Naučite svoje mališane veštini slušanja!

Mislite li da je slušanje lako i da nema potrebe tome posebno učiti decu? Razmislite ponovo!

razgovor

Šta je, zapravo, veština slušanja?

Dobra komunikacija zavisi od veštine slušanja i to odrasli znaju. Pa ipak, kada postanemo roditelji sve napore ulažemo u to da nam deca što ranije i pravilnije progovore, neretko zaboravljajući važnost slušanja. A slušanje je veština koja se uči i unapređuje!

Ako još niste uvereni da je slušanje veoma značajno, Albert Merharbiam je sproveo istraživanje kojim je dokazao da verbalna komunikacija predstavlja samo 7% komunikacije. Preostalih 93% odnosi se na mimiku, govor tela, boju i visinu glasa.

Kako bi trebalo da slušamo?

Slušati treba aktivno, koncentrišući se na osobu koja govori. Nije dozvoljeno prekidati je ili završavati rečenice umesto nje. Baš kao kada razgovaramo sa odraslima.  A svi mi i želimo da prirpemimo decu na funkcionisanje u odraslom svetu, zar ne?

Zašto je važno razvijati umeće slušanja?

Koliko puta morate da ponovite detetu da bi vas ono uopšte čulo? Umetnost slušanja je važna životna veština, nažalost često zaboravljena i zapostavljena i zato su potrebni dodatni napori da se detetu skrene pažnja na nju. Dobra komunikacija počiva na sposobnosti da čujemo jedni druge i izuzetno je važna za sve odnose koje će vaše dete graditi kroz život- od poslovnih do privatnih. Zapravo, svi naši odnosi se i ostvaruju putem komunikacije!

Kada početi?

Kada je u pitanju veština slušanja, nema vremenskog ograničenja, osmi što je, naravno, bolje početi ranije nego kasnije. U ranom detinjstvu mališani kroz igru spontano usvajaju veštine koje će koristiti u daljem životu.

Igre

Pretstavljamvam pregled tri igre koje će na lak i zabavn način poboljšati sposobnost slušanja kod mališana:

Najglasnija igra

Svi znamo koliko je značajno čitati deci i koliko oni to vole. Zašto to ne iskoristiti? Izaberite omiljene slikovnice, jedna od njihovih glavnih karakteristika je često ponavljanje istog termina. Dogovorite se da kada god naiđete na neku od često ponavljajućih reči u tekstu, neka je vaše dete ponovi za vama najglasnijom vikom. Klinci vole da viču, a vi ćete ubrzo primetiti koliko vas pažljivije slušaju dok čitate.

Kuc- kuc igre

Za ovu igru vam je potrebno više figurica životinja. Sakupite ih na gomilu ispred deteta, a zatim ga zamolite da se okrene. Dok je mališan okrenut leđima, neka od životinja sa gomile kuca- Kuc, kuc. Dete bi trebalo da pita ko je to? Životinja se trudi da objasni, prvo uz pomoć onomatopeje  (kuca laje av-av). Dete bi trebalo da pogodi koja je to životinja. Kasnije, kada dete usvoji više reči učinite igru težom( ja sam divnlja životinja, Kralj džungle) sve dok dete ne pogodi o kojoj se životinji radi. Ovakva igra razvija veštinu slušanja i sposobnost odbacivanja neodgovarajućeg odvovora. Dete već zna koje su igračke u igri, tako da kada u kasnijem uzrastu kuc,kuc životinja za sebe kaže da je divlja životinja i mesojed, dete bi trebalo da zna da to nije pas…

Omiljena pesma

Deca najčešće vole pesme. Upotrebite omiljenu pesmu i obogatite je dodatnim aktivnostima. U nekom delu pesme se okrećite oko sebe, u drugom lupkajte kolena ili igrajte indijanski ples. Pesmica „Kad si srećan“ je odličan primer toga.

Mališani do treće godine najčešće ne mogu da razlikuju levu i desnu stranu, ali je u redu sugerisati im u igri da se okrenu na levo, ako ćemo im pokazati koja je to strana i vežbati zajedno.

Uživajte u odrastanju!

Jelena Vojvodić

www.toddlersjoy.com

Podeli:

Komentari

  1. slobodan says:

    Predivan tekst. Jasan , logican, vrlo jednostavno objasnjeno nesto zaista vrlo komplikovano. Mislim da ce se svaki roditelj snaci , koristeci ove savete. Sve pohvale autoru.

  2. Natasa says:

    Danas je malo dobrih slusaca.Odlicna tema za rodtilje, zanimljiv i interesantan clanak. Nauciti decu slusanju pomaze razvoju njihovog samopostovanja i kasnije boljem rasudjivanju.
    I odrasli ljudi mogu nauciti nesto o vestini slusanja.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA