Pileća supa - i hrana, i lek (+recepti) - Portal Moj pedijatar

Pileća supa – i hrana, i lek (+recepti)

Osim što je veoma ukusna, pileća supa ima izrazito lekovita svojstva, jer ublažava simptome prehlade

Foto: Pixabay

Naše bake su bile u pravu kada su insistirale da jedemo pileću supu. Osim što je veoma ukusna, supa obezbeđuje hidraciju organizma i stimuliše apetit. Što je najvažnije, istraživanja su pokazala da ima izrazito lekovita svojstva, jer ublažava simptome prehlade. Naime, neki njeni sastojci utiču na slabljenje simptoma upale gornjih disajnih puteva, koja se manifestuje sekrecijom iz nosa i kašljem.

Blagotvorno dejstvo pileće supe na zdravlje je poznato vekovima. Tako je lekar i filozof Moše ben Majmonides, oslanjajući se na grčka iskustva, još u XII veku preporučivao pileću supu kao lek za oboljenja organa za disanje.

1. Postoje naučni dokazi da pileća supa sadrži komponente slične sastojcima u lekovima koji se koriste u modernoj medicini protiv prehlade. Naime, piletina sadrži aminokiselinu cistein, koja se oslobađa prilikom kuvanja supe. Ona je slična acetilcisteinu u medikamentima, jer razlaže sluz i olakšava disanje tokom prehlade. Odnosno, smanjuje zapušenost nosa i olakšava nazalnu sekreciju. Inače, udisanje isparenja vruće pileće supe je efikasnije nego inhalacija običnom vodenom parom.

* Osim proteina, pileće meso je izvor antioksidanata – cinka i vitamina E. Cink je zvezda među mineralima imunog sistema. Nedostatak ovog elementa je udružen sa slabljenjem imunog sistema i direkto povezan sa smanjenom sposobnošću umnožavanja T limfocita i opadanjem broja drugih belih i crvenih ćelija krvi.

* Kombinacija pilećeg mesa i povrća u supi je važna u odbrani pluća od virusne infekcije. Tako pileća supa sa lukom, šargarepom, peršunom i malo soli može da zameni medikamente protiv prehlade.

* Začini koji se dodaju pilećoj supi (beli luk, biber) imaju efekta na sluz isto kao i moderni lekovi za kašalj, koji razblažuju sluz i olakšavaju disanje.

* Šargarepa je bogat izvor provitamina A, betakarotina koji je snažni antioksidans, ali i posebno važan za sluznicu respiratornog trakta, odnosno usta, grla i nosa. Te «partije» su naša prva linija odbrane protiv izazivača bolesti koji se nalaze u vazduhu, kao što je virus prehlade.

* U crnom i belom luku se nalaze moćne antivirusne materije,  važne za redukciju sluzi iz bronhija i nosa. Beli luk sadrži selen, moćni antioksidans, koji je odličan u kombinaciji sa vitaminom E (uzajamno pomažuće dejstvo). Inače, beli luk je bogat i materijama koje regulišu protok sluzi kroz bronhije.

* U peršunu ima vitamina C.

2. Prema drugoj studiji, pileća supa deluje protiv zapaljenskih procesa.

Nije identifikovana aktivna komponenta koja je odgovorna za ovu aktivnost, mada je poznato da povrće koje se koristi za supu može da pokrene kretanje neutrofila, belih krvnih zrnaca. Takođe je zapaženo da ove supstance nisu aktivne ako pored povrća nema pilećeg mesa (spremanje supe je proces u više faza, u toku kojih se odigravaju različite hemijske reakcije).

Supa, u stvari, „kontroliše“ bela krvna zrnca – neutrofile. Prehlada je rezultat infekcije u gornjim disajnim putevima, koja proizvodi zapaljenje. Tokom prehlade, bele krvne ćelije „dolaze“ u sluznicu nosa i oslobađaju hemikalije koje dovode do zapušenosti. Pileća supa stopira kretanje neutrofila, doprinoseći tako smanjenju zapaljenja.

Domaća ili industrijska – instant supa („iz kesice“)?

Suve supe (instant) sadrže sastojke koji odgovaraju zahtevima lakog spremanja. Meso u njima je prerađeno tako što je sušeno na veoma niskim temperaturama. Masti su pojačane, a povrće dehidrirano. Gotove supe koje sadrže ove sastojke mogu da imaju sličan efekat kao i domaća pileća supa.

Međutim, za ishranu dece su u prednosti kućno spravljene supe, zbog svežine komponenata i nutritivnog kvaliteta.

Preporuke za spremanje pileće supe

– Uvek stavite pileće meso u hladnu vodu, nikad u toplu ili vruću.

– Dobra supa zahteva dodatak soli.

– Ukoliko je moguće, nemojte da koristite zaleđeno pile, jer zamrzavanje pojačava izdvajanje vode iz mesa.

– Zaleđeno povrće dodajte u supu petnaest minuta pre kraja kuvanja.

– Neka supa vri samo dok meso i povrće ne omekšaju, nemojte da ih prekuvate.

– Crveno meso ima jači ukus od belog. To treba imati u vidu ako koristite određene delove pileta, a ne celo pile.

– Osnovni recept za pileću supu: koristi se pileće meso,  povrće (crni luk, beli luk, šargarepa, celer) i začini  (lorber, peršun).

– Ćureće meso može da zameni pileće u mnogim receptima.

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram