Odrastanje u svetu Kardašijana: Ne dopustite medijima da odgajaju vaše devojčice umesto vas

Odrastanje u svetu Kardašijana: Ne dopustite medijima da odgajaju vaše devojčice umesto vas

Ukoliko je uticaj medija toliko veliki da i odrasle osobe zahvaljujući njemu postaju opsesivne, zamislite tek kako je vašoj deci…

 Foto: Flickr

Poistovećivanje sa nametnutim idolima danas je uobičajena pojava, s obzirom da su deca konstantno okružena medijima. Ona upijaju sve što im se automatski servira, a to ubrzo postaje njihova realnost.

Kakvu sliku imaju deca o svojim idolima?

Oduvek su postojali glumci, sportisti, pevači ili manekenke koje bi ljudi ubrzo počeli da idolizuju, pa usled imaginarnog glamura i sjaja postaju imuni na realan svet. Takvim uticajima, posebno onim vezanim za lepotu ili modu, podložne su i devojčice nezavisno od uzrasta. One odrastaju u svetu u kome se fizička lepota posmatra kao nedostižni ideal, perfekcija.

„Nametnuti ideali lepote mogu iskriviti sliku koju devojčice imaju o svom izgledu još u ranim godinama“, ističe bivša voditeljka Ivana Šundov.

Još jedna činjenica koja se konstantno zaboravlja

S druge strane, postoje mnoge kampanje koje pokušavaju da zadrže prirodnu notu fotografija koje izlažu pred javnost, ali publika i u tom slučaju zaboravlja na još jednu vrlo važnu stvar – sveprisutni Photoshop. Dakle, trend „naturalne lepote“ i nije toliko prirodan koliko ste prethodno mislili.

Možete li da razgovorom sprečite neželjeni efekat?

Međutim, svet medija i idola ne mora nužno biti negativan po vašu decu. Ako sa njima već od malih nogu započnete razgovore takve vrste, pomoći ćete im da sagledaju okolinu onakvom kakva zaista jeste, kao i da započnu proces izgrađivanja sopstvenog samopouzdanja.

„Ukoliko odgajite samopouzdanu decu, postoji mala verovatnoća da će njihovi idoli imati toliko uticaja na njihov život. U dete treba ulagati, ali zbog žurbe i nedostatka vremena većina roditelja to ne može da postigne. Deci su potrebni dobri saveti i životne vrednosti. Moramo da znamo kako da ih usmerimo svojim primerima, a da ih opet ne držimo pod staklenim zvonom“, zaključuje bivša vlasnica modne agencije, Suzy Josipović Redžepagić, majka tri ćerkice.

Izvor: zadovoljna /Yumama

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram