Od jeseni mnogi đaci u digitalnim učionicama

Za unapređenje školovanja osnovaca i srednjoškolaca planirano 307 miliona evra i već tokom marta izdavači će biti pozvani na konkurs za elektronske udžbenike

Foto: Pixabay

U škole u Srbiji u toku ove godine biće uvedeni elektronski udžbenici kroz pilot program koji će biti realizovan u 2.000 digitalnih učionica. Planirano je da one budu opremljene od juna do avgusta, dok će odabir udžbenika biti u maju i junu, posle čega će uslediti obuke nastavnika. Javni poziv izdavačima da predstave svoja digitalna izdanja knjiga biće realizovan u toku meseca. Za ovaj istorijski poduhvat u srpskom obrazovanju Vlada Srbije je namenila 307 miliona dinara. To je navedeno u jednom od 35 prioritetnih planova vlade za unapređenje domaćih informacionih tehnologija (IT) u 2018. godini, u koje su novinari „Politike” juče imali uvid.

Većina projekata koje su premijerka Ana Brnabić i predstavnici Saveta za inovaciono preduzetništvo i IT izdvojili među najbitnije poslove u ovoj godini, bar što se digitalizacije tiče, odnosi se na obrazovanje. Za njih je u ovogodišnjem budžetu obezbeđeno više od jedne milijarde dinara, kažu u Kabinetu premijerke.

Na prvom mestu navedena je obuka nastavnika informatike u gimnazijama koji će predavati u izdvojenim odeljenjima učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo. Naznačeno je da to mora biti „visoko kompetentni nastavni kadar” koji će od aprila do septembra proći obuke kod „eminentnih univerzitetskih stručnjaka i predstavnika IT industrije”.

Treba nam više od 15.000 programera

U Kabinetu Ane Brnabić ističu da unapređenjem obrazovanja u oblasti informacionih tehnologija, uporedo sa ulaganjem u infrastrukturu i razvoj pravnih okvira, žele da podstaknu preduzetnike da kod nas osnivaju IT kompanije i razvijaju svoje proizvode u Srbiji.

– Već imamo nekoliko primera uspešnih startap kompanija u zemlji i želimo da se ta tendencija nastavi. Na osnovu istraživanja koje smo, u saradnji sa Infostudom, uradili početkom 2017. godine procenjeno je da u IT industriji Srbije postoji potreba za zapošljavanjem bar 3.000 junior programera samo u toj godini. Procene vodećih eksperata iz IT industrije u zemlji govore da nam je neophodno još više od 15.000 programera ako želimo da procenat zaposlenih u toj sferi privrede bude bliži zemljama u ostatku Evrope – pobijaju iz Kabineta premijerke procene IT analitičara koji tvrde da domaćim firmama nisu potrebni programeri već da ih školujemo za strano tržište i inostrane kompanije koje posluju na našoj teritoriji. 

Za ovaj poduhvat predviđeno je sedam miliona dinara. U dokumentu vlade je projektovan i budžet od 100.000 dinara za izradu prijemnog ispita za ova posebna gimnazijska odeljenja. Navedeno je da je sprovedena anketa u 109 gimnazija i 35 mešovitih škola i da 50 ustanova namerava da formira posebna gimnazijska odeljenja nadarenih đaka za računarstvo i informatiku.

– Za tri godine, kada izađe prva generacija osnovaca koja je imala informatiku kao obavezan predmet, program prijemnog će pored matematike sadržati i test kojim će se proveravati i osnove programiranja – navedeno je u delu vladinog dokumenta koji se odnosi na posebna računarska odeljenja.

Za nabavku kompjuterske opreme u osnovnim školama i gimnazijama ove godine planirano je 26 miliona dinara. Gimnazijama je namenjeno 300 desktop kompjutera, a osmoletkama 375. Na prvi pogled to i ne izgleda mnogo, ali planiran je i budžet za poseban Projekat za unapređenje informaciono-komunikacione strukture u školama i on iznosi 70 miliona evra. Zakonom o budžetu predviđeno je kreditno zaduženje kod Evropske investicione banke, navodi se u dokumentu Vlade Srbije. Naznačeno je da projekat pokriva sve škole u zemlji i da će njim biti ostvareni tehnički preduslovi za sprovođenje planova digitalizacije školstva. Jedan deo se odnosi i na nabavku savremene opreme kojom će biti povećana bezbednost u školama, kako na fizičkom nivou kroz uvođenje video-nadzora, tako i na informacionom nivou kroz bezbedniji pristup internetu.

Od školske 2018/19. godine srednjoškolci će moći da upisuju i novi dualni profil za obrazovanje stručnjaka za IT, koji je vlada proglasila prioritetnim. Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dobio je zadatak da izradi nastavni plan i program i predviđeno je da se on pojavi u Službenom glasniku do kraja meseca. Na zavodu je takođe da u okviru svojih budžetskih sredstava realizuje ceo posao, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je dobilo zadatak da odabere škole i kompanije u kojima će se sprovoditi dualni časovi.

Autor: Dragana Jokić-Stamenković

Politika

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA