Noćne more kod dece

Kada se vaše dete noću probudi plačući od staha i ima problema da ponovo zaspi, to je verovatno znak da je imalo noćnu moru.

Foto: Pixabay

Takve „epizode“ najčešće se događaju u drugom delu noći i postoji mogućnost da se dete seti onoga što je sanjalo, kao i da ga to muči narednog dana. Evo kako mu možete pomoći.

Otkud strašni snovi?
Većina dece različitog uzrasta ima s vremena na vreme noćne more, ali deca između dve i četire godine su tome posebno sklona, jer je to vreme kada počinju da se razvijaju i osećaj straha i mašta. Noćne more se mogu javiti zbog strašne priče koju su čuli ili filma koji su gledali, od prevelikog uzbuđenja pre spavanja ili nekog stresa koji se detetu dogodio preko dana.
– Roditelj može da razmisli o tome šta bi mogao biti uzrok detetovih noćnih mora i učini nešto povodom toga. Recimo, ako je to svađa kojoj je dete prisustvovalo, da izbegava takve scene u njegovom prisustvu. Ili ako ustanovi da se košmari javljaju posle gledanja nekog filma, da pripazi šta dete gleda i slično. Ne zaboravite, ipak, da je kod male dece najčešći uzrok noćnih mora bujna mašta – objašnjava pedagog Ksenija Sulejmanović.

Kada dete počne da plače ili vas doziva, idite do njega i tešite ga dodirom i rečima dok se ne smiri. Ako uzmete dete k sebi u krevet, imajte na umu da ćete možda razviti naviku da vam dete usred noći dolazi u krevet. Dopustite mu da, ako želi, ispriča šta je sanjalo, ali nemojte vršiti pritisak ako ne želi.

Kako pomoći detetu
– Bitno je da se dete u toj situaciji uteši i oseti sigurno i bezbedno. Objasnite mu da je san nešto izmišljeno kao i bajke u knjigama, pomozite mu da shvati da nema čega da se plaši i da svi ponekad imamo ružne snove… – savetuje Ksenija.

Ako znate šta je dete sanjalo, pokušajte da mu pokažete kako zaista nema čudovišta u ormanu ili ispod kreveta… Međutim, nemojte preterivati da se to ne bi pretvorilo u noćni lov na čudovišta, odnosno pravu noćnu igru. Ako je potrebno, neka gori noćna lampa ili bar svetlo u hodniku, podsetite dete da ste vi veoma blizu, u susednoj prostoriji, da nećete nigde otići i da su svi u kući sigurni.

Noćni strahovi
Za razliku od noćnih mora, noćni strahovi se javljaju u prvim satima veoma dubokog sna, tako da se deca obično potpuno i ne probude.
– Ako dete plače ili vrišti u snu, nekad i otvorenih očiju iako je nesvesno, nemojte ga buditi, ali se pobrinite da je bezbedno – preporučuje naša sagovornica.

Alo

Podeli:

Komentari

  1. Ana says:

    Imam devojcicu koja je napunila u avgustu 2 godine.Nema noci da ona ne vrisne u snu i pocinje da prica.Ide u vrtic ali bas nije odusevljena time.Cesto place i negira da ostane.Pokusavam svaku put da je smirim i kazem da ce mama doci po nju.Vrisak je toliko jak da se ja uplasim i skocim iz kreveta.Ako moze mali savet ili mi pak recite zbog cega ona tako reaguje.Hvala.Mama Ana

  2. Sonja says:

    Imam dete za koji dan puni cetiri godina.Noci su postale strasne jer on se budi placuci i stiskajuci se…i to ume da traje do jutra.Ja neznam vise sta da radim….on jos ne prica da bi mi rekao o cemu se radi.Vodili ga kod lekara radeli analize,ultra zvuk,pipali stomak….
    On se nekako grci pa ja mislela da ga boli nesto u predelu stomaka.Neznam sta sve mogu da napisem ali ocajna sam pa se zato javljam.Da li je moguce da su nocni strahovi i da to bude u toj meri?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA