Otitis – zapaljenje srednjeg uha kod dece

Uho se sastoji od tri dela: spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg. Spoljni deo uha ima prevashodnu ulogu sprovođenja zvuka do bubne opne iza koje se nalazi srednje uho. U srednjem uhu postoje tri, međusobno povezane slušne koščice koje prenose vibracije sa bubne opne na unutrašnje uho.

U unutrašnjem uhu se odvija veoma složen proces prevođenja vibracija u minijaturne električne impulse koji se putem slušnog nerva sprovode u mozak. U unutrašnjem uhu se nalazi i centar za ravnotežu koji je veoma bitan u kontroli položaja tela i neophodan za normalno kretanje. Srednje uvo je Eustahijevom tubom povezano sa mestom gde se nos produžava u ždrelo, pa se tako infekcije nosa i grla lako mogu preneti u srednje uho.

 • Da li je svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uha?

Nije!

Kada se zapuši nosić, brzo se može zapušiti i Eustahijeva tuba koja spaja nos sa šupljinom srednjeg uha. Tada se nakupi tečnost koja “rasteže” bubnu opnu, a to strašno boli, ali NIJE pravo (gnojno) zapaljenje srednjeg uha!

Tada detetu treba dati ibuprofen (Brufen) i sprej ili kapi za nos (Efedron, Operil P, Olynth…) – za 15-20 minuta nema više bola i dete je super! Redovi koji slede su posvećeni akutnoj (gnojnoj) upali srednjeg uha.

 • Kako nastaje zapaljenje srednjeg uva kod dece?

Infekcije nosa i grla, veoma često, dovode do inflamacije (zapaljenja) srednjeg uha. Obično su u pitanju blage infekcije izazvane virusima koji vole da se nastane u sluzokoži nosa, pa se prošetaju i do srednjeg uva. Ovo se naročito lako desi kod male dece koja imaju kratke ušne kanale pa nije potrebno prevaliti veliki put do srednjeg uha.

Međutim, ako zapaljenski proces “uskoči” u šupljinu srednjeg uha nastaje jača upala koja se veoma često završava akutnim gnojnim zapaljenjem srednjeg uha. Iako je preko 90% infekcija gornjih respiratornih infekcija kod dece uzrokovano virusima, gnojna upala srednjeg uha uvek zahteva antibiotsku terapiju.

 • Kako bakterije stižu u srednje uho

Bakterije u srednje uho mogu dospeti iz nosa i grla, spolja, a ređe i putem krvi. Ipak, najčešći put infekcije srednjeg uha kod dece je iz nosa i grla preko Eustahijeve tube koja se i nalazi na prelazu nosa u grlo. Kod dece se retko dešava da se prvo upali spoljašnje uho odakle se infekcija prenosi preko bubne opne u srednje uho.

 • Kako izgleda dete sa zapaljenjem srednjeg uha

Skoro uvek infekcija počinje kijavicom – zapušenim nosem sa obilnim sekretom koji izlazi iz nosa, ali se i sliva niz grlo i obično dovodi do nadražajnog kašlja. Povišena temperatura se u početku ne mora javiti, ali ako do upale srednjeg uha dođe ona po pravilu raste i javlja se bol u uhu.

Starija deca umeju da se požale i da pokažu koje ih uho boli. Međutim, mala deca su veoma nervozna (kenjkava), a javlja se i karakterističan prodorni plač. Obilno se dete trgne iz sna, probudi se uz vrisak koji se nastavlja u snažan plač koji se ne prekida i pored uzimanja i nošenja bebe. Tada je i temperatura visoka – što je dete manje temperatura je veća, a deca načešće nerado uzimaju obroke. Neretko se plač pojačava pri sisanju jer se negativni pritisak u ustima (koje dete stvara da bi povuklo mleko) prenosi na bubne opne koje su zahvaćenje zapaljenjem i veoma bolne.

 • Kako se postavlja dijagnoza?

Da bi se postavila dijagnoza neophodan je pregled srednjeg uha otoskopom – jednostavnim aparatom koji omogućava lekaru da vidi bubnu opnu. Potpuno je pogrešno postaviti dijagnozu samo pipanjem prednjeg dela uha deteta (tragusa). Neka deca koja imaju upalu uha ne reaguju na pritisak, a druga koja nemaju zapaljenje srednjeg uha vrište na pipanje uha.

Kao što smo već naglasili, nije svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uva, jer često banalno zapušenje nosa može napraviti bolni refleks u uhu bez prave upale srednjeg uva, a to se može razlučiti samo otoskopom. Zato je otoskopski pregled jedini pravi način da se postavi dijagnoza zapaljenja srednjeg uha kod dece.

Podeli:

Komentari

 1. Višnja says:

  Poštovani,
  Prošle nedelje vodila sam bebu (8.5 meseci) pedijatru zbog povišene temperature, začepljenog nosa i kašlja. Izvadili su mu krv i rekli mi da je virusna infekcija i da će proći. Ove nedelje nije imao temperaturu ali je i dalje jako šmrkljav, a povremeno se uhvati za uši, zaplače i tankog je sna, jako često se budi. Temperaturu nema, jede lepo. Zanima me smem li sama da mu dam Brufen i kapi za nos ako je začepljenje Eustahijeve tube u pitanju kao što ste pisali, ili ipak opet moramo kod lekara. Hvala najlepše.

  • MojPedijatar says:

   NE morate kod lekara!

   Da se nos redovno ispira i slobodno dajte Brufen – 2 do 3 puta na dan, par dana, AKO se javi bol *dete pla;e, nervozno je, iznenada vrisne…) u dozi prema kilaži (piše u uputstvu)

 2. Lanna says:

  Postovanje, moj sin od 18mj je imao temp 2 dana i curio mu je nosic. Nakon toga smo otisli kod pedijatra na pregled i ustanovljena je blaza upala uha i posto je trljao nosic, rukicama je prenijeo bakteriju na oko. Dobio je da pije sirup Esbesul 2x dnevno i kapi za usi i oci koje mu stavljamo 3x dnevno po 2 kapi. Sada nema temp, ali me brine to sto i nakon 2 dana cesto spava i place. Stalno je cmizdrav. S pocetka je slabije jeo. A sada vec pocinje bolje da rucki. Interesuje me i to da li smijemo ici na more, jer smo planirali sledece sed, nas pedijatar kaze da nema smetnji za odmor i da ce se do tada upala smiriti. Ali ja se ipak brinem

 3. Bokica says:

  Postovani, sin (20 meseci) je prvi put dobio upalu oba uha, posle par dana zacepljenog nosica. Od pedijatra smo dobili pentraxil, flavamed sirup dva puta dnevno i narivent sprej za nos. Da li su potrebne i kapi
  za usi? Sekret iz nosa izvlacimo noskom, on se ne buni niti ga to boli, samo ne znam da li smemo tj, da li moramo da koristimo i fiziomer ili fizioloski rastvor dodatno pri ispiranju, posto sa koriscenjem narivent spreja sekret izlazi sam? Koliko dana sme da se koristi narivent sprej?

 4. Bojana Milosavljević says:

  Poštovani doktore,
  Devojčici od 3 godine dijagnostifikovana upala srednjeg uva, oba uva zapušena sekretom, iako ona nije imala nikakve druge simptome osim što je nekoliko nedelja pre toga imala suvo zapušen nos. Dakle, nema tempersturu, nema bolove, jede lepo i pomalo izjutra zapušen nos koji smo marisolom otpušavali. Ume sama da izduva nos od najranijih dana. Više iz preventivnih razloga smo otišli ORL lekaru, a ispostavilo se da je bilo veoma pametan potez. Šta bi bilo da nismo, i kako prepoznati težinu bolesto kad vam deluje bezazleno?

  • MojPedijatar says:

   NAJVAŽNIJE je da nos bude prohodan!

   Jaki bolovi, povišena temperatura…su znakovi za uzbunu.

 5. Ivana says:

  Postovani moja beba ima 2 mjeseca uznemiren je nos mu je zacepljen a kija i kaslje povremeno jutros mu je bila zelena i tecna stolica a stalno trpa ruke u usta iz sna se probudi i vristi odbija hranu uz plac ali bi htio da jede da li to znaci da ima upalu uha ?
  Hvala unaprijed!

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo da se nos ispira PRE svakog obroka. Ako odbija obroke ili ako snažno plače dok sisa ili ako se pojavi povišena temp. – da e obvavi pregled

 6. Milena says:

  Ljudi, postoji nešto što sam prošle godine koristila za oba deteta. Čim zaslinave, ubrzo imaju i problema sa upalom uva. Prethodnih godina smo se mučili, u vrtić maltene nismo ni išli. Prošle godine su mi prijatelji lekari preporučili nešto, što se koristi 3 meseca i nismo zaslinavili cele zime. Ne znam da li smem da navedem ovde ime proizvoda, ali bih volela i ostale mame koje imaju slične probleme da probaju. Ja ću svakako i ove godine ponoviti terapiju za svaki slučaj, jer su mi rekli da ne može ni na koji način negativno da utiče.

  • Jasna says:

   Poštovani,
   dete ima 2 godine i jako puno problema ima sa ušima, tačnije, oba su curela…to je počelo već sad mnogo češće da se javlja pošto ide u vrtić, znači u kolektivu je..od prve godine je krenula (odlično prihvatila kolektiv) i nije bilo problema, ali od maja ove godine počela su da cure (nepune dve godine starosti deteta), i sada se često javljaju…dobija antibiotike i ispiranje uha…postoje li možda neke druge metode kako bi se to sputalo? Ne može toliko često biti na antibioticima…u ovom mesecu, pojavilo se već dva puta..
   hvala unapred

   • MojPedijatar says:

    BESMISLENO je da dete ovako cesto uzima antibiotike!

    Vase dete MORA da pregleda ORL specijlista koji se bavi decom, pa da se utvrdi UZROK i dete leči, a NE da se “tovari” antibioticima!

  • Joly says:

   Molim vas recite mi sta ste to koristili 3 meseca.Unapred zahvalna

  • Marianna says:

   Molim Vas napisite sta ste koristili. Vecina nas muku muci sa decom koja idu u vrtic. Hvala

  • milena says:

   pa napisi molim te ako nemoze da skodi a moze da pomogne

 7. Marija says:

  Poštovani,
  moja ćerka ima 4 godine. Prvu upalu uha je dobila u februaru.( Do tad je bila zdrava, išli smo kod pedijatra samo na kontrole. )Do sad je 4 puta pila antibiotike zbog upale uha. Čim joj procuri nos počinju problemi. Svaki put dobije Defrinol sirup 3×2,5ml, grip stop sprej. Kažu da nema uvećan treći krajnik, nego uži ušni kanal. Više ne znam šta da radim. Molim Vas za savet.
  Hvala unapred.

  • Marija says:

   Zaboravila sam da kažem da joj je poslednji put u nosu izolovan Streptococcus pneumoniae. Data terapija Chloramphenicol i ponovljen bris. Ponovo ima bakteriju. Predložena vakcinacija protiv streptokoka Sinforexom.

   • MojPedijatar says:

    OBAVEZNO da se vakciniše pneumokoknom vakcinom, a Synflorix je odičan izbor.

    Vaše dete treba da pregleda i prati ORL spcijalista koji se bavi decom.

Strana 7 od 11<<<56789>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA