Pelenama je kraj

Ukoliko ste mama mališana od preko godinu dana verovatno se susrećete sa brojnim pričama mama koje su svojoj deci skinule pelene pre prve godine. Ukoliko se pitate da li je pravo vreme da počnete „da ne zakasnite“ pročitajte kratak vodič kroz skidanje pelena.

odvikavanje od pelena

Foto: Alohateam

Kada je dete spremno za skidanje pelena?

Da bi dete skinulo pelene potrebno je da ispuni dva preduslova- da može da se kreće i da može verbalno da zatraži. Tako da, pre prvog rođendana to stvarno nije moguće. Čak i tada, na fiziološkom planu dete mora postići neurlošku zrelost koja mu omoućava kontrolu sfinkera, dok na pshiloškom dete mora samo da bude motivisano da „preraste“ nošu.

Čuveno „upoznavanje sa nošom“

Na tržištu postoji veliki broj edukativnih materijala koji su namenjeni olakšanom skidanju pelena. Preporučuju se razne motode, a neke od njih su mi, kao roditelju, neprihvatljive. Ne znam za vas, meni nije u redu da vucaram decu sa sobom u WC kako bismo im tata i ja pokazali kako se piški i kaki… Niti da zajedno razgledamo „minuli rad“. Podjednako mi je besmisleno posaditi dete na nošu i očekivati da ono nekom magijom zna šta se od njega očekuje i kako da to izvede. Zapravo, ja sam za neki umereni pristup.

Kupovina noše

Kupovini noše se opravdano poklanja značajna pažnja. Ona mora biti udobna kako bi detetu bilo prijatno na njoj. Ukoliko imate dečaka obratite pažnju da prednji deo noše bude dovoljno visok, kako se ne bi desilo da slučajno prepiški preko. Poželjno je da bude simpatična na oko, najbolje detetove omiljene boje, ako postoji. Neka deca se raduju noši koja svira kada se u nju piški i to može biti dobar izbor. Samo pazite da mališan ne dođe na ideju da u nošu sipa vodu kako bi svirala, umesto da u nju piški. Noša treba da bude dopadljiva, u veselim bojama ali ona nije igračka. Neka deca više vole adapter, pa možete razmisliti i o tome da dete navikavate na WC šolju. Ako je u pitanju dečak, možete ga pustiti da piški stojeći dok vi držite nošu i pazite da ne isprska. U našem slučaju to je bilo kontraproduktivno. Najstariji sin je uveliko piškio stojeći u vreme kada sam ćerci skidala pelene, tako da je ona zahtevala da piški „kao bata“ ili nikako!

 Spremni ste za akciju!

Kada ste izabrali nošu, a mališan je dovoljno porastao, preostalo vam je samo da se naoružate strpljenjem. Trebaće vam veliki broj šorceva, trenerkica, i uopšte veći broj donjih delova odeće koja se lako svlači (i lako održava) kao i dovoljan broj gaćica ili bokserica.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA