Noćno hrkanje kod dece

Ne hrču samo (pojedine) tate, hrču i deca! Mnogo je pitanja baš o noćnom hrkanju mališana, pa da odgovorimo na najčešća

dete spava px

Foto: Pixabay

 • Zašto dete hrče noću?

Dve vrste hrkanja – prolazno i dugotrajno.

Kad dete samo ponekad hrče, i to traje nekoliko dana, to nije za brigu! Obično se radi o zapušenom nosiću, pa je “blokirano” normalno disanje i čuje se hrkanje. Obično je to sekret koji se nakupi u ležećem položaju, pa zato dete hrče noću. Skoro sigurno se radi o virusnoj  infekciji koja prođe posle nekoliko dana (retko duže), pa i hrkanje prođe.

Kad dete hrče nedeljama – to je problem koji mora da se rasvetli. Tu postoje dve najčešće grupe uzroka:

-   Uvećanje adenoida – “trećeg krajnika”, i to je ubedljivo najčešći uzrok

-   Dugotrajni (hronični) otok sluznice nosa – obično je to neprepoznata alrgija na nešto (kućna prašina, grinje, buđ, dlaka nekog kućnog ljubimca…)

 • Šta sami možemo uraditi?

Prvi korak je da se detetu obezbedi prohodan nos! To je važno da bi se videlo da li je obično nagomilavanje sekret uzrok. Ako posle nekoliko dana dete bude bolje – sve je jasno, nema tu ništa za brigu i dete se vraća “tihom” spavanju.

Ukoliko se pak hrkanje nastavi i traje duže od dve nedelje neophodan je pregled!

 • Ko prvo da vidi dete – pedijatar ili ORL specijalista?

Prvi korak je pregled kod pedijatra koji prati dete. Onda će se videti ima li potrebe za pregledom ORL specijaliste. Pedijatar će proceniti ima li potrebe da se obavi alergološko ispitivanje PRE nego se obavi pregled kod ORL specijaliste.

Izuzetak je situacija kada je noćno hrkanje praćeno jakim bolom u uhu koje NE prolazi na davanje analgetika (ibuprofen) i posle čišćenja nosića. Tada je bolje da ORL specijalista što će vidi dete.

 • Da li bilo koji ORL lekar može da pregleda dete?

Najbolje bi bilo da to ipak bude specijalista koji se bavi decom! Tako će procena biti adekvatnija i roditelji će imati jasnu perspektivu daljeg tretmana i praćenja.

 • Kakve probleme pravi dugotrajno uvećan treći krajnik?

Treći krajnik (adenoid) je kod većine dece malog promera i ne pravi veće probleme deci. Međutim, kada se uveća – obično zbog zapaljenja može napraviti probleme. Akutno zapaljenje trećeg krajnika se relativno lako leči kombinacijom antibiotske terapije i odgovarajuće toalete (pročišćavanje) nosa.

Na mestu gde se nalazi treći krajnik završavaju se i unutrašnji ušni kanali (Eustahijeve tube) koje su povezane sa srednjim uhom. Kada uvećani treći krajnik zapuši tube veoma lako nastaje zapaljenje srednjeg uha. Ako je srednje uvo deteta često zahvaćeno zapaljenjem može doći i do oštećenja sluha deteta.

Postoji upala srednjeg uha gde se u šupljini srednjeg uva nalazi bistar (serozni) sekret koji, ako se ne leči adekvatno, moše oslabiti detetov sluh.

 • Kako se prepoznaje dete sa uvećanim trećim krajnikom?

Pedijatar može da nasluti da dete ima hronično uvećan treći krajnik. Takva deca noću hrču, imaju česte infekcije grla, a neretko imaju učestale upale srednjeg uha.

Ako je treći krajnik dugo uvećan, dete poprima karakteristične crte lica (facies adenoidea) – otvorena usta, izraženi podočnjaci, bleda koža jasno ukazuju da dete nije dobro.

Kako smo već napomenuli, definitivnu dijagnozu može postaviti samo specijalista za bolesti uha, grla i nosa (ORL doktor) koji će zaista videti da li je treći krajnik zaista uvećan. ORL specijalista će videti i kakvo je stanje bubnih opni i da li u unutrašnjosti srednjeg uha ima sekreta.

 • Da li je potrebna procena sluha?

Naravno, proceniće se i detetov sluh, pa kad se sve to obavi doneće se odluka o eventualnoj hirurškoj intervenciji. Dakle bez dobrog specijaliste za uho, grlo i nos, koji se bavi decom, nema prave dijagnoze, ali ni lečenja

 • Da li je operacija teška – može li se nešto iskomplikovati?

Svaka intervencija nosi određene rizike, ali ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. Iskusan ORL specijalista će za relativno kratko vreme izvaditi treći krajnik i rešiti dete muka. Mi pedijatri volimo kada se utvrdi da je treći krajnik uzrok detetovih problema, jer se njegovom eliminacijom rešava velika muka i za dete, za roditlje, ali i za pedijatra koji dete leči.

 • Kada je pravo vreme za operaciju?

Zabluda je da treba čekati da dete poraste (2-3 godine) pa da se obavi intervencija. Ako je treći krajnik za vađenje treba ga vaditi odmah! Ne treba čekati da dete zaradi hronične probleme za uhom i sluhom, a potpuno je neracionalno svakih mesec-dva lečiti ponavljane infekcije grla. Zato treba poslušati ORL doktora i obaviti intervenciju što pre!

 • Može li se treći krajnik “povratiti”?

 

Može, ali to nije razlog da se odlaže neophodna intervencija. Posle 5-6 godine kod većine dece dolazi do spontanog smanjivanja (involucije) trećeg krajnika, pa se retko dešava da on pravi veće probleme školskoj deci. Naravno, ima izuzetaka, ali se i oni mogu relativno lako izlečiti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Samira says:

  Pozz.. moj sin ima sada 8 god,od njegove 3-ce god je počelo to hrkanje i krkljanje noću pogotovo kada mu se grlo upali.. non stop smo išli liječniku i uvijek ista priča antibiotici i to je to.. uzalud je bilo što sam im objašnjavala kako to izgleda i da sumnjam na krajnike,niko mi od pedijatara nije nikada dao uputnicu za orl..Sve dok prije mjesec dana nisam primijetila da mi dijete ne čuje dobro,javila sam se liječniku i objasnila stanje tako sam i tražila uputnicu specijalisti i na moje iznenađenje dobila sam uputnicu ali me je pedijatrica pitala Jel ja to njemu radim neki sistematski.. onda smo išli snimati sluh gdje se potvrdilo da moje sumnje nisu bile bezveze,evo već 3-4 sedmice on konstantno krkljanje noću i to mi jako teško pada,noćima budna pored njega sjedim i namještaj glavu samo da mu bar malo olakšan ali ništa,pati se djete a mene srce boli i naj gore mi od svega toga pada što njega ništa ne boli,pa neznam ni sta bih mu dala za to.. molim vas za savjet pošto je sad zima dali bi bilo dobro da uradim operaciju krajnika a sigurna sam da postoji mogućnost za 3-ci krajnik.. hvala i lijep pozz

  • MojPedijatar says:

   Vaše dete MORA da pregleda ORL specijalista koji se bavi decom i da se BRZO donese odluka o daljem lečenju!

   Ako je treći krajnik (adenoid) uvećan – a sve ukazuje da jeste, ŠTO PRE ga trena vaditi. Ipak, “poslednju reč” ima ORL lekar.

 2. Ljiljana says:

  Moja cerka ima problem sa hrkanjem i to veliki hrce nocu znoji se preko dana je umorna agresivna pospana molim vas da mi napisete sta ciniti kome se obratiti posto me brine jako i to sto se vec drugu noc zali da je glavica boki molim se za savet

 3. MILICA says:

  Imam devojcicu koja za mesec dana puni 3 godine.Ima problem sa grlom.Uvecani su joj krajnici i kad god sam je vodila kod lekara uvek je dobijala antibiotike i nikad joj nista nije skroz pomoglo.Pre manje od mesec dana je imala gnojavu anginu i bolelo je uvo.Primetila sam da je dobila podocnjake ali sam mislila da joj se primecujuju jer ima prirodno svetlu kozu.Hrce nocu.E sad ne znam da li stvarno ne cuje ili se pravi blesava jer kad je nesto pitam ona mi kaze aAa ali neki put i odgovori bez postavljenog A. Sta vi mislite sta je u pitanju?

  • MojPedijatar says:

   NEMA dileme – Vaše dete MORA da pregleda ORL specijalista koji se bavi decom, pa da se ovi krajnici procene i VADE!

   NIJE rešenje u ovolikim antibioticima!!!

 4. Alma says:

  Imam djecaka od 6 godina koji unazad nekoliko godina hrce. To se prvo desavalo nakon prehlada da bi vec godinu dana to preslo u hrkanje svake veceri, tacnije prvo kaslje oko pola sata pa pocne hrcati. Cesto ima zapaljenja grla i nekoliko puta je bio opstruktivan .Nekoliko puta sam doktoru napominjala ali on samo konstatuje da je u pitanju alergija bez ikakvog alergo testa ili pregleda ORL specijaliste iako stalno insistiram na tome. Sta vi mislite o tome da li je potreban ORL pregled ili samo panicim

 5. Aldijana says:

  Imam djevojčicu od 3,5 godine i već duže vrijeme ima problema sa noćnim hrkanjem. Nije osjetljiva i nema čestih upala grla i tomu slično možda godišnje jednom se prehladi i to brzo riješimo. Šta vi mislite da li trebamo obaviti ORL pregled? Cak ima onaj nazalni glas . Hvala

 6. Nena says:

  imam devojcica uskoro ce bidi 2 godine. Od prije 3-4 dana je pocela hrkanjem. Zvuci ko da joj je zatnut nos, ali nema nikakav sekret. Bili smo kod doktora, rekli su da grlo joj je dobro, a i krvna slika je odlicna. Nikad do sada ni je imala upala grla ili srednog uha. Sto moze da predizvikuje ovoj hrcenje?

  • MojPedijatar says:

   Da se nos PRE.spavanja ispira fiziološkim rastvorom, a ako hrkanje potraje duže od 10-14 dana, da se obavi ORL pregled.

 7. Ana says:

  Zdravo,moja devojcica ima 4god.bila je pod terapijom decijeg pulmologa dve nedelje,po njegovoj preporuci nastavljamo da koristimo inhalaciju jednom dnevno pulmikort dve nedelje,ovo nam je 11dan. Veceras joj se desilo posle 5-6dana bez kaslja,da je imala veoma glasno hrkanje i kasalj odmah nakon zaspivanja. Zanima me da li postoji mogucnost da je u pitanju alergija posto joj se problem prvo sa nosem a onda i sa grlom veoma cesto vraca,nakon svake terapije koja traje 5-7dana,nedelju dana posle toga sve isto,kao da nije imala nikakav antibiotik. Osim ove poslednje terapije koju joj je dao pulmolog,jasno se primecuje razlika u zdravstvenom stanju deteta,kao i raspolozenja i apetita za hranom. Sad me samo brine ovo hrkanje,koje je bilo veoma glasno i duboko? Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Mislim da NEMA mesta ua brigu, da se skoro sigurno radi o virusnoj infekciji, i da je terapija odlična…

Strana 1 od 3123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA