Počeli sistematski pregledi i vakcinacija osnovaca

Sistematski pregledi i vakcinacija đaka sedmog razreda osnovnih škola vakcinom protiv difterije i tetanusa, koji se sprovode prema kalendaru obavezne imunizacije u 14. godini, počeli su ovih dana.

Foto: Canva

Reč je o pregledima koji počinju svake godine u oktobru, ali će trajati tokom cele školske godine.

Za ovu novinsku agenciju govorila je načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja “Dr Milutin Ivković” na Paliluli, Aneta Jovanović.

Prema njenim rečima, rade se sistematski pregledi koji obuhvataju merenje telesne težine, odnosno visine, procenu statusa uhranjenosti deteta, vakcinalnog statusa i zdravstvenog stanja dece i ukoliko se nađe neki problem oni se upućuju na dalju dijagnostiku.

Prema stručno-metodološkom uputstvu i kalendaru obavezne imunizacije predviđene su vakcine protiv difterije i tetanusa koje su obavezne u četrnaestoj godini, za đake sedmog razreda, ali i deca koja su sada osmi razred i nisu obavili prošle godine, mogu da se i sada jave, rekla je dr Jovanović i dodala da su od juna meseca, počeli i sa preporučenom vakcinom protiv humanog papiloma virusa – Gardasil 9 vakcinom.

Tanjug

Podeli:

Komentari