Nik Vujičić: Kako prevazići sve i podići srećnu decu

“Naučite dete da bude izvor radosti za sebe ” Čak i ako se odmah ne setite ko je Nik Vujičić, sigurno želite da čujete njegovu priču. On je rođen bez ruku i nogu, ali sada uspeva da daje nadu milionima. On je napravio karijeru i oženio se.

nick vujicic

Ne tako davno postao otac po drugi put. Govori o obrazovanju dece,  pravilima komunikacije sa osobama sa invaliditetom i o tome šta je – biti muškarac sa invaliditetom i živeti srećno.

Nik, u svojoj knjizi kaže da ne smatra da su deca nasilna i da je dobro kada dete koje je zdravo ide u kolektiv sa decom sa invaliditetom.

Zašto misli da je tako?  Odgovore na ova pitanja dao je u intervjuu za portal Mel.fe

“Da, zaista, i mislim da je od samog detinjstva važno da  dečaci i devojčice uče da je u redu – da se razlikuju. I da njihovi prijatelji mogu biti različiti, da to je tako i moramo jedni sa drugima.

Imamo obrazac u društvu: da obratitimo pažnju na spoljnu lepotu. Mnoge zemlje rade na ovoj industriji, i nećete naći ništa od ekonomije, koja bi radila na unutrašnjoj lepoti. A to je  najvažnija stvar!

Tako da,  mislim da kada deca razgovaraju jedna sa drugima, uče da “komuniciraju srcem”, bez obzira na izgled. Na primer, momci u mojoj školi konačno su saznali da nisam samo sa specifičnostima razvoja, već i zanimljiv, načitan, sa velikim smislom za humor! U srednjoj školi sam bio predsednik razreda. Moji roditelji podržali su moju želju da komuniciram sa vršnjacima. Većina njih me je tretirala dobro, čak i inspirativno. Uzgred, sa mnogima sam i danas u kontaktu.”

Vi ste suočeni sa surovom stvarnošću?  Da li postoji univerzalan savet?

Imam uglavnom pozitivno iskustvo komunikacije sa vršnjacima. Iako ponekad se dogodi i odbacivanje. Tada treba uskladiti unutrašnji sistem zaštite.
Kako to uraditi:

1. Da dete spozna ko je zaista,  jer tako niko neće moći da ga ubedi u nešto suprotno i da ga obeshrabri.

2. Da preuzmu odgovornost i budu srećni, i drugi neće imati moć nad njima.

3.  Da izgrade sistem vrednosti koji niko sa strane neće moći da uzdrma.

4. Pomozite da stvore unutrašnju bezbednu zonu gde mogu naći mentalnu snagu i utehu.

5. Negujte jake i pouzdane odnose sa detetom i to će mu pomoći da se bori protiv zlostavljanja.

6. Pratite reakcije deteta, da zaključite da li ih neko maltretira

7. Razvijate duhovne temelje koji će sasvim sigurno da se odupiru progonu.

8. Naučite ga da uči iz  gorkih iskustava i da postaje jači, mudiriji,  sa više samopouzdanja. To će pomoći da prevaziđe i ostale prepreke i reši sve probleme u kasnijem životu.

9. . Stvorite strategiju zaštite protiv progonitelja bilo koje vrste.

10. Naučite ga da razvije sposobnost empatije, da oseća bol drugih,  naučite ih da se bore protiv nasilja ako je  potrebno.

Isto važi i za roditelje. Ako je dete još malo – da mu roditelj pomogne da napravi ove korake. Zajedno, dvostruko ste jači.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA