Paracetamol posle vakcine

Treba li bebi posle prve vakcine dati Paracetamol – odmah posle vakcinacije, za svaki slučaj?

Ne treba!

Davanje lekova unapred (pa i Paracetamola) je, skoro uvek, besmisleno. Kada beba dobije prvu vakcinu, neželjeni efekti su zaista retki i blagi. Ukoliko se koriste savremene vakcine, koje su izuzetno čiste, prva vakcina skoro nikada ne uzrokuje povišenu temperaturu! To je zato što se bebin imunološki (odbrambeni) sistem prvi put sreće sa «obrađenim» mikroorganizmima (to su samo delići mikronapadača koji se nalaze u vakcini), pa nema snažne reakcije i povišene telesne temperature.

Ako se, ipak, beba unervozi, a to bude praćeno temperaturicom, ima smisla dati Paracetamol, a ne unapred. Davanje leka odmah posle vakcine je zaista nepotrebno, jer je bol tokom vakcinacije kratkotrajan i blag, a za eventualne neželjene reakcije vakcine treba vremena (nekoliko sati).

Podeli:

Komentari

  1. Moja beba ima 2.5 meseca juce je primio koktel dve vakcine nema temp ali posle par sati od primanja je postao placljiv vise kenkav i nemiran kuka satima vec kuka i lose spava cak i ne jede koliko treba. Dr mi je rekla da ce vrv spavati duze ali nije tako inace je bas mirna beba zaplace samo kada je gladan. Moje pitanje je kako da ga umirim i olaksam ova dva tri dana dok ne prodje reakcija od vakcine i dali je ovakva reakcija normalna

    Odgovori na komentar
Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA