Nega dečije kože u hladnim danima

Dolaskom hladnih i vetrovitih dana koža je izložena različitim uticajima koji dovode do isušivanja i gubitka njene zaštitne funkcije. Roditelji imaju brojne dileme kako i čime negovati dečiju kožu tokom zime.

Foto: Pixabay

Ovo su neka od najčešćih pitanja u vezi nege kože tokom hladnog perioda godine.

Zbog čega je koža dece tokom zime suvlja nego obično?

Dolaskom hladnih i vetrovitih dana koža je izložena različitim uticajima koji dovode do isušivanja i gubitka njene zaštitne funkcije. Zimski vazduh je hladan i suv a koža koja je direktno izložena hladnoći (lice, ruke i usne) postaje tanja, smanjuje se lipidni sloj i dolazi do većeg isparavanja tečnosti zbog čega koža postaje suva.

Kožu dodatno isušuju i zimski vetrovi i ona postaje gruba, lako puca, svrbi  i podložna je stvaranju ekcema. Grejanje i suv vazduh u prostorijama kao i česte promene toplo –hladno dovode do daljeg sušenja već oštećene kože.

Kada je dete duže izloženo hladnoći, krvni sudovi kože se skupljaju, manje krvi stiže do kože i ona se još lakše suši zbog nedostatka neophodnih hranljivih materija.  Posebno, ukoliko je dete sklono ekcemima  (atopijski dermatitis) i ima alergije u zimskom periodu dolazi do dodatnog pogoršanja stanja kože. Sve ovo su razlozi da je od najranijeg perioda detinjstva potrebna pravilna nega dečije kože kvalitetnim preparatima koji neguju i obnavljaju bebinu kožu.

Hidrantne kreme su obavezne pre izlaska napolje tokom zimskih meseci i neophodno ih je nanositi pre svakog izlaska na hladan vazduh na lice i ruke (otkriveni delovi tela). Ukoliko je koža suva kremu treba naneti i po povratku u kuću i posle kupanja. Deca sa osetljivom kožom treba da imaju pojačanu negu tokom zimskih meseci. Ova pravila važe za sve uzraste.

Sebamed ekstra meka krema predstavlja bogatu emulziju ulja u vodi sa 41% lipida. Stvara hidratantni film a koži dozvoljava da diše. Štiti dečiju osetljivu kožu od isušivanja, čineći je glatkom i mekom. Ekstrakt kamilice umiruje nadraženu kožu, naročito na mestima na kojima dolazi do najvećeg trenja (laktovi, kolena). Pogodna je za prevenciju dermatitisa pelenske regije zbog visokog sadržaja pantenola (oporavlja oštećenu kožu). Zbog svojih regenerativnih spospobnosti brzo oporavlja suvu i ispucalu kožu lica i ručica.  Ekstra meka krema se lako nanosi i brzo apsorbuje. Može se koristiti za negu kože od prvog dana rodjenja pa sve do odraslog doba. Prija svakoj koži bez izuzetaka i pomaže da koža bude meka i glatka.

 

Imam dete od 3 godine koje ima veoma suvu kožu na obrazima. Crvenilo na obrazima i suva koža su izraženiji pri izlasku napolje, koju kremu možete da mi preporučite za svakodnevnu negu?

 

Za kožu lica koja je prva izložena hladnom vazduhu i sušenju preporuka je da se koristi dečija zaštitna krema za lice. Sebamed zaštitna krema za lice sadrži hidrirajući kompleks sa skvalenom, hijaluronskom kiselinom i alantoinom. Ove supstance sprečavaju isušivanje kože i jačaju njenu zaštitnu funkciju. Sebamed zaštitna krema za lice  sadrži zaštitni hranljivi kompleks prirodnih lipida koji smanjuju crvenilo, hidriraju i štite kožu od uticaja hladnoće i vetra. Optimalna kombinacija pantenola i lipida štiti osetljivu kožu oko usana od uticaja vlage kod dece i zbog korišćenja cucle.  U kremi se nalazi i pantenol koji umiruje iritaciju kože. Ova krema ne sadrži parabene niti druge štetne materije a lako se nanosi i koža je brzo upija. Hidrantne kreme su obavezne pre izlaska napolje. Potrebno je kremu naneti pre svakog izlaska na hladan vazduh a ako je koža suva i po povratku u kuću i posle kupanja bebe. Sve ovo se odnosi i na decu, ne samo na bebe.

Moja devojčica od 5 godina ima stalno ispucale usne? Da li je njenim usnama potrebna zaštita?

Usne deci treba namazati balzamom pre izlaska napolje tokom zimskih meseci. Usne su izuzetno osetljive na hladnom vazduhu i vetru, lako se suše i pucaju. Preporučuje se korišćenje balzama za usne više puta u toku dana, čim se pojavi osećaj suvoće.   Sebamed dečiji balzam za usne, sadrži ši buter i bogat lipidni kompleks koji štiti dečije osetljive usne od vetra i hladnoće. Ne sadrži paraben, konzervanse i boje i  pogodan je za korišćenje od najranijeg detinjstva.

Da li postoje neka posebna pravila za kupanje dece tokom zimskih meseci?

Za tuširanje i kupanje treba koristiti mlaku vodu, izbegavati dugotrajne i tople kupke, koje dehidriraju kožu uklanjanjem njenih prirodnih masnoća. Takodje, treba izbegavati jake sapune koji dodatno isušuju kožu. Potrebno je koristiti medicinske preparate koji neguju kožu i čuvaju njenu prirodnu kiselost. Savet je da se ne koriste komercijalni proizvodi za kupanje već preparati koji održavaju kiselost kože u opsegu izmedju 5 i 6.

Tokom zimskog perioda koža je sklona dodatnom isušivanju i tada je posebno potrebno koristiti medicinsku kozmetiku koja održava normalnu kiselost kože i ne narušava prirodnu zaštitnu funkciju. Kupke i sapuni koji se koriste za decu, uvek a posebno tokom zimskog perioda pored pH vrednosti 5.5,  treba da sadrže i druge hranljive sastojke kako bi koža ostala zdrava i elastična.

Deca treba da su adekvatno obučena kada izlaze napolje, ne treba da su pretopljena i ne treba da izlaze na hladan vazduh odmah posle pranja ruku ili umivanja dok se dobro ne osuše. Sa posebnom pažnjom treba odabrati proizvode za negu kože. Važno je da su proizvodi prilagodjeni stanju kože u odredjenim vremenski prilikama i da smanjuju rizik od nastanka iritacija i oštećenja kože.

Da li je tokom zimskih meseci potrebna dodatna nega kože posle kupanja deteta?

Posle kupanja na kompletnu kožu treba naneti hidratantno mleko u zimskim mesecima. Deca sa osetljivom kožom treba da imaju pojačanu negu tokom zimskih meseci. Sebamed dečije mleko za telo sadrži visok sadržaj lipidinih komponenti (23%). Ulje badema, ši butera, skvalen i lecitin sprečavaju isušivanje kože, bisabolol ublažava iritaciju kože a alantoin i pantenol stimulišu regeneraciju kože i povećavaju sadržaj vode. Ovo mleko ne sadrži mineralna ulja, PEG jedinjenja niti nitromošusna jedinjenja, formaldehid, nitrozamine, dioksan i parabene. Veoma prija koži i zbog hranjive formule štiti kožu od isušivanja u zimskim mesecima.

Zbog čega je važno koristiti medicinsku kozmetiku koja čuva preporučenu kiselost  kože ( pH vrednost) od prvog dana?

Koža bebe na rodjenju je tanja nego kod odraslih, veze između slojeva kože su manje stabilne a stratum corneum (površinski sloj kože) je manje kompaktan (ćelije su manjih dimenzija, a prostor između ćelija izraženiji). Dodatno, kiselost kože (pH vrednost)  površine kože je na rođenju 6,5 i dostiže vrednost od 5,5 tek nekoliko nedelja nakon rođenja. Do stabilizacije pH vrednosti dolazi tek oko prve godine života. Ova vrednost kože od  pH 5.5 je ona koju treba održavati negom od prvih dana. Uvek je potrebno koristiti medicinsku kozmetiku koja održava prirodni pH kože u vrednostima kada je funkcija kože najbolja a to je vrednost pH 5.5.  Zaštitna funkcija je u prvoj godini nedovoljno razvijena i koža bebe ne može da pruži odgovarajuću zaštitu od spoljnih uticaja ukoliko se ne neguje pravilno.

U prvih nekoliko meseci, bebina koža je jako osetljiva i sklona dehidrataciji. Lako dolazi do prodora štetnih materija ili iritanasa koji mogu dovesti do reakcija netolerancije i doprineti razvoju infekcija. Prisutan je rizik za nastanak oštećenja kože, posebno na koži koja je izložena hladnoći i vetru. Zbog toga je pravilna nega kože od prvog dana veoma važna.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Seba Med

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA