Obrade rana – zablude

Obrada «sveže» rane kod deteta je nepresušan izvor zabluda, koje su često i veoma opasne.

obrada rane

Čime se rana čisti?

Okolinu rane («zdravu» kožu) je najbolje očistiti medicinskim benzinom. Ali njega, po pravilu, često nemamo pri ruci.

Postoje brojni rastvori za obradu rane, mada je povidon jod i dalje najpopularniji, sa razlogom! Može da se nađe u svakoj apoteci, cena je pristupačna, a lako se koristi.

Kako se rana pravilno čisti?

Dobro se zalije povidon jodom. Potom se sterilnom gazom, koja je natopljena povidonom, očiste ivice rane i skine sva prljavština i oštećena koža. Ovo se ponavlja sve dok se rana lepo ne očisti.

Čime se rana pokriva posle čišćenja?

Ako se radi o manjim ranama koje ne krvare, najbolje je ostaviti ranu otkrivenu! Ukoliko dete mora da se obuče ili ide da spava, ranu treba pokriti sterilnom gazom – koja se zalepi odgovarajućom «flaster trakom».

Kada se rana «previja»?

Posle dobre obrade rane, treba sačekati 24 sata do sledećeg previjanja. Naravno, ako dete ima bolove ili rana krvari – treba je ponovo obraditi što pre, najbolje pod kontrolom lekara!

Podeli:

Komentari

  1. Poštovani, sin od 2 godine je pao pre 15min i posekao se na metal. Rana je na prstu, širine 1 cm, dubine oko 2-3mm. Rasirila sam je, isprala 3% hidrogenom i zalepila hanzaplast. Malo je krvarilo, posle posipanja i stiskanja više ne krvari. Da li i kako ja da propratim ranu, trebam li da ga vodim u bolnicu i treba li da primi tetanus?

    Odgovori na komentar
  2. Moj sin ima čir na butini, stavila sam mu obloge od lista kupusa i to je jutros procurelo, nema temperaturu i mnogo manje ga boli. Interesuje me kako obraditi ranu?

    Odgovori na komentar
Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA