Opasna korica hleba

Omiljen savet baka: dajte bebi koricu hleba, pa da se nauči da žvaće, i to što pre to bolje. Čim počne da “balavi” zubi će da krenu pa neka glođe koricu hleba.

Foto: Pixabay

Ovo NIJE dobro za bebu, a kako se i dalje korica hleba često prerano daje bebama rešili smo da razbijemo ovu opasnu zabludu.

  • Odakle taj običaj?

Verovatno potiče iz starih vremena kada je jedino korica hleba bila na raspolaganju za “oštrenje” zuba kod beba. Naši preci sigurno NISU žurili sa davanjem hleba bebama, ali su i mame tada stalno bile uz decu, pa su mogle da paze da se nešto loše ne desi bebama!

  • Šta može bebi da se desi kad prerano dobije koricu hleba?

Najopasnija je aspiracija – “usisavanje” parčenceta korice (ili hleba) u disajne puteve bebe. Ovo izaziva GUŠENJE bebe – bukvalno može doći do potpunog zastoja disanja i smrti bebe! Užasna situacija, a ako se ne odreaguje munjevito i dete ne stigne do lekara komplikacije mogu biti fatalne.

Neko će reći pa ovo se retko dešava – tačno, ali kome se desi mnogo je teško i nije retko!

  • Pa zašto su “tolika deca odrasla uz koricu hleba” i ništa im nije bilo?

Bake (i ostali savetodavci) jesu dobronamerni, ali NE ZNAJU da se ovaj “horor” ipak dešava. To što one to nisu videle NE znači da se to ne dešava – mi koji radimo u specijalizovanim dečjim bolnicama to znamo i primeri koji se viđaju su toliko drastični da ostaju zauvek zapamćeni.

  • Kad je vreme za “krupniju” hranu?

Treba beba da nauči da žvaće – tu nema dileme!

Ali prvo treba da ima ČIME da žvaće, a to su naravno zubići! Kad se usta napune zubićima, a to se retko dešava pre nego beba duboko ne zagazi u drugu godinu, vreme je za “krupniju” hranu. Do tada hrana se prvo blendira (bar do kraja prve godine), a onda pasira (izgnječi) pre davanja bebi.

Pa zašto da se žuri – ceo život će da zvaće.

  • Pa kad može korica u ručicu?

Pa tad – kad ima dovoljno zubića da može da se žvaće, a to je retko pre druge polovine druge godine.

  • Šta uraditi ako se dete zagrcne?

I tada, kad se prvi put da korica hleba dete MORA da se pažljivo motri!

Ni jedan sekund ne sme da se ostavi bez nadzora, a ako se desi da se beba zagrcne treba uraditi sledeće:

-   Odmah uzmite koricu hleba iz ruke deteta i uzmite bebu u naručje

-   Okrenite bebu tako da gleda na dole i nagnite je unapred

-   “Tupnite” bebu nekoliko puta da izbaci “zaglavljeno” parče iz grla

-   Držite je tako nekoliko minuta jer može i da povrati – pa ako se to desi neka sve ode napolje, a ne u disajne puteve

-   Ne treba hraniti bebu bar 45 minuta

-   Nemojte uspavljivati bebu posle ovog događaja najmanje 30 minuta i pratite kako se dete ponaša

  • Kad se mora odmah kod lekara

-   Ukoliko beba utežano diše, poplavi ili stalno balavi i kašlje – ŠTO PRE u najbližu zdravstvenu ustanovu

-   Ako i posle izbacivanja komadića beba stalno kašlje, uznemirena je i odbija da jede i pije

Na kraju, ne želimo da unosimo paniku među roditelje, ali SVE što važi za koricu hleba važi i za sve namirnice koje sadrže komadiće koji se lako mogu “odvaliti” i aspirirati.

Naravno, podrazumeva se sklanjanje svih igračaka i predmeta koje dete može da proguta ili “usisa” (aspirira) u disajne puteve – to je veoma važna prevencija ovih veoma opasnih događaja.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA