Osobine dobre opreme za male skijaše

Biranje skija i čizama za vaše dete nije baš lak zadatak. Ako dodate tome činjenicu da deca stalno rastu priprema za bele staze može da postane problematična. Evo šta treba da znate da bi zabava bila zagarantovana a vi postali heroj zimovanja.

Česta praksa je kupovina veće opreme kako bi dete moglo da je koristi bar dve sezone. Pre nego što i vi napravite ovu grešku zapamtite da pogrešna veličina skija otežava manevrisanje i potencijalno zabavan dan pretvara u pravu noćnu moru. Izbegnite ovaj scenario i pripremite decu na pravi način za uživanje u zimskim sportovima.

Poslednjih godina na tržištu se pojavljuju sve bolji modeli dečijih skija. Proizvođači posvećuju dosta pažnje na kvalitet i sigurnost. Odlučite se za moderne modele koji su zaobljeniji od nekadašnjih i olakšavaju skretanje.

skijanjeKoja je odgovarajuća dužina dečjih skija?

Za pravi izbor je, kao i kod odraslih, potrebno pored visine uzeti u obzir težinu i veštinu. Današnje skije treba da budu do visine ramena za lakšu i do visine očiju za težu decu. Važan je i uzrast, kod dece ispod 6 godina starosti vrh skije treba da je između grudi i obraza. Ako niste sigurni odlučite se uvek za one kraće jer će ih dete lakše savladati. Kod starije dece vrhovi skija treba da su između obraza i vrha nosa. Vaš cilj je da se deca zabave (što znači da imaju kraće skije s kojima mogu da skrenu) i ne povrede (duže skije im daju brzinu koja može biti opasna).

Isto je i sa snowboard-om. Idealna visina je između grudi i visine obraza. Kao i kod skija ovo je veoma važno jer što je snowborad veći kretanje je teže.

Vezovi  treba da budu vrhunskog kvaliteta jer su veoma važni za prevenciju povrede. Da bi vezovi maksimalno postigli svoju funkcionalnost, moraju biti podešeni prema njihovom korisniku (bitni su: telesna težina, znanje skijanja, vrsta terena,  starost skijaša, pol) i fiksirani za skije prema uputstvu koje daje proizvođač vezova o njihovoj montaži i podešavanju. Najbolje je da to obavi ovlašćeni ski servis.

Bilo da kupujete ili iznajmljujte uvek dobro proverite opremu. Skije moraju biti dobro naštelovane baš kao i vaše. Čak i one najnovije, stigle iz fabrike, moraju da se pripreme za sneg.

Cipele za skijanje

Odgovarajuća, topla i suva cipela je prvi preduslov za uživanje na snegu. Osnovna namena cipela za skijanje je da u kombinaciji sa udobnim termo čarapama čuvaju skočne zglobove i noge od povreda i hladnoće. Presudno je da cipele budu udobne i prilikom probanja dete treba da ima termo čarape koje će i koristiti za skijanje.

Uvek određujte veličinu samo za tu zimu. Nemojte uzimati cipele broj veće, da biste imali za sledeću sezonu jer se dete tako lakše može povrediti.

Provereni način za određivanje veličine je da se izvuče unutrašnja cipela, navuče na nogu i onda utvrdi da li je prevelika, premala ili odgovara. Trebalo bi da između prstiju i kraja uloška ostane prostor veličine jednog prsta kako biste obezbedili dovoljno mesta za cirkulaciju toplog vazduha koji će da zagreje detetovu nogu. Neka dete pomeri prste da biste dobro odredili koliko je ceo prostor širok. Ulošci se malo skupe unutar čizme tako da ako je knap van cipele velika je verovatnoća da će stezati kada je unutra. Ako se dete ne žali na udobnost kada navučete celu cipelu odlično ste obavili posao. Peta i ris u cipeli moraju biti dobro učvršćeni a prsti slobodni. Dete bi trebalo da može samo da ih nazuje i skine.

Zapamtite, dete mora da proba cipele da biste znali da li odgovaraju. To što ste izabrali najskuplje ne znači i da su one za dete najbolje. Skupe cipele su vrlo često tvrde takmičarske cipele koje nisu prikladne za celodnevni boravak na snegu.luka5

Odelo za skijanje  treba da je funkcionalno, da štiti od hladnoće, vetra, snega ili kiše, a uz to ne bi smelo da sputava najraznovrsnije pokrete na stazi. Imajte u vidu da je vreme na planini vrlo promenjivo pa dete uvek oblačite višeslojno, kao i zbog činjenice da vazduh između dva sloja odeće čini izvesnu toplotnu izolaciju.

Za manju decu jednodelni kombinezoni mogu biti veoma praktični jer se ona dosta valjaju po snegu ali kako dete koje staje na skije obično više ne nosi pelenu raskopčavanje za toalet će biti jednostavnije sa dvodelnom varijantom.

Za snowboard se kombinezoni uopšte ne koriste a jakna i pantalone su široki. Jakna ima duži zadnji deo zbog čestog sedanja, sa ojačanjima na laktovima. Postoje i rukavice, kape, naočare i još mnogo stvari posebno namenjenih isključivo snouborderima.

Kaciga  

Pre nego što izađete na pistu postavite pravilo “obavezna kaciga”. Naravno, i kaciga mora da bude prave veličine. U zavisnosti od modela možda će biti potrebna i tanka termo kapa ispod. Objasnite detetu kako prednosti tako i ograničenja nošenja kacige. Činjenica da ima kacigu ne daje detetu pravo da brže skija. Važno je da, kao roditelj, date dobar primer i nosite je i vi. Teže je da naterate dete da stavi kacigu na glavu ako je vi prvi nemate. Ski servisi u inostranstvu obično daju besplatnu kacigu uz iznajmljenu opremu i na najpoznatijim skijalištima kacige su obavezne. Dobra stvar je što su i kod nas škole skijanja počele da obezbeđuju kacige za decu. Jedna od prvih je škola skijanja na Kopaoniku.

luka 2

 Skijaške naočare će dete zaštititi od vetra, mehaničkih povreda, zaslepljujućeg jakog    sunca na velikim visinama, blještavog snega, ultraljubičastog zračenja. Važno je da ne sužavaju vidno polje, da imaju ventilaciju kako se staklo ne bi zamagljivalo i da pokrivaju deo lica oko očiju. Obične nočare za sunce treba
da se koriste samo za sunčanje jer njihov čvrst okvir može izazvati povredu pri padu.

Što se štapova tiče, zaboravite ih. Osim što su opasni za početnike, deca treba da nauče da drže ravnotežu bez njihove pomoći. Samo tako će se osećati sigurno na skijama.

Ima još nekoliko veoma korisnih stvarčica za skijanje kao npr. topao donji veš, dobre čarape, duks-rolka od novih tehničkih materijala na raskopčavanje, šal-traka koja se navlači preko glave, rukavice (za manju decu su bolje one bez odvojenih prstiju jer bolje greju prste), balzam za usne, krema za sunce i zdrava užina u džepu.

Kada stavite vaše dete na skije (ili snowborad) otkrivate mu novi svet pun avanture, zabave, zdravlja i prelepe prirode stvarajući tako predivne uspomene. Dobro opremljeni i sigurni u svakom trenutku uživaćete zajedno i ove zime.

Izvor: Najboljamamanasvetu.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA