Pelenama je kraj

Ukoliko ste mama mališana od preko godinu dana verovatno se susrećete sa brojnim pričama mama koje su svojoj deci skinule pelene pre prve godine. Ukoliko se pitate da li je pravo vreme da počnete „da ne zakasnite“ pročitajte kratak vodič kroz skidanje pelena.

Izbor veša se često previđa, a može imati značajnu ulogu u motivaciji. Ukoliko se detetu sviđa veš, a vi ga presvučete kada se upiški, sledeći put će obratiti posebnu pažnju! Moji sinovi su voleli bokserice sa dinosaurusima, gaćice sa likovima autića, a princeza je oduvek nosila samo roze bokserice. Ništa drugo nije dolazilo u obzir. Uostalom, zabavnije je da zajedno kupujete veš nego nošu!

ves

Priprema, pozor, sad! Pa- pa pelene!

Kada definitivno krenete sa skidanjem pelena, obratite posebnu pažnju:

  • Da je dovoljno toplo da se dete ne prehladi ukoliko ga ne presvučete iste sekunde
  • Da vam noša uvek bude na oku, tako da je detetu blizu.
  • Ukoliko se upiški na putu do noše, svejedno ga pohvalite.
  • Moraćete malo i da „lovite“- čim se probudi, stavite dete na nošu.Deca piške nakon buđenja, pa nije neophodno da čekate da samo zatraži. Kod dece koja nemaju problema sa probavom, do vremena za skidanje pelena, najčešće postoji uobičajeno vreme kada dete kaki. Najčešće je to posle doručka ili nakon ručka. U svakom slučaju, nakon obroka stavite dete na nošu. Nema potrebe da se na njoj zadržava predugo. Pre izlaska napolje i svakako pre spavanja ponudite detetu nošu. Učinite to i kada vam se učini da je prošlo dovoljno vremena od prethodnog piškenja.
  • Ne ograničavajte količinu tečnosti koju dete unese tokom dana. Voda je neophodna za pravilano funkcionisanje organizma. U suprutnom, rizikujete da vam dete dehidrira!
  • Nije strašno pristati na srednje rešenje. Upotreba pelena-gaćica je odlična kada putujete, ili iz bilo kog razloga postoji mougćnost da sa detotom nećete dovoljno brzo stići do toaleta. Kako se oblače poput veša, deca ih najčešće ne povezuju sa pelenama.
  • Ne morate odmah skidati i noćnu pelenu. Znam, vrlo često se savetuje da se pelene skinu istovremeno, ali odvikavanje od pelena može biti naporno i za vas, naročito ako ste se vratili na posao. Ukoliko bi trebalo da i noću dežurate kako biste bunovnog mališana stavljali na nošu- to vam može biti previše.

Pelene-gaćice

Već sam ih pomenula, ali pelene gaćice su mi super prelazno rešenje. Oblače se kao gaćice, lako se i brzo svlače, a nude i vama i mališanu neku sigurnost. Potrudite se samo da ta prelazna faza ne traje predugo. U svakom slučaju ne brinite, skoro svi mališani skinu pelenu do treće godine. I da, možda vam u trenutku skidanja to deluje kao večnost, ali pelene su dugo bile deo detetovog sveta i potrebno je da se navikne na osećaj bez pelena. U svakom slučaju, pelene su samo faza. Kao i ostale faze i pelene će proći.

Samo strpljivo i uživajte u odrastanju!

Ako vam se tekst svideo podelite ga sa prijateljima. Ako imate zanimljivo iskustvo, ja se uvek radujem novim savetima. Ustalom, četvrto skidanje pelena mi tek predstoji!

Jelena Vojvodić

www.toddlersjoy.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA