Plitke čašice kukova

Kada dete na rođenju ima labave zglobove ili slabije razvijene kukove to znači da su čašice plitke. U nekim porodicama se ovaj deformitet češće javlja, naročito kod ženske dece, tako da je u tom slučaju važno odmah po rođenju uradit UZ i pregled dečijeg ortopeda.

Kukovi se razvijaju tokom trudnoće, i svaki pokret nogu koji beba napravi produbljije čašice.

Ako su ovi pokreti na bilo koji način ograničeni, veličinom bebe ili položajem u kome se nalazi, pupčanom vrpcom koja može biti obavijena oko noge, za posledicu može da ima deformitet kukova u određenom stepenu.

U zavisnosti od stepena deformiteta lekar će preporučiti široko povijanje, specijalne gaćice, kaiševe ili će staviti gips. Kada su kukovi potpuno iščašeni radi se operacija. Vežbe su sastavni deo tretmana deformiteta kukova i obavezno ih treba sprovoditi uz primenu određenih pomagala i nastaviti i dalje sa vežbanjem nakon postignute korekcije da bi se očuvala pokretljivost kukova i njihova čvrstina.

Sa vežbama treba krenuti što ranije, odmah nakon uspostavljene dijagnoze. Radi se najmanje tri puta dnevno po deset ponavljanja svaka vežba. Najpogodniji trenutak za izvođenje vežbi je pri presvlačenju, jer je beba oslobođena pelena što omogućava nesputane pokrete u kukovima, kao i nakon kupanja kada je beba opuštena.

Dobro je primenjivati vežbe i pre bilo kakvog pregleda, kao i kod dece kod koje nije dijagnostikovan nikakav deformitet. Kako se kukovi formiraju do 18 meseca života do tada treba sprovoditi vežbe jer produbljene čašice, istegnuti mišići i ligamenti i ojačana muskulatura su preduslov za pravilan i stabilan hod.

Ovde možete pogledati foto prikaz vežbica

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA