Novopečeni roditelji guglaju o bebama 6 puta dnevno, šta ih najviše zanima

Ako ste novopečeni roditelj, sigurno imate bezbroj pitanja i svakodnevno se borite s nesigurnošću. Prvi je put u bilo čemu velik izazov, a prvo dete možda je najveći.

Foto: Canva

U današnje vreme je do informacije su mnog dostupnije. Ako pogledamo samo 30 godina unazad, primetićemo da je roditeljstvo u tom smislu bilo znatno zahtevnije. Današnji roditelji u nekoliko sekundi i klikova mogu doći do gomile saveta.

Osećate li se kao da je Google treći roditelj u vašoj porodici, dobro došli u klub

Istraživanje sprovedeno na 2000 roditelja sa decom mlađom od dve godine pokazalo je da novopečeni roditelji u proseku Googleu postavljaju pitanja o bebama šest puta dnevno. Jednostavnom računicom dolazimo do oko 2000 pitanja u prvoj godini života deteta.

Pitanja koja su ti roditelji najčešće postavljali su bila o tome koje proizvode za bebe preporučuju stručnjaci i kako se brinuti o kožnim stanjima poput pelenskog osipa (43 posto). Roditelji su takođe pretraživali informacije o ishrani za bebu (40 posto), razloge plača bebe (38 posto) i zašto njihova beba ne spava (37 posto).

Bebe su stvarno velika misterija za svoje roditelje
38 posto ispitanih roditelja priznalo je da ih je iznenadilo kad su shvatili koliko su zapravo malo znali o nezi za bebu u prvoj godini.

Neizvesnost i strah od greške za vreme prve godine detetovog života su stvarno veliki, a 71 posto roditelja koji su učestvovali u anketi priznalo je da su se uveliko oslanjali na stručnjake za roditeljstvo na tom putu.

Pored upotrebe Googlea, tokom prve godine roditelji su zvali svoje roditelje oko 56 puta, a medicinske stručnjake 67 puta. Takođe su proveli u proseku 1600 sati držeći svoju bebu i borili se kroz 77 neprospavanih noći pa nije ni čudo što su morali posezati za pomoći.

Iako prva godina roditeljstva može biti teška, dve trećine ispitanih smatra da je roditeljstvo njihovo najveće životno postignuće. Roditelji su posebno uživali u nekim umirujućim ritualima sa svojim bebama, poput nanošenja losiona (42 posto), držanja (39 posto) i zajedničkog fotografiranja (38 posto).

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA