa dve nedelje po 1x5ml . Da li je to opasno za njega da toliko dugo bude na antihistaminima? Dobio je dijagnozu alergijski rinitis, alergiju na grinje i prašinu, posle 5 meseci od laringitisa dobio je još jednu opstrukciju za god.dana. Stalno trlja oci i nos, kija i idu mu providan sekret kad ništa ne koristi od tih antihistamina. Pio je 3 meseca bimunal sa cinkom sad mu dajem probio imunokid. Šta još mogu da uradim da mu smanjim korišćenje antihistamina? Da li je to opasno po njega( korišćenje tako dugo tih antihistamina) porodici nema asmatičara a samo ja od 2007 god. imam alergiju i kijam, bojim se da ne pređe u asmu kolike su šanse?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA