Pedijatar Marija Petrić savetuje: Kakve igračke kupiti bebi, kako srediti sobu?

Nosite bebu, jer je tako nećete razmaziti, to je njena nasušna potreba…

Foto: Canva

Šta bi sve trebalo roditelji da urade pred bebin dolazak kući i koje pripreme nikako ne bi trebalo da preskoče, pitali smo dr Mariju Petrić, specijalistu pedijatra:

– Obično se pre porođaja sredi kutak u kome će novi član boraviti. Ceo ambijent bi trebalo da deluje smirujuće, ali istovremeno i stimulativno na bebin razvoj. Sveže okrečena soba u beloj ili pastelnim nijansama bez previše detalja i ukrasa delovaće umirujuće. Na zidu iznad kreveca ne bi trebalo da vise slike ili police sa knjigama. Takođe, vodite računa da utičnice ne budu u blizini mesta spavanja i presvlačenja – kaže dr Petrić.

Ne bi trebalo preterivati sa kupovinom odeće, jer će je beba brzo prerasti, a i dobiće mnogo na poklon. U početku je dovoljno nekoliko igračaka, jačih kontrasta boja.

– Plač, osmeh i govor tela su načini pomoću kojih beba razgovara sa nama. Osmeh je za svakoga lako razumljiva i prihvatljiva ekspresija osećanja. Ranije se smatralo da prvi svesni osmeh nastaje oko šeste do osme nedelje života, a u poslednje vreme da se može javiti već nakon druge nedelje – objašnjava dr Petrić.

Tonalitet plača
Plač ima razna značenja. Nelagoda bilo koje vrste, glad, pospanost, dosada, nervoza ali i bol, sve se može manifestovati plačem. Roditelji vrlo brzo nauče da razlikuju tonalitet, pa samim tim i vrstu plača. U tumačenju pomaže i govor tela. Kada je beba pospana trlja oči, gleda u daljinu, gubi interesovanje za razgovor i kontakt, da se izvija unazad, zeva…

Koje su najveće zablude roditelja vezane za prvi zajednički period u domu, u čemu najčešće greše?

– Guranje ruku u usta ne znači uvek da je beba gladna. To može da bude način da samu sebe smiri, slično kao i kada joj se da cucla. Tako uči da su ruke deo njenog tela i da bi mogla da ih upotrebi za nešto drugo, recimo hvatanje – kaže dr Petrić.

Bebu treba polako uvesti u ritam života porodice. To znači da ne treba menjati uslove života u kući. Preko dana, ona će spavati na svetlu, sa dignutim roletnama, u normalnom zvučnom okruženju. Noću svetlo nije potrebno. Može koristiti mami prvih nekoliko noći, detetu ono ne smeta, ali za uspostavljanje normalnog ritma beba treba da zna kada je dan a kada noć.

– Razgovor i nošenje, razvoj privrženosti, držanje na stomaku, samo su neki od elemenata koji su neophodni za stimulaciju pravilnog i harmoničnog razvoja deteta od prvih dana. Prijaju mu viši tonaliteti glasa, lagano i jasno pričanje sa širokim otvaranjem usta. Ona ne može tokom normalnog razgovora u sobi da odvoji glas od pozadinske buke. Zato je potrebno bebi pričati, dok je u relaksiranom položaju sa glavicom lagano savijenom unapred i rukicama ka grudnom košu – objašnjava doktorka.

Koliko dobro sasvim mala beba čuje, vidi, raspoznaje oblike, boje?

– Po rođenju mamu odmah prepoznaje po glasu. Novorođenče može da prepozna muziku koju je mama slušala tokom trudnoće ili istu priču koju joj je čitala. Može da je smiri muzika uspavanke, ali i takozvani beli zvuci kao što je zvuk miksera, fena, usisivača – kaže Petrićeva.

Nosite bebu!
Nošenjem ostvarujemo blizak kontakt koji uliva sigurnost i smirenost detetu. Otkucaji maminog srca, glas i ritam disanja su svakoj bebi dobro poznati. Šetnjom joj menjamo uglove gledanja i polako ulazi u naš svet koji postaje sve više i njen. Nošenjem i šetanjem bebu ne možemo da razmazimo jer njen nivo svesti još nije toliko zreo da manipuliše nama.

Neposredno po rođenju, vid bebe je zamućen, nema razvijen dubinski i trodimenzionalni vid, ali pokret i likove na razdaljini do oko 25 centimetara vidi. To je obično razdaljina maminog lica tokom dojenja. Granica između bele, crne ili crvene boje su interesantne za novorođenče. Smatra se da već drugog dana po rođenju ono može da poveže mamin glas sa njenim likom.

Kenjkav ili vriskav?
– Kako spava? Kako jede? Kako se ponaša? To su najčešća pitanja koja postavljamo roditeljima da bi procenili opšte stanje deteta. Sam plač može ukazivati na to da beba ima neke tegobe. Vriskav, dugotrajan, iscrpljujući, iz sna ili pak nezadovoljan, kenjkav, bez snage – pitamo roditelje.

Prisutnost novorođene bebe u kući već sama po sebi nalaže opsežnije higijenske mere.

– Posete bi trebalo da se odlože do smirivanja pika pandemijskog talasa. Savetovala bih poseban oprez za eventualne posete osoba koje imaju veći broj kontakata ili manju mogućnost njihovog kontrolisanja – kaže doktorka.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA