Pobedite zauvek PMS

Po umoru koji osećate, potrebi za čokoladom, nadutošću, nervozi, anksioznosti i „dranju“ znate da je opet „onaj“ period meseca. Stručnjaci procenjuju da čak 90% žena tokom reproduktivnog perioda života iskusi neki od 150 različitih fizičkih ili emocionalnih simptoma koji prate predmenstrualni sindrom.

pms

Foto: Pixebay

Dobra vest je da se uz jednostavne promene svaka od nas može biti u formi i osećati zdravo i srećno tokom celog meseca.

Vaš telesni ciklus

Da li vi tačno znate kada očekujete menstruaciju? Da li vodite precizan kalendar ili samo imate okvirnu ideju?

Pitali smo par žena kako kod njih stoje stvari i uglavnom smo dobili odgovor da znaju kada mogu da očekuju ciklus. Jedan odgovor je ponovljen više puta: „Ne vodim baš uredan kalendar ali znam kada dolazi ciklus jer vičem na muža više nego obično!“

Složićete se da je život dovoljno stresan da sebi dozvolite da ne razumete u potpunosti svoj ciklus i šta možete da uradite da smanjite simpotome pms-a.

Prvi korak je da preuzmte kontrolu nad ciklusom. Zašto ne biste napravili menstrualni kalendar kako biste pažljivo pratili kada vaša menstruacija počinje i kada bi simpomi pms-a trebalo da počnu? Usotalom, zar to nije prvo što ćete naučiti svoju devojčicu kada dođe u taj uzrast?

Simptomi PMS-a

Neki od simptoma PMS-a koji se obično sreću kod žena su:

 • Problemi sa spavanjem
 • Glavobolje
 • Iritiranost i nervoza
 • Promene raspoloženja
 • Napadi plača
 • Napadi gladi
 • Promene u apetitu
 • Osećaj umora
 • Oticanje grudi i promena čvrstoće
 • Anksioznost
 • Depresija
 • Akne

Evo šta neke žene kažu o svojim simptomima:

„Obično imam bolove u stomaku i u krstima nekoliko dana ranije a onda promene raspoloženja nedelju dana pre i ponekad tokom menstruacije“.

„Osećam se pospanijom i imam žive snove. Obično mi se traži slatko i crveno meso“.

„Ja imam jake bolove u krstima, jače nego obično. Obično sam osetljiva i razdražljiva pre i tokom ciklusa. Dovoljno je da neko kaže nešto pogrešno i ja mogu da briznem u plač. Onda tokom menstruacije mi se jede slatko.“

„Ja se osećam naduveno i izađe mi brdo bubuljica.“

Mnogo stvari je isprobano u želji da se ublaže simptomi predmenstrualnog sindroma (PMS), ali sve se svodi na to šta vama prija. Nijedan tretman nije primenjiv na sve žene, možda ste i sami već probali razne metode i verovatno ćete morati još raznih ako niste otkrili šta vašem telu prija. Postoje, međutim, neke navike koje možete uneti u svoj život kako biste se osećali bolje.

Navike koje vam mogu pomoći da ublažite simptome PMS-a:

 • Uzimajte multivitamin svaki dan
 • Redovno vežbajte
 • Jedite zdravu hranu, uključujući voće, povrće i hranu sa puno vlakana. Jedite puno složenih ugljenih hidrata zbog veze PMS-a i nivoa serotonina u mozgu. Ovas, crni hleb i integralne žitarice će povećati nivo serotonina.
 • Jedite manje i češće jer to stabilizuje šećer u krvi i može da napravi veliku razliku pošto upravo on utiče na hormone. Uz to, obezbedite sebi i činiju integralnih žitarica pre spavanja koja će održati stabilni nivo šećera tokom noći.
 • Dovoljno spavajte – probajte da spavate najmanje 8 sati svaku noć
 • U studiji koju je objavio Britanski Medicinski Žurnal biljka Agnus Castus (više o njoj pročitajte na sajtu Prirodni lek) se pokazala efikasnom u lečenju simptoma PMS-a, kao i vitamin B6 i magnezijum.
 • Borite se sa stresom na zdrav način – pričajte sa svojim prijateljima, vežbajte ili pišite dnevnik na primer
 • Ne pušite
 • Lekovi protiv bolova koji se uzimaju bez recepta, kao na primer ibuprofen ili paracetamol mogu da ublaže bolove, glavobolju, bolove u krstima, tvrdoću grudi i druge simptome PMS-a

Dok neke žene dobijaju tablete za smirenje druge stežu zube i čekaju da prođe. Ne umanjujte značaj simptoma koje osećate iako oni mogu biti veoma različiti. PMS nije vaša izmišljotina i može da ima veliki uticaj na vaš život.

U težim slučajevima PMS-a, najbolje je razgovarati sa doktorom jer ima i lekova na recept koji se mogu koristiti za ublažavanje bolova i napetosti. Jedan od pristupa ovom problemu jeste i upotreba kontraceptivnih pilula koje se mogu koristiti kako bi sprečile ovulaciju. Kod žena koje uzimaju tablete je ređa pojava PMS simptoma kao što su glavobolje i grčevi, a imaju i slabije menstruacije.

Vežbanje i PMS

Koliko god nam bilo draže i lakše da se umotamo sa flašom tople vode i davimo u kutiji čokolade, vežbanje može uraditi čuda našem telu tokom ciklusa i olakšati simptome PMS-a.

Neke žene rade sledeće:

„Idem na plivanje ujutru kada počne moja menstruacija, to mi ponekad olakša bolove.“

„Šetam, vežbam u teretani, dižem tegove. To mi pomaže kod nadutosti i kod grčeva“.

„Vežbam kao i obično – trčim, šetam, plivam – stvarno pomaže u savladavanju neprijatnog osećaja i letargije.“

„Nastavljam sa uobičajenim vežbanjem (aerobik i pilates) ali kada imam bolove u krstima i grčeve radim i dodatne vežbe na podu koje mi pomažu.“

Izgleda da malo vežbe stvarno pomaže u prevazilaženju bolova.

Koji simptomi su najčešći kod vas i kako se borite sa njima?

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA