Obrade rana – zablude

Obrada «sveže» rane kod deteta je nepresušan izvor zabluda, koje su često i veoma opasne.

flaster

Čim dete padne, ranu prvo treba dobro oprati vodom.

To ne treba raditi!

Voda je loš izbor, jer «uteruje» prljavštinu iz okoline rane, a sa njom i bakterije, koje lako ulaze kroz ranjenu kožu. Pored toga, voda može da sadrži bakterije i druge nečistoće, što samo pogoršava ionako lošu situaciju.

Ako ima rakije, najbolje je ranu dobro «zaliti», a alkohol iz apoteke je odličan za čišćenje rane.

Nikako! Rakija i alkohol se ne koriste za «polivanje» rana!

To užasno boli, a ne donosi boljitak za dete. Alkohol je dobar «istrebljivač» bakterija, ali širi krvne sudove i pogoršava krvarenje iz rane, pa tako otežava zarastanje! Dobra rakija je dobar aperitiv i gre’ota da se baca, a apotekarski alkohol može da se koristi za alkoholne obloge, ali se nikada ne stavlja na oštećenu kožu!

Ništa ne treba dirati, samo ranu dobro posuti antibiotskim praškom, ili još bolje – «nasprejati» antibiotikom.

Netačno!

Sveža rana mora dobro da se očisti adekvatnim antiseptičnim rastvorom, a ne praškom, pa ni antibiotskim! Kada se neočišćena rana «zaspe», napravi se «kolač» od praška, delova oštećene kože i prljavštine. To nije dobro jer rana sporije zarasta, a što je paradoksalno – rizik od infekcije rane je veći.

Antibiotski prašak i sprej su zato odavno napušteni u primarnoj obradi rane (odmah posle povrede)!

Najbolje je ništa ne dirati, samo zalepiti «flaster» – dete će samo da se izbori.

Pogrešno!

«Flaster» je pogrešan naziv za «hanzaplast», koji se zaista koristi za manje posekotine. Ali, kada govorimo o ranama posle pada deteta, one su obično veće površine, pa standardni «flasteri» nisu od koristi.

Čak i da imamo velike hanzaplaste ili sterilnu gazu, ne treba ih stavljati na ranu pre nego što se rana očisti! Ništa ne vredi sterilni «pokrivač» rane kada je ona prljava (neočišćena)!

Dobro je dati detetu neki jak antibiotik da pije, da se rana ne zagadi.

Ovo je potpuno nepotrebno i pogrešno!

Ogromna većina rana posle uobičajenih padova su površne rane. To znači da je neophodno ranu očistiti «odozgo». Antibiotici koji se daju oralno (na usta) – ne stižu do površnih slojeva kože, pa je ovo «pucanje u prazno».

Samo u retkim slučajevima dolazi do prodora bakterija u potkožno tkivo, pa nastaje infekcija – koja traži antibiotsku terapiju. To se dešava kasnije, par dana od povrede, obično ako rana nije dobro obrađena. Zato ne treba davati antibiotik kod svežih povreda kože!

Ne treba gledati podatke o vakcinaciji, treba svako dete zaštititi «serumom protiv tetanusa» odmah posle obrade rane.

Netačno!

Uvek treba proveriti da li je dete zaštićeno od tetanusa. Skoro sva deca su uredno vakcinisana protv tetanusa Di-Te-Per vakcinom (ili novijim vakcinama koje sadrže i tetanusnu komponentu). Zato se danas veoma retko daje vanredna antitetanusna zaštita.

Treba znati da ima vremena za zaštitu dece «serumom» (radi se o prepraratima sa «čistim» antitelima protiv tetanusnog toksina) – može se bezbedno sačekati 24 (pa i 48) sata do provere ili konsultacije sa pedijatrom. Ako se u tom periodu ne može utvrditi da je dete redovno vakcinisano – treba dati antitetanusnu zaštitu!

 

KAKO PRAVILNO OBRADITI RANU

Ukoliko se radi o običnim – površnim ranicama sa minimalnim krvarenjem – NE TREBA RADITI NIŠTA! Ako ima slabog krvarenja, dovoljno je sterilnom gazom pritisnuti ranu. U slučaju da nemate gazu, može da posluži i čista maramica.

Ako rana krvari, potrebno je zaustaviti krvarenje pritiskom na ranu – «grudvom» napravljenom od sterilne gaze (ili nekim drugim priručnim, ali čistim materijalom). Pritisak treba da bude umereno jak i da traje najmanje pet do deset minuta – pre prve provere da li je krvarenje stalo.

Posle zaustavljanja krvarenja, treba osmotriti ranu. Pa, ako ivice rane zjape – odmah kod lekara. Naravno da se kod obimnijih krvarenja treba odmah uputiti lekaru, a usput vršiti pritisak na ranu u cilju zaustavljanja krvarenja.

Kada se radi od površinskim ranama (oderotinama kolena, lakta…) koje ne krvare, ali su «prljave» – ranu obavezno treba očistiti.

Podeli:

Komentari

 1. Mama says:

  Sta je sa 3% hidrogenom,da li je za ciscenje rana dobar ili bi ga trebalo izbegavati?

  • MojPedijatar says:

   Ne može da smeta, naročito kao “primarni čistač” – u inicijalnoj obradi rane.

 2. mama says:

  moje dete se raseklo na staklo pa mu je krvarilo, kada samo zaustavili krvarenje lagano je pocela rana da zarasta, sada kako da namestim detetu nogu jer se tu raseklo,sta da mu stavim na ranu ????????

 3. Farmohem says:

  Tokom skidanja,jako sam laktom udario u lavabo i napravio rupu u koži. Malo je krvarilo ali sam očistio med. alkoholom i stavio nekoliko flastera do sad. Boli malo kad pipnem ali kad pomerim ruku na momenat, delom viri neko tkivo koje nije nerv,vena ni kost kapiram. Da li bi trebalo da čekam da to zaraste ili da se obratim nekom?

 4. Andrijana says:

  Tokom prvomajskih praznika , pao mi je prozor na ruku i napravio ranu na ruci po prilicno duboku( mislim da je bilo za dva do tri konca) , na Tari doktorke nisu imale iglu i konac, pa su mi samo ranu ocistili sa hidrogenom zatim stavile jod i zavile, spremda su rekle da nije obavezno usiti ,ali i da mogu pa kako ja odlucim?! Ostalo je tako , od tad sam ja previla jos jednom jodom i onda presla na OCTENISEPT sprej,jer se Bivacin vise ne proizvodi, posto je proslo vise od 3dana ,kasno je sad za konce, da li imate neki savet za brze za rastanje, i da li cu moci tu ranu od 5 dana da stavljam u more? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Nastavite sa Octeniseptom, a nemoguće je prognozirati brzinu zarastanja rane. Malo je verovatno da će more da prija rani za tako kratko vreme.

 5. Mama says:

  Sta je pogodno za dvogodisnje dete koje ima jednu malu zagnojenu ranicu na noznom palcu? Zatvorena je, to je bila ogrebotina koja je zatvorena krastom, a ispod se napravio otok sa belim vrhom…

  • MojPedijatar says:

   OBAVEZNO treba obaviti pregled!

   Ovo NIJE banalna infekcija i može se iskomplikovati, pa je pregled neophodan.

   Do pregleda da se koristi lokalni antiseprik (ili Octenisept ili Povidon jod)

 6. Dalija says:

  Dijete (19 mjeseci) mi je prije 8 dana povrijedilo mali prstic , pao je drzeci kamen u ruci , odmah mu se ispod nokta podlila krv , malo iskrvarilo i vidjelo se da je malo i rasjekao prstic na jagodici. Odmah je oteklo a kasnije se vidio i bijeli gnoj ispod koze s jedne strane vrha jagodice. Ocekivali smo da ce se povuci uz ciscenje rivanola,medjutim kako se nije povlacilo odveli smo ga doktoru koji mu je propisao sirup Amoksicilin i Rvanol 3% .. Pocelo je spadati medjutim sinoc mu se nokat odvojio od mesa i opet je malo nateklo. Sto da radimo i da li da nastavimo sa sirupom. Dotor nije precizirao koliko da ga koristimo ,ali nam je apotekarka rekla bar 5 dana, a tih 5 dana je evo vec proslo.

  • MojPedijatar says:

   Ako, i.pored tetapije NIJE bolje – kora se obaviti komtrolni pregled i promeniti terapija.

 7. Kečo says:

  E ovako imam pitanje za čišćenje rane, prije 3 dana sam se rasekao nozem (kažiprst) rana je poprilicno duboka. Isao sam lekaru. Oni su mi previli ranu i ocistili, s cim ja mogu da cistim ranu? Da li mogu medicinskim alkoholnim maramicama ili sa jodom?

  • MojPedijatar says:

   Rana kora da se previja na 2 dana. Povidon jod je dobar izbor za previjanje.

   Ako rana krvari ili ako boli – da se obavi kontrolni.pregled.

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA