Neprijatan zadah kod dece

Neprijatan zadah iz usta se javlja kod dece kao i kod odraslih. Čest je razlog roditeljske brige i razlog posete pedijatru i stomatologu.

Foto: Flickr

Nekada je uzrok potpuno bezazlen ali može biti znak i nekih ozbiljnijih bolesti. Može biti znak bolesti usta, organa za varenje, ali i opštih poremećaja u organizmu. Važno je da se otkrije šta je uzrok ove pojave. Ukoliko se kod deteta javi neprijatan zadah koji traje potrebno je da dete pregleda pedijatar i stomatolog.

 • Najčešći uzrok neprijatnog zadaha iz usta kod dece su infekcije u krajnika, grla i sinusa i nosa. Neprekidno slivanje sekreta iz nosa je posledica alergiskih reakcija, hroničnih prehlada ili oboljenja sinusa. U sklopu trenutne infekcije može doći do razmnožavanja bakterija koje daju neprijatan miris iz usta. Kada je detetu zapušen nos zbog alergije, prehlade ili uvećanog trećeg krajnika dete diše na usta što dovodi do sušenja sluznice i izostanka antibakterijske uloge pljuvačke. Bakterije se brže razmnožavaju, izazivaju raspadanje i oslobađanje neprijatnih mirisa.
 • Loša higijena usne duplje je jedan od češćih razloga za neprijatan zadah. Deca jedu više slatkiša i ne vole da peru zube, a i kada ih peru, ne rade to na najispravniji način i ne rade dovoljno dugo. Poneki pokvareni zubić može biti uzrok za neprijatni zadah, a nekada čak i bolesti desni koje se, iako retko mogu sresti i kod dece
 • Ukoliko dete ne pije dovoljne količine vode, bilo da se bavi sportom, ili ima povišenu temperaturu, povraćanje ili dijareju, kada su potrebe za tečnošću veće nego uobičajeno, može pri dehidraciji doći do neprijatnog zadaha.
 • Sisanje palca ili cucle pogoduje povećanom stvaranju pljuvačke u kojoj se ubrzano razvijaju bakterije.
 • Deca do tri godine mogu da zaglave sitan predmet u nosu i ako se ne primeti na vreme, a dovoljno je mali da ne pravi teškoće sa disanjem, može dovesti do nagomilavanja bakterija.
 • Gljivične infekcije mogu da budu uzrok neprijatnog zadaha, ali one se ne javljaju samostalno, već u sklopu pada imuniteta, sistemskih bolesti ili dugotrajne i česte upotrebe antibiotika.
 • Ukoliko dete dobija neku hroničnu terapiju ona može biti uzrok lošeg zadaha
 • Gastroezofagealni refluks (GER) – vraćanje sadržaja želuca ka jednjaku iako dete ne pokazuje druge tegobe može biti uzrok lošeg zadaha. Kod starije dece može biti uzrok i gorušica, kiselina u želucu, loše varenje
 • Metaboličke bolesti i dijabetes mogu biti otkrivene upravo preko lošeg zadaha kao jednog od prisutnih simptoma. Sva sreća ozbiljne bolesti su samo u jednom veoma malom procentu uzrok neprijatnog zadaha ali pedijatar na pregledu otkrije uzrok neprijatnog zadaha.

Kako sprečiti neprijatan zadah?

Podeli:

Komentari

 1. Nermesan Filip says:

  Imam devojcicu od 3 godine ,vec 4 dana joj curi nosic i sekret iz nosa joi ima malo neprijatan miris,uglavnom nocu ima i povisenu temperaturu ali nikad iznad 38,5,molio bih vas da mi kaazete kako joj mogu pomoci?Unapred hvala

 2. Jasmina says:

  Devojcica od 5 god. Ima heliko bakteriju i kandidu vec godinu dana , tacnije od kad je posla u vrtic. Na strogoj je dijeti , primala je terapiju za heliko ali se ubrzo vrati , imala je prekomernu tezinu , sad je bas smrsala. Izabrani lekar ne uzima bas stvar za ozbiljno , tako da neznamo sta cemo, narucivali smo i razne cajeve ali ne pomaze. Molim za uput sta da radimo?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA