Osip posle temperature

Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum) Tipično je za ovo obolenja da veoma visoka temperatura traje tri (ređe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi. Zato se i naziva trodnevna groznica.

ospi temperatura

Pozvali su me iz vrtića da uzmem sina (3,5 godine) zbog visoke temperature. Nije imao drugih problema pa je pedijatar tražio da se uradi pregled urina i pokazalo se da je nalaz normalan. Osim crvenog grla sve drugo je bilo u redu i lekar je zaključio da se radi o virusnoj infekciji jer je dete živahno čim padne temperatura.

Međutim, temperatura je skakala i do 40,1 pa smo se trećeg dana bolesti odlučili da uradimo krvnu sliku i CRP. Leukociti su bili niski (3,9) kao i CRP, pa se naš pedijatar odlučio da ne daje antibiotik. Četvrtog dana bolesti se sin probudio bez temperature, raspoložen ali se u nekoliko sati sav osuo. Sitne crvene bubuljičice su se pojavile na stomaku, ispod je koža bila crvena, a ubrzo se osip proširio i na vrat i butine. Nije bilo svraba, a naš pedijatar je rekao da se radi o virusnom osipu koji ne treba lečiti i da će sve proći samo od sebe. Želim da znam nešto više o ovoj bolesti.

 • Koja je ovo bolest u stvari

Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum) Tipično je za ovo obolenja da veoma visoka temperatura traje tri (ređe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi. Zato se i naziva trodnevna groznica. Kod beba se može javiti i otok limfnih čvorića, curenje nosića i proliv. Ovo se retko sreće posle druge godine života. Osip NE svrbi, za  razliku od alergijskih osipa (sa kojim se ponekad može pomešati).

 • Koji virus je izaziva

Izaziva je virus koji spada u familiju herpesvirusa (HV) –  herpesvirus tip 6. Nema direktne veze sa onim hepesvirusom (HV 1 i 2) koji izaziva problem na usnama ili genitalijama. Veoma retko ovu bolest izaziva HV tip 7.

 • Kako se prenosi

Lako – kontaktom sa bolesnim detetom, a kako su bebe do dve godine najčešće pogođene, nisu retke mini epidemije po jaslicama i vrtićima. Inkubacija (period od ulaska virusa u organizam deteta do pojave prvih simptoma i znakova bolesti)  traje od 5 do 15 dana.

Podeli:

Komentari

 1. Moja beba ima osam puni meseci,dobila je temperaturu 38.7 vodila sam je kod doktora izvadili rezultate pokazalo je da je virus. Samo pije paracetamol sirup ali posle drugog dana pojaviolo se crvenilo po glavici a treci dan i osip po telu koji je nekad jaci a nekad slabiji. Interesuje me sta treba da rsdim i koliko ce to trajati??? Hvala!!!

  Odgovori na komentar
 2. Postovani
  Imam bebu od 5 meseci. Po savetu pedijatra poceli smo sa kasicama sa 4 meseca. Dosad smo probali sargarepu krompir i tikvice bez ikakvih problema i reakcija. Juce je probala jabuku 3 kasikice isto bez problema. Medjutim zadnja 2 dana je imala temperaturu 37.5 do 38.8. Osim blage pospanosti i nervoze nije bilo drugih simptoma. Danas nema temperaturu. Danas nakon njenog rucka tj kasice od tikvice i krompira u roku od pola sata se osula po glavi,celu i trupu i bila je crvena ispod ociju. Ruke i noge nisu bili osuti. Osip je kao sitne crvene flekice. Prosao je nakon 30ak minuta od pojave. Sta bi mogao bitinuzrok tome. Da li jabuka od juce ili je to osip posle temperature ili nesto trece. Hvala na razumevanju i odgovoru.

  Odgovori na komentar
 3. Nas sin je pre 4 dana dobio visoku temperaturu, koja je prosla, i bas kao u opisu virusa, trenutno su mu obrazi, stomak i ledja prilicno pokriveni osipom, ne pokazuje da ga svrbi ali je povremeno veseo a onda odjednom klonuo. Koristimo krecno mleko i dajemo mu sirup koji nam je doktor prepisao. Ponekad me je strah. Molim za savet

  Odgovori na komentar
  • Sve radite kako treba, još da se poveća unos tecnosti!

   Ako i sutra bude visoke temperature, ima smisla danse uradi krvna slika i crp (iz prsta) i obavi kontrolni pregled.

   Odgovori na komentar
 4. Melisa Karic 24.08.2018 u 20:39

  Moj ima 6 godina pa je imao preko 40 temperaturu i osip po telu,ali kod mog sina su bili leukociti 23 a CRP 56,5 dobili smo adekvatan antibiotik uskoro ponovo radimo analizu krvi dana vidimo je li se poslo vracati u normalu

  Odgovori na komentar
 5. Postovani. Beba od 14 mjeseci imala temperaturu tri dana, pa osip tri dana i sada ima zacepljwn nos i kaslje tri dana. Bili smo kod pedijatra, pluca cista, nema upale uha, samo je grlo malo crveno. Da li bi to mogla biti ova trodnevan groznica, i posto sam trudan da li bi to moglo uticati na moju trudnocu? Lijep pozdrav

  Odgovori na komentar
 6. Postovani, moj sin ima 20 meseci. Tri dana je imao tperaturu i do 40 stepeni, isli sko kod pedijatra, radili nalaze, nalaz urina i krv je dobar. Medjutim on je dobio osip posle kad je temperatura prestala, odbija i dalje da jede, samo mleko i plazmu uzme i ima proliv. Da li je to samo po sebi nesto prolazno i ne tako strasno? Da li je potrebno ponovo da ga odvedem da se urade druge analize?

  Odgovori na komentar
Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA