Noćno hrkanje kod dece

Ne hrču samo (pojedine) tate, hrču i deca! Mnogo je pitanja baš o noćnom hrkanju mališana, pa da odgovorimo na najčešća

dete spava px

Foto: Pixabay

 • Zašto dete hrče noću?

Dve vrste hrkanja – prolazno i dugotrajno.

Kad dete samo ponekad hrče, i to traje nekoliko dana, to nije za brigu! Obično se radi o zapušenom nosiću, pa je “blokirano” normalno disanje i čuje se hrkanje. Obično je to sekret koji se nakupi u ležećem položaju, pa zato dete hrče noću. Skoro sigurno se radi o virusnoj  infekciji koja prođe posle nekoliko dana (retko duže), pa i hrkanje prođe.

Kad dete hrče nedeljama – to je problem koji mora da se rasvetli. Tu postoje dve najčešće grupe uzroka:

-   Uvećanje adenoida – “trećeg krajnika”, i to je ubedljivo najčešći uzrok

-   Dugotrajni (hronični) otok sluznice nosa – obično je to neprepoznata alrgija na nešto (kućna prašina, grinje, buđ, dlaka nekog kućnog ljubimca…)

 • Šta sami možemo uraditi?

Prvi korak je da se detetu obezbedi prohodan nos! To je važno da bi se videlo da li je obično nagomilavanje sekret uzrok. Ako posle nekoliko dana dete bude bolje – sve je jasno, nema tu ništa za brigu i dete se vraća “tihom” spavanju.

Ukoliko se pak hrkanje nastavi i traje duže od dve nedelje neophodan je pregled!

 • Ko prvo da vidi dete – pedijatar ili ORL specijalista?

Prvi korak je pregled kod pedijatra koji prati dete. Onda će se videti ima li potrebe za pregledom ORL specijaliste. Pedijatar će proceniti ima li potrebe da se obavi alergološko ispitivanje PRE nego se obavi pregled kod ORL specijaliste.

Izuzetak je situacija kada je noćno hrkanje praćeno jakim bolom u uhu koje NE prolazi na davanje analgetika (ibuprofen) i posle čišćenja nosića. Tada je bolje da ORL specijalista što će vidi dete.

 • Da li bilo koji ORL lekar može da pregleda dete?

Najbolje bi bilo da to ipak bude specijalista koji se bavi decom! Tako će procena biti adekvatnija i roditelji će imati jasnu perspektivu daljeg tretmana i praćenja.

 • Kakve probleme pravi dugotrajno uvećan treći krajnik?

Treći krajnik (adenoid) je kod većine dece malog promera i ne pravi veće probleme deci. Međutim, kada se uveća – obično zbog zapaljenja može napraviti probleme. Akutno zapaljenje trećeg krajnika se relativno lako leči kombinacijom antibiotske terapije i odgovarajuće toalete (pročišćavanje) nosa.

Na mestu gde se nalazi treći krajnik završavaju se i unutrašnji ušni kanali (Eustahijeve tube) koje su povezane sa srednjim uhom. Kada uvećani treći krajnik zapuši tube veoma lako nastaje zapaljenje srednjeg uha. Ako je srednje uvo deteta često zahvaćeno zapaljenjem može doći i do oštećenja sluha deteta.

Postoji upala srednjeg uha gde se u šupljini srednjeg uva nalazi bistar (serozni) sekret koji, ako se ne leči adekvatno, moše oslabiti detetov sluh.

 • Kako se prepoznaje dete sa uvećanim trećim krajnikom?

Pedijatar može da nasluti da dete ima hronično uvećan treći krajnik. Takva deca noću hrču, imaju česte infekcije grla, a neretko imaju učestale upale srednjeg uha.

Ako je treći krajnik dugo uvećan, dete poprima karakteristične crte lica (facies adenoidea) – otvorena usta, izraženi podočnjaci, bleda koža jasno ukazuju da dete nije dobro.

Kako smo već napomenuli, definitivnu dijagnozu može postaviti samo specijalista za bolesti uha, grla i nosa (ORL doktor) koji će zaista videti da li je treći krajnik zaista uvećan. ORL specijalista će videti i kakvo je stanje bubnih opni i da li u unutrašnjosti srednjeg uha ima sekreta.

 • Da li je potrebna procena sluha?

Naravno, proceniće se i detetov sluh, pa kad se sve to obavi doneće se odluka o eventualnoj hirurškoj intervenciji. Dakle bez dobrog specijaliste za uho, grlo i nos, koji se bavi decom, nema prave dijagnoze, ali ni lečenja

 • Da li je operacija teška – može li se nešto iskomplikovati?

Svaka intervencija nosi određene rizike, ali ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. Iskusan ORL specijalista će za relativno kratko vreme izvaditi treći krajnik i rešiti dete muka. Mi pedijatri volimo kada se utvrdi da je treći krajnik uzrok detetovih problema, jer se njegovom eliminacijom rešava velika muka i za dete, za roditlje, ali i za pedijatra koji dete leči.

 • Kada je pravo vreme za operaciju?

Zabluda je da treba čekati da dete poraste (2-3 godine) pa da se obavi intervencija. Ako je treći krajnik za vađenje treba ga vaditi odmah! Ne treba čekati da dete zaradi hronične probleme za uhom i sluhom, a potpuno je neracionalno svakih mesec-dva lečiti ponavljane infekcije grla. Zato treba poslušati ORL doktora i obaviti intervenciju što pre!

 • Može li se treći krajnik “povratiti”?

 

Može, ali to nije razlog da se odlaže neophodna intervencija. Posle 5-6 godine kod većine dece dolazi do spontanog smanjivanja (involucije) trećeg krajnika, pa se retko dešava da on pravi veće probleme školskoj deci. Naravno, ima izuzetaka, ali se i oni mogu relativno lako izlečiti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Jovana Lazarevic says:

  Imam sina 6g.Kao mali je imao cesce problema sa sekretom ali zadnje 2-3 godine je bas bio dobro.Medjutim pre 2m se desila jaca prehlada koja je zalecena inhalacijama i bio je dobro s tim sto se par nedelja posle toga pozalio na blag bol u desnom uhu plakao je par minuta nocu i smirio se ujutru ga je isto zabolelo ali je i to kratko trajalo i proslo.Pomogne mu 5mg paracetamola..isto to uvo je vrlo malo procurelo u toky dana i on se na to uvo nije vise zalio,da bi se nakon par dana isto desilo sa levim uvetom.Da napomenem da mu se tada desi da jednom dobije temperaturu od 37-38 stepeni i to uspesno saniramo paracetamolom.Terapija koju je dobio od strane ORL bila je Pancef,Flavamed i kapi Floxal i sprej Marisol.Kada je istrosio sirupe i kapi nakon par dana snimak na timpanometriji je bio dosta bolji sluh se popravio i nastavili smo jos nedelju dana sa Fluimucilom 200,1x dnevno i sprejem Marisol.Sledeci snimak je bio jos bolji i on bolje cuje ali smo nastavili sa sirupom Bronkamil i Marisolom.Medjutim on se zadnja 2 dana zalio da ga zaboli glava i jednom dnevno ili nocu dobije temperatiru koja nije previsoka desavalo se i da dobije groznicu,zadnje 2 veceri bas hrce kad spava inace se to ne desava.Pa me zanima da li je sve to zbog previse sekreta ili moze biti nesto drugo u pitanju?

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA