Osip posle temperature

Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum) Tipično je za ovo obolenja da veoma visoka temperatura traje tri (ređe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi. Zato se i naziva trodnevna groznica.

ospi temperatura

Pozvali su me iz vrtića da uzmem sina (3,5 godine) zbog visoke temperature. Nije imao drugih problema pa je pedijatar tražio da se uradi pregled urina i pokazalo se da je nalaz normalan. Osim crvenog grla sve drugo je bilo u redu i lekar je zaključio da se radi o virusnoj infekciji jer je dete živahno čim padne temperatura.

Međutim, temperatura je skakala i do 40,1 pa smo se trećeg dana bolesti odlučili da uradimo krvnu sliku i CRP. Leukociti su bili niski (3,9) kao i CRP, pa se naš pedijatar odlučio da ne daje antibiotik. Četvrtog dana bolesti se sin probudio bez temperature, raspoložen ali se u nekoliko sati sav osuo. Sitne crvene bubuljičice su se pojavile na stomaku, ispod je koža bila crvena, a ubrzo se osip proširio i na vrat i butine. Nije bilo svraba, a naš pedijatar je rekao da se radi o virusnom osipu koji ne treba lečiti i da će sve proći samo od sebe. Želim da znam nešto više o ovoj bolesti.

 • Koja je ovo bolest u stvari

Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum) Tipično je za ovo obolenja da veoma visoka temperatura traje tri (ređe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi. Zato se i naziva trodnevna groznica. Kod beba se može javiti i otok limfnih čvorića, curenje nosića i proliv. Ovo se retko sreće posle druge godine života. Osip NE svrbi, za  razliku od alergijskih osipa (sa kojim se ponekad može pomešati).

 • Koji virus je izaziva

Izaziva je virus koji spada u familiju herpesvirusa (HV) –  herpesvirus tip 6. Nema direktne veze sa onim hepesvirusom (HV 1 i 2) koji izaziva problem na usnama ili genitalijama. Veoma retko ovu bolest izaziva HV tip 7.

 • Kako se prenosi

Lako – kontaktom sa bolesnim detetom, a kako su bebe do dve godine najčešće pogođene, nisu retke mini epidemije po jaslicama i vrtićima. Inkubacija (period od ulaska virusa u organizam deteta do pojave prvih simptoma i znakova bolesti)  traje od 5 do 15 dana.

Podeli:

Komentari

 1. Selma says:

  Beba 8.5 mjeseci 5 dana temperatura 39.4 pa 40.3 pije sirup panela puta 2 na svaki 12 sati temperatura je spala ali se pojavio osip šta da radim pedijatar radi sutra drugu smjenu

 2. Ivana says:

  Dobro vece dete ima sedam godina vec dva dana ima teperaturu 37.8 nije prelazilo vise volili smo juce ujutru u skolski doktor je dao antibiotik za grlo palitreh dosli smo kuci i uvece oko 18 casova dete se osulo po stomaku butinama pa je osip poceo da se siri otisli smo na decije odelenje rekli su nam da je od bolesti pa sam htela pitati sta to moze biti i dali je prelazno jer imam jos dvoje dece

 3. Branislava Grgic says:

  Dobar dan htela sam da vas pitam sin mi je dva dana bio bolestan imao je temperaturu ,bol u grlu,uvu ,a sutra dan mu je poceli iskakati sitne bubuljice po glavi kod prstiju i na nogama sto ga jako svrbi.Vodila sam ga kod doktora jer sam mislila da su boginje ,jer je vec prelezo jedne oni su mi rekli da je to od temperature ali njemu ni sad nije bolje jer mu jos izlaze i jako svrbe

 4. Miroslav says:

  Dobar dan cerkica mi ima tri ipo dana temperaturu 39,40 i ima osip po telu i kaslje samo nocu nosili smo je u Tirsovu uradili krvnu sliku sve je ok sta da radimo za dalje.

Strana 11 od 11<<<7891011

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA