Nezavisno i sposobno: Evo zašto je srednje dete spremnije za život

Činjenica da ono nije ni nastarije ni najmlađe, daje mu određene prednosti koje mogu da mu pomognu da razvije snažne liderske kvalitete kasnije u životu

deca px

Foto: Pixabay

Često se stiče utisak da se srednje dete u porodici zanemaruje, ali istraživanja govore drugačije. Činjenica da ono nije ni nastarije ni najmlađe, daje mu određene prednosti koje mogu da mu pomognu da razvije snažne liderske kvalitete kasnije u životu.

Profesorka psihologije na američkom univerzitetu Redlends, dr Katarina Salomon, kaže da srednja deca, zbog toga što su okružena braćom i sestrama, često moraju da preuzmu ulogu pregovarača, pa u zrelom dobu postaju vešti u rešavanju problema. Velika je verovatnoća da će biti i kreativni, jer slobodnije pokazuju talenat i to što nose u sebi. Za razliku od prvorođenih, koji su često pod pritiskom jer moraju da ispune očekivanja roditelja, srednja deca će biti manje stroga prema sebi ako dožive razočaranje i neuspeh. Još u detinjstvu nauče da budu kooperativni, nezavisni i sposobni da izgrade odnos sa drugima.

– Takvoj deci ide u korist i sposobnost da razmišljaju mnogo šire, zbog čega često imaju preduzetnički duh – rekla je dr Salomon.

Veština rešavanja sukoba nije korisna samo na radnom mestu, već i u braku. Studija na univerzitetu u Vašingtonu otkrila je da parovi koji su želeli kompromis imaju kvalitetniji brak i partnerske odnose od drugih. U istraživanju dr Salomon čak 80 odsto srednje dece nikada nije prevarilo partnere, dok je 65 procenata prvorođenih i 53 odsto najmlađih to uradilo.

Srednja deca imaju određene društvene i mentalne koristi zbog odrastanja sa braćom ili sestrama. Recimo, kada krenu u vrtić imaju bolje razvijene socijalne veštine. Takođe, nisu podložni preteranoj kontroli roditelja, uglavnom su prepušteni sebi, što im daje slobodu da sami rešavaju probleme.

– Mnoga deca ni do fakulteta ne nauče sama da upravljaju svojim vremenom i obavezama, jer su im roditelji ceo život previše pomagali – kaže dr Salomon. – Srednja deca su u prednosti, jer roditelji nisu fokusirani na njih 24 sata dnevno.

Prema dosadašnjim istraživanjima, prvorođena deca su pametnija jer su im roditelji posvećivali više pažnje, ali studija obavljena na univerzitetu u Ilinoisu objavljena početkom ove godine pokazala je da je koeficijent inteligencije prvorođene deca samo za jednu jedinicu veći u odnosu na mlađu braću ili sestre.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA

close-image