Pedijatar upozorava: Ne vodite u vrtić decu sa ovim simptomima

S novim britanskim sojem koronavirusa, klinička slika dece se približava onoj kao kod odraslih, upozorio je pedijatar Saša Milićević. Takođe, simptomi kod alergije i koronavirusa su veoma slični, tako da će biti potrebna velika veština lekara da utvrde da li deca imaju alergiju ili nešto drugo.

Foto: Pixabay

Nažalost, korona ne jenjava, kao da je sada promenila oblik i krenula prema deci. Dr Saša Milićević ističe da se broj dece u ambulanti povećao, što pedijatre zabrinjava.

Na svu sreću, to su, kaže, još uvek pacijenti koji na pregledima imaju blažu kliničku sliku. Međutim, ako se uporedi sa slikom od početka pandemije, onda su tu, ipak, učestalije upale pluća kod dece.

“Ukoliko roditelji primete da dete ima temperaturu, kašljuca, ako ga boli glava ili, ako dan-dva slabije jede, onda je to znak da mora da se malo više obrati pažnja, a pogotovo ako ima epidemiološki podatak da je neko u porodici trenutno bolestan od kovida ili da je dete bilo na nekom rođendanu, negde gde je neko zaražen. Tada mora da se vodi računa i takvo dete ne bi trebalo voditi u vrtić ni u školu”, ističe pedijatar Saša Milićević.

Međutim, ne mora uvek da znači da je dete pozitivno na koronavirus, ukoliko oseti ove simptome. Naprotiv, to može da bude i neka banalna infekcija ili alergija, posebno ako ju je dete imalo prošle godine.

Kako razlikovati alergiju od korone

Milićević ukazuje da su simptomi kod alergije i koronavirusa slični. Kašljanje, curenje nosa, crvene oči apsolutni su simptomi alergije.

“Temperature može da bude, ali i ne mora, kao i malaksalost deteta, što može da ukazuje na pojavu koronavirusa. Međutim, biće potrebna velika veština lekara, a oni je poseduju, da utvrde da li je alergija ili ne.”

“Uvek mora da postoji oprez, jer i onaj ko ima alergiju može da dobije koronavirus”, zaključio je dr Saša Milićević.

RTS

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA