Ne terajte decu da pojedu sve iz tanjira

Pitanje koje muči mnoge roditelje: Da li terati dete da pojede sve iz tanjira čija su deca izbirljiva kada je hrana u pitanju?

Foto: Pixabay

Naučnici kažu da teranje deteta da pojede sve iz tanjira nije dobar način, jer nemaju sva deca isti apetit. Nekima je previše ono što je drugima premalo. Ukoliko je dete sito, ne treba ga ohrabrivati da još jede.

Prema istraživanju, prisiljavanje dece da jedu više nego što žele ne čini puno pozitivnog za dete. Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu kažu da roditelji koji vrše pritisak na dete uzrasta dve do tri godine da jede, a to ne utiče na njegov rast i nema uticaja na to koliko će kasnije biti izbirljivo.

“Činjenica da nismo pronašli vezu između pritiska deteta tokom jela i kasnije izbirljivosti u jelu,  jer izbirljivost u jelu nije nešto promenjivo, baš kao što je teško eliminisati stidljivost kod dece. Da bi ste dete naučili da ne bude izbirljivo znači da treba promeniti pristup, a ne vršiti pritisak.” kaže dr Julie Lumeng, profesorka na Klinici za pedijatriju na Univerzitetu Mičigen

“Upotreba prisle tokom jela može izazvati napetost u vreme obroka i time doneti loše vašem odnosu. Ako već to morate raditi, potrudite se da to bude dobar način za budući odnos sa vašim detetom.” kaže dr Lumeng.

Dobar način je da pitate dete: “Šta kaže tvoj stomačić?” Pitajte ih  tokom obroka, ali i kad god vas pitaju za još hrane.

Ako su uvek gladni, dozvolite im da pojedu više. Ako ipak nikada nisu gladni, onda neka bude tako, dajte im manje. Važno je da nauče pravilno da jedu. Učiti ih kako moraju sve pojesti samo da bi dobili nagradu ili desert je pogrešno.

Deca koja slede osećaj sitosti i gladi, razviće naviku umerenosti koja će se zadržati tokom celog života.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA