Novi saobraćajni propisi

Vozači u Srbiji će od 4. maja morati da poštuju nove propise u saobraćaju koji se odnose na ispravnost, kvalitet i postavljanje dečjih sedišta, zatamnjenost stakala u vozilu i poziciju volana.

U suprotnom, njihova vozila biće proglašena tehnički neispravnima, a rizikuju i visoke novčane kazne (do 600.000 dinara za pravna lica), nove kaznene poene, pa i oduzimanje dozvole na najmanje tri meseca.

Koordinator Komiteta za bezbednost saobraćaja Milan Božović rekao je za Betu da prednje vetrobransko staklo, po novom pravilniku, ne sme biti naknadno zatamnjeno, jer će u suprotnom vozilo biti tehnički neispravno.

Kako je naveo, to se odnosi i na bočna stakla koja naknadno mogu biti zatamnjena do 30 odsto, dok ostala stakla nemaju limit.

To znači da vozači koji su sami zatamnjivali stakla moraju od petka da se pridržavaju pravilnika, a jedno od mesta gde mogu da provere stepen zatamnjenosti stakala je Auto-moto savez Srbije, odnosno Centar za motorna vozila – kazao je Božović.

On je naveo da novi pravilnik, koji stupa na snagu 4. maja, propisuje da dečja sedišta moraju biti pravilno postavljenja u vozilima i homologovana, odnosno atestirana, što će biti označeno žigom.

Dečja sedišta moraju biti homologovana – ispitana i atestirana na određene kriterijume. Ranije smo imali problem sa sedištima koja dolaze iz istočnih zemalja i od nekih manjih proizvođača, jer jedan deo tih sedišta nije zadovoljavao standarde – rekao je Božović agenciji Beta.

On je kazao da dečja sedišta moraju da imaju potvrdu da zadovoljavaju standarde kvaliteta, bezbednosti, čvrstoće i da budu pravilno postavljena, jer će u suprotnom vozilo biti tehnički neispravno.

Na sedištu mora da bude žig, a na tržištu ne smeju da se nađu ona koja nisu homologovana… U oba slučaja vozila se smatraju tehnički neispravnim – ako imamo veću zatamnjenost stakala od propisane i ako dečja sedišta nisu postavljanja po uputstvima – rekao je Božović.

On je istakao i da prema novom pravilniku vozila koja imaju volan na desnoj strani moraju da budu registrovana do 30. juna 2012. godine, a ako to ne učine, vlasnici će, ako žele da registruju automobil, morati da menjaju poziciju volana.

Vozila koja imaju volan na desnoj strani, a koja budu registrovana do 30. juna, neće morati da menjaju poziciju volana, odnosno vlasnici vozila neće morati da prebacuju volan na levu stranu – kazao je Božović.

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putu stupiće na snagu 4. maja.

Izvor: Beta

Podeli:

Komentari

  1. MMS Car says:

    Kvalitet i postavljanje dečjih sedišta je bitan faktor bezbednosti u sabraćaju.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA