Pet stvari oko kojih svaki roditelj treba da bude strog

Koliko puta ste pomislili da biste voleli da možete da budete strožiji samo da bi vas dete poslušalo? Iako vam to nije u prirodi i iako volite opuštenost deci su potrebna pravila, rutina i određena doza strogoće, inače sve može da izmakne kontroli. Ali, gde postaviti granice?

deca px

Foto: Pixabay

Naravno, puno je stvari oko kojih možete uvek da se dogovorite, za koje nije potrebno striktno pravilo i koje se jednostavno menjaju iz dana u dan. Nekada vam neće smetati što skaču po krevetu, a nekada hoće. Možda ste vi tip roditelja koji daje prednost kreativnosti i kome ne smetaju ižvrljani zidovi. Ali, to ne može da važi za sve. Ima stvari na kojima svaki roditelj treba da insistira i bude strog oko njih. Evo takvih pet:

Spavanje

Odlazak u krevet je najčešće vođena bitka u skoro svakoj porodici. Roditelji su svesni da je važno da dete dovoljno spava i da ono to nikada neće postići samo. Iskustvo nam govori da je mnogo lakši dan sa odmornim detetom nego onim koje se nije naspavalo.

Posmatrajte vaše dete, procenite koliko mu je sna potrebno za dobar odmor i potrudite se svim snagama da mu ga i obezbedite.

Lepi maniri

Manirima se iskazuje poštovanje i uviđajnost prema drugima i to je stvar od koje ne treba odustati. Koliko god vam sada bilo mučno i dosadno ponavljanje i podsećanje deteta da kaže “molim”, “hvala”, “dobar dan” ili “doviđenja”, morate da imate širi pogled na stvari. Vaše dete će zbog toga odrasti u kulturnu osobu kojoj su sva vrata otvorena.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA