Ojed – četiri koraka za efikasnu terapiju

Pelenski dermatitis – ojed je bolest odojčadi i male dece koja, kako i ime kaže, nose pelene. Lako se prepoznaje – prvi znak je crvenilo bebine kože u predelu koji je prekriven pelenom (guza, genitalije, kožni pregibi, butine, pa i struk)

Foto: Canva

Ojed se obično javlja zbog produženog kontakta bebine kože sa pelenom. Pelenski ojed se najčešće javlja ukoliko se pelene ne menjaju redovno, kada beba ima retke stolice, ukoliko beba ima osetljivu kožu ili se pelenska regija ne neguje adekvatno. Ojed se može javiti i prilikom izbijanja zubića, kod uvođenja novih namirnica, kao i u periodu prelaska na adaptiranu mlečnu formulu ili kravlje mleko, kao i tokom primene antibiotika.

Ojed nastaje zbog kontakta mokraće i stolice sa nežnom kožom bebe. Zadatak pelene je da upije mokraću, ali ukoliko se desi da pelena ne upije dovoljno mokraće, ili beba ostane duže vreme nepresvučena, kiseli produkti mokraće “gricnu” površinski sloj nežne bebine kože, ona na ovaj način postane porozna i voda prodire u dublje slojeve kože  tako nastaje zapaljenje (dermatitist). Manifesuje se crvenilom, a potom i ljuštenjem kože, a postaje  još gore ako stolica duže stoji u pelenici. Zato je važno sprovesti efikasnu terapiju, koju ćemo predstaviti u četiri koraka:

 

 1. korak: brzo reagovanje

 

Što pre početi borbu sa ojedom, jer ako se ne leči pravovremeno, može da dođe do naknadne (sekundarne) bakterijske ili gljivične infekcije.

Kod beba sa osetljivom kožom (a to je sve veći broj mališana) može doći do brzog širenja ojeda sa zahvaćenošću veće površine kože – nekada i van pelenske regije!  Zato NEMA odlaganja početka bitke sa ojedom!

 1. korak: temeljno pranje i sušenje

 

Što pre bebu treba oprati pod mlazom mlake vode, uz obavezno koršćenje blage baby kupke. Ima primera da roditelji izbegavaju kupke (ili sapune), a to NIJE dobro! NE  MOŽE samo voda detaljno oprati bebu! Kod beba ženskog pola je važno nežno razmaći velike usne vulve i skloniti naslage kreme i prljavštine.

Pored temeljnog pranja mlazom mlake vode, može pomoći lokalni antiseptik – ispiranje 3% bornom kiselninom POSLE pranja može da pomogne da se lokalna infekcija spreči ili leči (ako je ima).

Posle pranja kožu treba dobro osušiti (idealno fenom, kroz mamine ili tatine prste, da se beba ne opeče), pošto vlaga pogoduje širenju ojeda ali i nastanku infekcija kože!

 

 1. korak: odabir kvalitetne kreme

 

Sudocrem je odličan izbor u tretmanu crvenila i iritacija kože! Još daleke 1931. godine Thomas Smith, profesor farmacije i apotekar iz Dablina, razvio je jedinstvenu formulu aktivnih sastojaka    kreme kako bi efikasno umirila i pomogla u lečenju pelenskog osipa i drugih stanja kože.

Sa tradiciojom dugom 90 godina ova specijalna hipoalergena formulacija, koja se nije menjala, čini Sudocrem jedinstvenim proizvodom u nezi i zaštiti bebine kože.

Za pravilnu negu pelenske regije kod beba dovoljna je i mala količina Sudocrem kreme.

Kliničke studije su dokazale da Sudocrem umiruje i štiti nežnu kožu bebe pošto ima sledeće povoljne efekte:

 • Sudocrem sadrži hipoalergeni lanolin, emolijens koji omekšava kožu i smiruje upalu. Rashladna svojstva kreme pomažu ublažavanju bola i iritacije.
 • u Sudocremu se nalazi i benzil alkohol, koji je lokalni antiseptik (ubija bakterije i gljivice) i anestetik – umanjuje svrab, bol, pečenje i nelagodnosti.
 • Sudocrem sadrži izuzretno važan cink (u obliku cink oksida), koji je sastavni deo preko 200 važnih proteina (enzima) čovekovog organizma zbog čega je uključen u različite procese regulacije rasta i razvoja kao i očuvanja zdravlja. Cink oksid ubrzava proces obnavljanja (epitelizacije) oštećenje kože kao i zarastanje rana.
 • Sudocrem formira vodootpornu zaštitnu barijeru i pomaže da se spreči kontakt nadražajnih materija.

 

 1. korak: sprečiti da se ojed ponovo javi

 

Najvažniji način za prevenciju ojeda je (uz odabir dobre kreme za negu kože) sprovođenje redovne higijene

 • Pelenu treba promeniti svaki put kada je mokra! Važno je da se zaustavi iritacija osetljive kože bebe hemijskim materijama iz mokraće i stolice, zbog čega se preporučuje upotreba zaštitne kreme pri svakoj promeni pelene koja stvara ovu barijeru.
 • Posle povijanja bebu treba ostaviti nekoliko minuta bez pelene, raspovijenu kako bi se koža dobro prosušila.
 • Prilikom pranja i nege treba koristiti blaga sredstva koja čuvaju bebinu kožu
 • Izbegavati vlažne maramice! One se koriste samo “u nuždi” – kada nije dosptupna tekuća mlaka voda.

Pored “pojačane” higijene, potrebno je odabrati i kremu za negu kože zahvaćene pelenskim ojedom.

Pored dokazanog lekovitog efekta u tretmanu ojeda, Sudocrem se može korisititi o kao krema za NEGU zdrave bebine kože u pelenskoj regiji, imajući u vidu sastav i protektivnu (preventivnu) ulogu.

Zato NE treba čekati da se pojavi ojed, da bi se koristio Sudocrem!

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Sudocrem

Podeli:

Komentari