Pileća supa – i hrana, i lek (+recepti)

Osim što je veoma ukusna, pileća supa ima izrazito lekovita svojstva, jer ublažava simptome prehlade

RECEPTI

Osnovni recept za pileću supu

Potrebno je:

– pile

– tri glavice luka

– veliki beli krompir

– tri paškanata

– dve tikvice

– sedam šargarepa

– tri celera

– veza peršuna

Priprema: Preliti pile hladnom vodom, pa pustiti da voda proključa. Tada dodati luk, krompir, paškanat, tikvice i šargarepu. Kuvati poklopljeno oko sat ipo. Dodati celer i peršun, pa kuvati još oko pola sata. Izvaditi meso, a povrće izblendirati. Meso očistiti od kože i kostiju i vratiti u supu.

Ukusna pileća supa

Potrebno je:

– pile isečeno na komade

– dve srednje glavice crnog luka, isečene na komade

– velika šargarepa, isečena na kolutove

– struk celera

– četvrtina šolje seckanog peršuna

– kašika ulja

– malo mlevenog crnog bibera

– so

Priprema: Zagrejati ulje u većem loncu. Staviti polovinu količine isečenog luka i isečeno pileće meso, osim belog mesa. Dinstati pet do sedam minuta. Potom smanjiti temperaturu, poklopiti, i dinstati još dvadeset minuta. Dodati  dva litra vode, belo meso, lorberov list i so, poklopiti i kuvati dok meso ne omekša. Izvaditi meso, očistiti od kože i kostiju. U supu dodati ostatak luka i povrće i poklopljeno kuvati još deset minuta. Dodati rezance ili knedle i peršun, pa otklopljeno kuvati još nekoliko minuta.

Pileća supa sa povrćem i pirinčem

Potrebno je:

– pile isečeno na komade

– litar pileće supe od kocke

– dve kašike maslinovog ulja

– pola šolje pasulja

– pola šolje isečenih tikvica

– pola šolje isečene bundeve

– pola šolje isečene šargarepe

– pola šolje isečenog celera

– pola šolje paradajza (isečenog i od semena očišćenog)

– pola šolje seckanog mladog luka

– šolja isečenog crnog luka

– trećina šolje pirinča (nekuvanog)

– šolja svežeg spanaća

– kašičica isitnjenog belog luka

– kašičica soli

– pola kašičice crnog bibera

– četiri grančice peršuna

– tri lista lorbera

Priprema: Pasulj preliti hladnom vodom i ostaviti da stoji osam sati, ili kuvati na visokoj temperaturi dva minuta i ostaviti da stoji još jedan sat.

U velikom loncu zagrejati ulje i staviti pileće meso isečeno na komade, prethodno uvaljano u so i biber. Propržiti dok ne porumeni. Premestiti pile na tanjir, a u preostalo ulje staviti luk, šargarepu i celer. Prodinstati oko tri minuta pa dodati beli luk (kratkotrajno – jedan minut). Zatim dodati tikvicu i bundevu, dinstati još pet minuta. Uliti pileću supu, staviti pasulj, paradajz, lorber i peršun. Dodati pileće meso u lonac i kuvati još oko jedan sat. Izvaditi meso, odvojiti od kostiju i kože, vratiti u lonac. Dodati pirinač, seckan mladi luk i spanać. Kuvati dok pirinač ne omekša (oko pola sata).

Krem pileća supa

Potrebno je:

– 250 ml pileće supe

– šolja pavlake

– četvrtina kašičice soli

– osmina kašičice belog bibera

– osmina kašičice mlevenih oraha

– kašičica seckanog peršuna

Priprema: Pomešati, izblendirati, zagrejati.

Pileća supa sa povrćem i pirinčem

Potrebno je:

– pile isečeno na komade

– litar pileće supe od kocke

– dve kašike maslinovog ulja

– pola šolje pasulja

– pola šolje isečenih tikvica

– pola šolje isečene bundeve

– pola šolje isečene šargarepe

– pola šolje isečenog celera

– pola šolje paradajza (isečenog i od semena očišćenog)

– pola šolje seckanog mladog luka

– šolja isečenog crnog luka

– trećina šolje pirinča (nekuvanog)

– šolja svežeg spanaća

– kašičica isitnjenog belog luka

– kašičica soli

– pola kašičice crnog bibera

– četiri grančice peršuna

– tri lista lorbera

Priprema: Pasulj preliti hladnom vodom i ostaviti da stoji osam sati, ili kuvati na visokoj temperaturi dva minuta i ostaviti da stoji još jedan sat.

U velikom loncu zagrejati ulje i staviti pileće meso isečeno na komade, prethodno uvaljano u so i biber. Propržiti dok ne porumeni. Premestiti pile na tanjir, a u preostalo ulje staviti luk, šargarepu i celer. Prodinstati oko tri minuta pa dodati beli luk (kratkotrajno – jedan minut). Zatim dodati tikvicu i bundevu, dinstati još pet minuta. Uliti pileću supu, staviti pasulj, paradajz, lorber i peršun. Dodati pileće meso u lonac i kuvati još oko jedan sat. Izvaditi meso, odvojiti od kostiju i kože, vratiti u lonac. Dodati pirinač, seckan mladi luk i spanać. Kuvati dok pirinač ne omekša (oko pola sata).

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA