Noćno mokrenje nije psihološki već zdravstveni problem

Velika zabluda je da je noćno mokrenje posledica svesne reakcije deteta, njegovog bunta ili pokušaja da izvrši pritisak na roditelje kako bi ostvarilo neki svoj cilj. Ovo je zdravstveni problem zbog kojeg dete ne treba da bude kažnjeno.

Foto: Canva

Najčešći oblik primarnog noćnog mokrenja kod zdrave dece posle pete godine života jeste enureza. Prema podacima iz svetske literature, u uzrastu od pet godina svako četvrto dete ima ovaj problem. Što je uzrast viši, broj dece sa enurezom se smanjuje.

Danas se zna da su najznačajniji uzroci enureze genetski faktori, čvrst san, povećano stvaranje mokraće u snu i smanjen kapacitet mokraćne bešike. Kod najvećeg broja dece sa enurezom tokom noći postoji povećano stvaranje mokraće. Ovo nastaje kao posledica poremećaja u ritmu lučenja jednog neuropeptida, vazopresina, koji reguliše količinu i gustinu stvorene mokraće.

Kod dece sa enurezom funkcija mokraćne bešike je potpuno normalna, pražnjenje bešike je kompletno, ali se dešava mimo volje deteta, u snu. Enureza je češća kod dečaka nego kod devojčica.

ZABLUDE I LEČENJE

Jedna od najčešćih zabluda jeste da je enureza posledica psiholoških problema. Istina je da deca sa enurezom, posebno ako se lečenje ne započne na vreme, imaju brojne psihološke probleme, ali oni su posledica, a ne uzrok enureze.

Često se veruje i da je enureza posledica svesne reakcije deteta, njegovog bunta ili pokušaja da izvrši pritisak na roditelje kako bi ostvarilo neki svoj cilj ili pridobije njihovu naklonost. Ovo je jedna od veoma ozbiljnih zabluda zbog koje roditelji neretko pribegavaju kažnjavanju deteta.

Pročitajte i  Noćno mokrenje

Roditelji deteta koje mokri noću treba da se obrate pedijatru koji će iz razgovora sa roditeljima i detetom, na osnovu pregleda i malog broja neinvazivnih ispitivanja, utvrditi o kom tipu mokrenja se radi i započeti odgovarajuću terapiju. Optimalno vreme za započinjanje terapije je individualno, ali lečenje daje najbolje rezultate ako se započne do polaska u školu. Lečenje obično traje šest meseci, a uspešnost zavisi od motivisanosti deteta i cele porodice, kao i poštovanja uputstava pedijatra.

BUDITE STRPLJIVI

Jedna od najčešćih dilema roditelja jeste kako se postaviti prema detetu koje noću mokri. Mokrenje treba posmatrati kao i svaki drugi zdravstveni problem i posle pete godine potražiti pomoć pedijatra. Dotad treba biti strpljiv i ne buditi dete da se izmokri. Buđenje deteta nepovoljno utiče na uspostavljanje sekrecije vazopresina, što odlaže sazrevanje voljne kontrole mokrenja.

Žena

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA