Polenska kijavica – alergijski rinitis

Kako je nos „prvi filter“ disajnih organa, ne treba da čudi što je baš alergijski rinitis (stručni naziv za polensku kijavicu) ubedljivo najčešća alergijska bolest.

alergijski rinitis fl

Foto: Flickr

Jedna je od „bolesti u porastu“, zaista, sve više dece oboljeva, pa da se upoznamo sa njom.

Zašto se javlja „kijavica na polen“?

Ova bolest  nastaje zbog alergijske reakcije u nosu deteta. Na sluznici nosa se odigrava reakcija polena (alergena) i antitela (koje stvara organizam deteta koje ima sklonost ka alergijama) što se manifestuje otokom sluznice koja luči providan, “vodenast”  sekret.

Kako je nos „prvi filter“ disajnih organa, ne treba da čudi što je baš alergijski rinitis (stručni naziv za polensku kijavicu) ubedljivo najčešća  alergijska bolest.

Kada počinje?

Nije baš lako pogoditi vreme cvetanja polena. To zavisi od trajanja i karaktera zime.

Postoje i trave koje cvetaju i u jesenjem periodu. Takva je ambrozija koja raste duž rečnih tokova i koja pravi probleme alergičnoj deci nekada već od kraja avgusta, a obično u septembru.

Kako izgleda dete koje ima polensku kijavicu?

Lako ih je prepoznati – stalno šmrckaju i kijaju, rukom često trljaju nosić, a često imaju i lako “zakrvavljene” oči zbog alergijske reakcije sluznice oka (alergijski konjunktivitis). Tegobe počinju sa cvetanjem trava, mada se pogrešno povezuje sa “macama” koje stvaraju topole (koje se vide, a NE smetaju kao nevidiljivi polen).

Kako se postavlja dijagnoza?

Pedijatar veoma lako postavi kliničku dijagnozu alergijske kijavice. Potvrda dijagnoze se dobija alergološkom obradom. Obave se takozvane “kožne probe” koje za petnaestak minuta otkriju koje travke smetaju detetu. One su veoma jednostavne i pouzdane (ovo baš i ne važi za male bebe), ali i dostupne imajući u vidu veoma prihvatljivu cenu. Alergije se veoma precizno mogu otkriti iz uzorka krvi (“iz vene”) ali se radi o skupljim analizama.

Kada se jednom postavi dijagnoza, većina roditelja brzo nauči da prepozna ovu bolest kod svoje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Milena says:

  Postovani doktore, koliko dugo dete od 3,5 godine sme da koristi sirup Aerius? Dobila je 15 dana po 3 ml zbog polenske kijavice pretpostavlja se na ambroziju, iako test iz krvi na 64 alergena nije pokazao nikakvu alergiju. Od pocetka septembra kija i iskljucivo nocu joj se zapusi nos sa slivanjem. Hvala najlepse.

 2. Mama Ana says:

  Postovani, devojcica ima 2,5 godine i od pre dve nedelje ima iskljucivo nocne napade kaslja koji traju u par navrata po pola sata recimo, iz nosa ne curi znacajan sekret nocu ali meni deluje kao nadrazajni kasalj. Ujutru bude sekreta u nosu nakupljenog tokom noci koji kada ocistimo preko dana se ne stvara ili ga bar mi ne primecujemo. Preko dana se kasalj ne javlja samo rano ujutru nakon budjenja kratko. Dete se normalno ponasa, jede igra se ide u vrtic nema temperaturu ali smo je mi svakako vodili kod pedijatra da je poslusa. Prema savetu pedijatra i opisanim simptomima poceli smo sa Aerius sirupom 2,5 ml jednom dnevno 5 dana. Njoj se kasalj smanjio posle prve veceri i doze a zatim potpuno prestao, kao i stvaranje sekreta u nosu ujutru. Medjutim, nakon prestanka terapije posle neka 2,3 dana pocinje ponovo kasalj koji je za sad izrazen ujutru (kao da kaslje od nakupljenog sekreta iz nosa). Znam da je ona jos mala i bilo bi mi cudno da joj ovako rano pocne alergija ali molim Vas za misljenje da li je ovo neka vrsta alergije i savet sta da cinimo dalje, da li se u ovako malom uzrastu uopste rade alergo probe. Da napomenem, a to nas je i pedijatar pitao, ne spava ni sa kakvim plisanim igrackama samo pokrivac i posteljina, doduse promenili smo prasak za ves u proteklih mesec dana da li moze da se javlja alergija i na prasak za ves? Hvala puno i izvinjavam se na duzem postu.

  • MojPedijatar says:

   Mislim da sada nema potrebe za alergo-probama pošto je jasno da ovo JESTE alergija.

   Neka Aerius ide dve nedelje, pa da se vidi kako će se ovo razvijati.

 3. Luminica says:

  Postovani moj mali je sa godinu dana bio alergican i Pesing sirup mu je pomogao a sada za dva meseca ce napuniti dve godine i dajem mu isti Presing od prosle godine koji cuvam u fruzideru i neznam da li mu dejstvo nestalo posto vec dva dana kako mu dajem on nadrazajno kaslje i slini i kija a inhaliranje sa 0,9 procentnim fizioloskim rastborom nepomaze.Sa koliko ml fizioloskog da ga inhaliram i da li da kupim drugi Presing ili neki drugi lek jer kaslje nenormalno i puno sekreta ima sliva mu se niz grlo cuje se kako krkoce.

  • MojPedijatar says:

   Prvi da kupite novi Pressing sirup i da dajete detetu 7 do 10 dana.

   Ako za 3 do 5 dana NE bude bolje – da se obavi pregled, pa da se vidi šta dalje da se radi.

 4. Verica says:

  Poštovani dete od 2god i 10 meseci unazad godinu dana posle laringitisa stalno je ili na xyalu ili aerusu ili galitifenu a sada na rupafinu po preporuci alergologa dve nedelje po 1x5ml . Da li je to opasno za njega da toliko dugo bude na antihistaminima? Dobio je dijagnozu alergijski rinitis, alergiju na grinje i prašinu, posle 5 meseci od laringitisa dobio je još jednu opstrukciju za god.dana. Stalno trlja oci i nos, kija i idu mu providan sekret kad ništa ne koristi od tih antihistamina. Pio je 3 meseca bimunal sa cinkom sad mu dajem probio imunokid. Šta još mogu da uradim da mu smanjim korišćenje antihistamina? Da li je to opasno po njega( korišćenje tako dugo tih antihistamina) porodici nema asmatičara a samo ja od 2007 god. imam alergiju i kijam, bojim se da ne pređe u asmu kolike su šanse?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA