Nutricionista: Simptomi koji ukazuju da dete jede previše šećera

Svi znamo da većina dece voli slatko. Nutricionista Jess Hillard, specijalista za dečju ishranu, upozorava da postoje određeni znaci koji mogu ukazati da dete konzumira previše šećera, što svakako može loše uticati na zdrastveno stanje deteta.

Foto: Canva

Povećanje apetita
Ako se vašem detetu povećao apetit i primećujete kako skoro nikada nije potpuno sito, to može biti znak da bi trebalo smanjiti unos šećera. Kako objašnjava nutricionitaa, iako slatki međuobrok tu i tamo ne šteti, ako dete preteruje s njegovim unosom, veća je verojatnoća da će doživeti povećan nivo gladi.

”To je zato što telo brzo vari i apsorbuje šećer, i tako uslovi skok nivoa šećera u krvi , stvarajući želju za još. Šećer takođ aktivira proizvodnju hormona gladi i čini suprotno od hormona koji suzbijaju glad, ostavljajući veću verovatnoću  da se posegne za nečim slatkim.”

Promena raspoloženja
Nutricionistkinja je rekla da bi promene u raspoloženju mogle biti još jedan pokazatelj da dete unosi previše šećera.

“Često možemo čuti da slatka hrana podiže raspoloženje. Međutim, u stvarnosti šećer često uzrokuje promene ili pad raspoloženja. Razlog je taj što šećer uzrokuje kratki skok nivoa šećera u krvi, nakon čega najverovatnije sledi trenutni pad, a to zna dramatično uticati na nivo hormona koji regulišu raspoloženje i učiniti da se osećamo potišteno ili neinspirativno. Takođe može pogoršati simptome teskobe jer pad nivoa šećera u krvi može izazvati osećaj nervoze”, objašnjava Hillard.

Nagli pad energije
Još jedan čest znak da konzumiramo previše šećera je osećaj da imamo mnogo manje energije nego inače, objašnjava nutricionistkinja. Ista je situacija i kada je reč o deci.

”Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da šećer u stvari  uzrokuje umor, kao i pad nivoa energije. Budući da se zbog šećera osećamo umorno, to može smanjiti motivaciju za obavljanje svakodnevnih zadataka i učiniti da se osećamo demotivisano i neispunjeno”, dodaje Hillard.

Bubuljice i drugi problemi s kožom
Šećer može značajno uticati i na stanje kože, često izaziva bubuljice pa čak i bolne akne.

”Glukoza, sastojak koji se nalazi u mnogim omiljenim slatkim grickalicama, igra važnu ulogu u tome kako izgleda koža. Zapravo, jedenje hrane s puno šećera podiže nivo insulina u telu što može izazvati pojačanu proizvodnju ulja. To ulje može začepiti pore i folikule i izazvati pojavu bubuljica ili upala”, objašnjava nutricionistkinja.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA