Otitis – zapaljenje srednjeg uha kod dece

Uho se sastoji od tri dela: spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg. Spoljni deo uha ima prevashodnu ulogu sprovođenja zvuka do bubne opne iza koje se nalazi srednje uho. U srednjem uhu postoje tri, međusobno povezane slušne koščice koje prenose vibracije sa bubne opne na unutrašnje uho.

U unutrašnjem uhu se odvija veoma složen proces prevođenja vibracija u minijaturne električne impulse koji se putem slušnog nerva sprovode u mozak. U unutrašnjem uhu se nalazi i centar za ravnotežu koji je veoma bitan u kontroli položaja tela i neophodan za normalno kretanje. Srednje uvo je Eustahijevom tubom povezano sa mestom gde se nos produžava u ždrelo, pa se tako infekcije nosa i grla lako mogu preneti u srednje uho.

 • Da li je svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uha?

Nije!

Kada se zapuši nosić, brzo se može zapušiti i Eustahijeva tuba koja spaja nos sa šupljinom srednjeg uha. Tada se nakupi tečnost koja “rasteže” bubnu opnu, a to strašno boli, ali NIJE pravo (gnojno) zapaljenje srednjeg uha!

Tada detetu treba dati ibuprofen (Brufen) i sprej ili kapi za nos (Efedron, Operil P, Olynth…) – za 15-20 minuta nema više bola i dete je super! Redovi koji slede su posvećeni akutnoj (gnojnoj) upali srednjeg uha.

 • Kako nastaje zapaljenje srednjeg uva kod dece?

Infekcije nosa i grla, veoma često, dovode do inflamacije (zapaljenja) srednjeg uha. Obično su u pitanju blage infekcije izazvane virusima koji vole da se nastane u sluzokoži nosa, pa se prošetaju i do srednjeg uva. Ovo se naročito lako desi kod male dece koja imaju kratke ušne kanale pa nije potrebno prevaliti veliki put do srednjeg uha.

Međutim, ako zapaljenski proces “uskoči” u šupljinu srednjeg uha nastaje jača upala koja se veoma često završava akutnim gnojnim zapaljenjem srednjeg uha. Iako je preko 90% infekcija gornjih respiratornih infekcija kod dece uzrokovano virusima, gnojna upala srednjeg uha uvek zahteva antibiotsku terapiju.

 • Kako bakterije stižu u srednje uho

Bakterije u srednje uho mogu dospeti iz nosa i grla, spolja, a ređe i putem krvi. Ipak, najčešći put infekcije srednjeg uha kod dece je iz nosa i grla preko Eustahijeve tube koja se i nalazi na prelazu nosa u grlo. Kod dece se retko dešava da se prvo upali spoljašnje uho odakle se infekcija prenosi preko bubne opne u srednje uho.

 • Kako izgleda dete sa zapaljenjem srednjeg uha

Skoro uvek infekcija počinje kijavicom – zapušenim nosem sa obilnim sekretom koji izlazi iz nosa, ali se i sliva niz grlo i obično dovodi do nadražajnog kašlja. Povišena temperatura se u početku ne mora javiti, ali ako do upale srednjeg uha dođe ona po pravilu raste i javlja se bol u uhu.

Starija deca umeju da se požale i da pokažu koje ih uho boli. Međutim, mala deca su veoma nervozna (kenjkava), a javlja se i karakterističan prodorni plač. Obilno se dete trgne iz sna, probudi se uz vrisak koji se nastavlja u snažan plač koji se ne prekida i pored uzimanja i nošenja bebe. Tada je i temperatura visoka – što je dete manje temperatura je veća, a deca načešće nerado uzimaju obroke. Neretko se plač pojačava pri sisanju jer se negativni pritisak u ustima (koje dete stvara da bi povuklo mleko) prenosi na bubne opne koje su zahvaćenje zapaljenjem i veoma bolne.

 • Kako se postavlja dijagnoza?

Da bi se postavila dijagnoza neophodan je pregled srednjeg uha otoskopom – jednostavnim aparatom koji omogućava lekaru da vidi bubnu opnu. Potpuno je pogrešno postaviti dijagnozu samo pipanjem prednjeg dela uha deteta (tragusa). Neka deca koja imaju upalu uha ne reaguju na pritisak, a druga koja nemaju zapaljenje srednjeg uha vrište na pipanje uha.

Kao što smo već naglasili, nije svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uva, jer često banalno zapušenje nosa može napraviti bolni refleks u uhu bez prave upale srednjeg uva, a to se može razlučiti samo otoskopom. Zato je otoskopski pregled jedini pravi način da se postavi dijagnoza zapaljenja srednjeg uha kod dece.

Podeli:

Komentari

 1. Biljana says:

  Postovani, u pitanju je beba od 5 meseci. Ima zapusen nosic vec par dana I curka joj bistro. Izvlacimo joj tako sto koristimo marisimo baby sprej I onda izvlacimo pumpicom koja ide na usisivac. Gledamo da to radimo cim vidimo da je vise zapusena ili da joj je pun nos. Nema temp.za sve ovo vreme. Jeste malo razdrazljivija nego inace I losije jede ali u procesu smo I uvodjenja hrane tako da je mozda I to u pitanju. Interesuje me da li treba nocu da je budimo da izvlacimo ako jako krci I otezano dise a sama se nije probudila? Jer je beba koja prespava celu noc. Da ne bi slucajno doslo do zapaljenja srednjeg uha ili nekih drugih komplikacija. I da li bi mogli mozda nesto drugo da koristimo da je to sto pre prodje bez kompikacija?
  Hvala puno.

 2. Danijela says:

  Postovani,
  Imamo jednu veliku dilemu vezanu za primenu terapija koju nam pedijatar prepisuje i zanima me Vas stav. Imam sina starog 30 meseci…Da li se zbog zapusenog nosa i sumnje na “crvenkasto uvo” preporucuje apliciranje kapi Tobradex i u nos i u to uvo ili se iskljucivo bolno uvo leci ciscenjem nosa i apliciranjem terapije kroz nos? Jako sam zabrinuta, jer sam citala sa se u uvo ne sipa nista jer moze doci do perforacije bubne opne. Takodje,koliko vremena treba da prodje od terapije da bi primio Prevenar 13 vakcinu,posto smo zainteresovani da ga vakcinisemo?

  Hvala Vam unapred.

  • MojPedijatar says:

   U uvo se stavlja antibiotski rastvor SAMO kod upale spoljasnjeg ušnog kanala, a NE kad je bubna opna blago crvena.

 3. Nemanja says:

  Postovani imamo devojcicu od tri meseca pa nas zanima najcesci simptomi upale uha?Jer je zadnjih par dana mnogo nervoznija.

  • MojPedijatar says:

   To NIJE pokazatelj upale srednjeh uha.

   JEDINI egzaktan način je OTOSKOPSKI pregled…ali se NE čini da je to sad potrebno.

 4. Dragana says:

  Dete od 22 meseca po cetvrti put u ovoj godini je dobio jaku upalu oba uveta. Nosic se zapusio i u istom danu upale usi. Obavezno stavljamo fiziološki i izvlacimo sekret, ali bezuspešno. Trenutno prima penicilin injekcije i vec se vidi poboljsanjei, a orl kaze da je i dalje jako crveno. U medijuvremenu je primio vakcinu sinflorex. Ove god u aprilu pored bezuspešnog lecenja antibiotikom i penicilin on završava na bolničkom lecenju. Isli na kontrole i sve je bilo u redu. Kako pomoci i detetu da ne dođe do tih jakih upala i gde potraziti uzrok? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Čim se ova upala izleči, da dete pregleda ORL specijalista koji se bavi bebama i malom decom, pa da.se utvrdi uzrok – to je najčešće uvećan adenoid (3.krajnik)

 5. orik says:

  Sta da kazem imam sina od 7godina evo.tri.godine.imamo probleme sa srednjim uhom.prvo.smo otklonili.treci krajnik.posle cevcice u dva uha i operacija desnog uha pozadi.ali nista usi mu nonstop cure bol nije imao sada ima bol u levom uhu ne znam vise sta da radim sve smo.probali.previse sam zabrinuta.neki.savet molim vas

  • MojPedijatar says:

   Nažalost, osim saveta da Vaše dete redovno prati ORL specijalista (koji se bavi decom) nema druge preporuke.

 6. Milica says:

  Da li krvna slika moze da pokaze upalu uha?

 7. Zabrinuta mama says:

  Postovani Doktore,moje dete ima 19meseci.Nakon 10dana u Vrticu dobila je povisenu TT do 38c,I zapusen nosic,makon 4 dana dobija upalu srednjeg uveta ,to smo primetili kad joj je procurilo uvo,…dr je propisala Klacid,i Operil P ,nakod 6 dana nosic I uvo I dalje cure…danas na kontroli je dr promenila terapiju u Pancef.
  Jako sam zabrinuta,razmisljam o odlasku kod ORL spec….
  Vakcinisana je Sinfloreksom.
  Molim Vas za misljenje.

Strana 9 od 11<<<7891011>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA