Paracetamol posle vakcine

Treba li bebi posle prve vakcine dati Paracetamol – odmah posle vakcinacije, za svaki slučaj?

Ne treba!

Davanje lekova unapred (pa i Paracetamola) je, skoro uvek, besmisleno. Kada beba dobije prvu vakcinu, neželjeni efekti su zaista retki i blagi. Ukoliko se koriste savremene vakcine, koje su izuzetno čiste, prva vakcina skoro nikada ne uzrokuje povišenu temperaturu! To je zato što se bebin imunološki (odbrambeni) sistem prvi put sreće sa «obrađenim» mikroorganizmima (to su samo delići mikronapadača koji se nalaze u vakcini), pa nema snažne reakcije i povišene telesne temperature.

Ako se, ipak, beba unervozi, a to bude praćeno temperaturicom, ima smisla dati Paracetamol, a ne unapred. Davanje leka odmah posle vakcine je zaista nepotrebno, jer je bol tokom vakcinacije kratkotrajan i blag, a za eventualne neželjene reakcije vakcine treba vremena (nekoliko sati).

Podeli:

Komentari

 1. senka says:

  Na poslednjem svetskom kongresu autizma prikazan je rizik primene paracetamola u kombinaciji sa vakcinama, tako da se za snizavanje temperature nakon primene vakcine ipak savetuje davanje brufena.

  • MojPedijatar says:

   To je zaista aktuelna tema koja je otvorila nekoliko veoma ozbiljnih pitanja, ali i istraživanja koja će, u to nema sumnje, rasvetliti ovaj problem.
   Za sada se može reći da jedna grupa ozbiljnih stručnjaka dovodi u vezu terapiju postvakcinalne temperature paracetamolom sa autizmom, ali kod dece koja imaju predispoziciju za ovu grupu oboljenja. (ali i još neke slične bolesti).
   Treba sačekati još neko vreme da se ova veza potvrdi ili opovrgne, pa da se da racionalan i objektivan sud.

 2. Zehra says:

  Postovani ,

  s’obzirom da je mojoj bebi termin za drugu vakcinu pentaksim bio 4-og septembra , koliko vremensko odstupanje moze da se tolerishe jer josh uvek nemogu da nabavim pentaksim s’obzirom da je nestasica.
  Ako vec nesme veliko odstupanje onda neka mi beba primi 3 vakcine posebno .
  Hvala.

 3. Milica says:

  Beba 6,5 meseci ima temperatiru najcesce 37,6 vec tri dana s tim da nakon febricetn (na 6 sati) prvo dodje do 38,5 a onda pada… Ne curi nos ne vide se nikakvi znaci bolesti raspolozena je i sisa lepo jedino je tri dana pre te temp.primila vakcinu …. Da li je temp.mozda od vakcine ili zubici ili je neki virus u pitanju treba li je voditi pedijatru

 4. Ivana says:

  Moram vas pitati za misljenje moja cerka ima 3,5god.zakasnili smo sa vakcinom zbog operacije.Juce je dobila poslednju dozu Pentaxina nije imala nikakve reakcije nakon 24h se pojavio otok tvrdi i crvenilo ispod uboda 5cm.otprilike bez tem.Da li je to normalno i koliko traje da li trebam da reagujem.Hvala unapred i velike pohvale za strucnost!

 5. Dunja says:

  Postovani, beba ima godinu dana, primila juce MMR i hepatit B, dr rekla da se moze javiti reakcija 7. do 15.dana, ona danas temperaturu nesto preko 39. Da li je to normalno?

  • MojPedijatar says:

   Da – u prvih 24 do 48 sati posle vakcinacije se može javiti povišena temperatura.

   7 do 21 dan posle MMR-a se mogu ocekivati prolazni i blagi znaci incekcije (povišena temp. prolazni osip i blagi otok limfnih cvorova…)

 6. Rada says:

  Postovani, moja beba je stara 2 meseca, i sutra nam je prva vakcina, do sada je dobio samo vitamin K da popije. Tako je ovde u Nemackoj, plasi me bebina reakcija.. Htela sam da pitam sta da radim ako bude imao povisenu temperaturu, jer ovde ima Paracetamol a Brufen ne? Znam da je to normalno , ali mi je prvo dete..

 7. Stanimirovic Danijela says:

  Moja beba je juce primila vakcinu sada sam joj izmerilla Temperaturu ima 38,3 molim za savet hvala

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA